Intervju z izvirno ilustratorko Petro Preželj

0
385

Petro Preželj, uveljavljeno in izvirno ilustratorko, spremljam že nekaj let. V današnjem intervjuju sva se pogovarjali o ustvarjalnosti. Prijazno je odgovorila na moja vprašanja.

Na fotografiji Petra Preželj

Petra Preželj je rojena 14. 7. 1975 v Ljubljani

– 1990-1994: obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer: grafično oblikovanje

– 1994-1998: obiskovala Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, smer: vizualne komunikacije, oddelek: grafično oblikovanje

– 2000: diplomirala pri prof. Tomažu Kržišniku in prof. dr. Stanetu Berniku

– 2002: na Ministrstvu za kulturo prejmem status samozaposlenega v kulturi – ilustratorja in oblikovalca vidnih sporočil leta 2013

– 2003: postala članica društva ZDSLU

– 2005: prejela študijsko štipendijo za mladega perspektivnega avtorja, ki jo podeljuje Ministrstvo za kulturo in ZDSLU, namenjeno ilustratorjem in fotografom

– 2008: prejela študijsko štipendijo za perspektivnega avtorja, ki jo podeljuje Ministrstvo za kulturo in ZDSLU, namenjeno ilustratorjem in fotografom

– 2011: prejela študijsko štipendijo, ki jo podeljuje JAK in ZDSLU, namenjeno ilustratorjem in fotografom

– 2017: prejela študijsko štipendijo za ustvarjalnost, ki jo podeljuje JAK, namenjeno ilustratorjem in fotografom

 

Se po vašem mnenju talent- rodi ali- to postane?

Verjamem, da ima otrok že ob rojstvu dane določene nagnjenosti k stvarem, ki ga bolj zanimajo, pritegnejo. Če je v njih boljši in jih z veseljem razvija, jim posveča več časa in se s tem mojstri na izbranem področju. Seveda je pa poklicna pot polna ovinkov, preprek in lepega. Najpomembnejše pa je to, da imaš to, kar delaš, rad.

Kdo vas je navdušil za ustvarjanje?

Ne spomnim se, da bi bila to točno določena oseba. Pri izbiri srednje šole, ni bilo pomisleka kam naj se vpišem, seveda na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo. Čeprav sem naredila sprejemni izpit tudi na gimnaziji.
Tudi odločitev za študij na Akademiji za likovno umetnost je bila samoumevna. Čeprav sem takrat želela na slikarstvo, pa sem iz praktičnih razlogov lažje zaposlivosti, izbrala študij grafičnega oblikovanja. Nikoli nisem obžalovala odločitve.

Ste kot deklica radi risali?

Rada. Tudi v zvezek med predavanji v šolskih klopeh. To ne pomeni, da predavanj nisem spremljala, vendar se je roka morala premikati, ne vem, kako bi drugače povedala.

Kakšni so vaši spomini na prvo objavljeno ilustracijo?

Veselje, da je bila objavljena, hkrati pa tudi nezadovoljstvo nad narejenim. Predvsem stare ilustracije težko pogledam, saj mi niso všeč. Imam pa kar nekaj pripravljenih ilustracij za knjige, ki niso bile nikoli izdane. Za te mi je žal, da ležijo v predalu.

Sta za vas pomembna kraj in čas ustvarjanja?

Zelo. Pred rojstvom hčerke, pred skoraj petimi leti, sem delala od doma. Začela čim bolj zgodaj, saj imam zjutraj največ energije. Po letu porodniške imam v najemu atelje. Zdaj je delo bolj prilagojeno dnevnim situacijam v družini. Zelo pomembna pri ustvarjanju mi je osama, glasba ali pa tudi tišina.

Po kateri literaturi najraje segate?

Spremljam otroško literaturo, predvsem občudujem ilustracije in sem nad dobrimi naravnost očarana, začarana. Pa prozo in dramatiko, čeprav v zadnjem času ne uspem veliko prebrati.

Katere zvrsti umetnosti vas posebej pritegnejo?

Gledališče in film, likovna umetnost, glasba in književnost.

Kako se življenje in umetnost združita, povežeta?

Pravzaprav na vsakem koraku. Sta nerazdružljivi: dobro hrano poješ na lepo oblikovanem krožniku. Z unikatno izdelano torbico in čevlji se sprehodiš mimo stare ali sodobne arhitekture in odideš na predstavo ali koncert, …

Nam lahko zaupate svoje ustvarjalne načrte?

Trenutno delam slike, ki so lahko tudi ilustracije, niso pa predmet naročila.

 

Ilustracije:

 • Petra Preželj: 3375, neobjavljene ilustracije, 2014-15, mešana tehnika
 • Ilustracija snežinke-mandale za glasbeni video Tare Baswani: Breakdown. Animacija: Virpi Kettu, 2015, računalniška grafika
 • Petra Preželj: Deklica Maja, neobjavljene ilustracije, 2010, mešana tehnika, (46. Zlato pero Beograd: častna diploma mednarodnega Zlatega peresa Beograd, 2011)
 • I am your cat, 2017, računalniška grafika
 • In the middle of the night, 2018, računalniška grafika
 • Petra Preželj: Jaz sem naj, naj, neobjavljene ilustracije, 2020, mešana tehnika
 • Povezani, 2018, akvarel na papirju
 • Pretočna, 2013, akril na platnu
 • Petra Preželj: Sanjski prijatelji, neobjavljene ilustracije, 2012, mešana tehnika, (10. slovenski bienale ilustracije: plaketa Hinka Smrekarja, 2012)
 • Oscar Wilde: Sebični velikan, Sanje, Ljubljana, 2015, mešana tehnika
 • CD: TORUL: The Measure, Infacted recordings, ilustracija in oblikovanje: Petra Preželj, 2015, mešana tehnika
 • Ljubica Marjanovič Umek: Tudi jaz znam, revija Ciciban, založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2014, mešana tehnika
 • voščilnici, 2018, mešana tehnika
 • Zasanjana, 2014, akril na platnu,

 

S Petro Preželj se je pogovarjala Vladimira Rejc, urednica spletne revije Ventilator besed.