Idrija

0
177

Idrija je čudovito mesto. Naju vedno znova očara…

Je mesto s posebno energijo in skoraj 6000 prebivalci. Ima kup znamenitosti vseh vrst.

Idrijski rudnik živega srebra (Antonijev rov) je najbrž najbolj poznana idrijska znamenitost. Je eden najstarejših še ohranjenih vhodov v rudnik na svetu.

Grad Gewerkenegg je prav tako vreden ogleda. S svojimi čudovitimi razstavami nas pritegne. V njem lahko preživiš ves dan!

Prva slovenska realka, trenutno Gimnazija Jurija Vege, je bila ustanovljena leta 1901. Obiskoval jo je tudi moj dedek.

Idrijska rudarska hiša nam prikaže okolje, kjer so nekoč živele rudarske družine. Notri so zanimive razstave, izvajajo se tudi predstave.

Idrijski kamšt je kar največje leseno pogonsko kolo v Evropi! Poganjalo je črpalko za vodo iz rudnika.

Cerkev svete Trojice je najstarejša idrijska cerkev, prav tako vredna ogleda. cerkev je bila zgrajena leta 1500. Zgrajena je na mestu, kjer je škafar leta 1490 odkril živo srebro.

Če kaj vemo o Idriji, vsi poznamo idrijsko čipko. Je pomemben del slovenske kulturne dediščine. Skozi čas se je spreminjala, ohranjala in razvijala. Izvaja se tudi Festival idrijske čipke. Ta se izvaja kot v uvod v lepe poletne dni. Prodajajo se zanimive in raznovrstne čipke. Izvaja se v različnih predelih Idrije.

Prav tako ima Idrija izjemno razvito in odlično kulinariko. Ponuja glavne jedi, sladice in tudi pijače. Vsi poznamo značilne idrijske žlikrofe iz testa, polnjene s krompirjevim nadevom. S svojo popolno obliko je značilna in zaščitena jed gospodinj. Idrijčani jo jedo za praznike in za ostale obrede, seveda pa so postreženi na večini festivalov.

Druge značilne idrijske jedi so ocvirkovca iz ocvirkov, smukavc (nekakšna juha z zeljem) in štruklji.  Nekoč je ob vsaki idrijski hiši rasel pelinov grm. Rudarji so kuhali pelin in “pelinovko” mešali s špritom v  geruš, pelinovo grenčico.

Prav tako je v Idriji popularen tango festival, ki je že tradicija. Na njem sodelujejo različni glasbeni izvajalci ter plesalci, manj znani in zelo znani.

 

Vedno znova pa naju razveseli pogled na to čudovito mesto, ki ga lahko opazujeva z našega posestva.

 

Ida Zupan & Vladimira Rejc