Iskrene čestitke ob petem oktobru, svetovnem dnevu učiteljev!

0
419

 

Leta 1994 je UNESCO razglasil 5. oktober kot Svetovni dan učiteljev, da bi okrepil zavest o pomembnosti učiteljskega poklica in odgovornost držav do učiteljev. Učitelji in učiteljice, ki danes predstavljajo en odstotek vsega svetovnega prebivalstva in poučujejo eno milijardo otrok, dijakov in študentov, s svojim posredovanjem znanja in lastnim zgledom širijo obzorja.

 

Letošnja tema praznika je “Učitelji za enakost spolov”. Geslo ima trojni pomen: enakost in enakopravnost med učiteljicami in učitelji, omogočanje enakih možnosti izobraževanja tudi deklicam, omogočiti jim dostop do kakovostnega izobraževanja in prispevek učiteljev ter vloga izobraževanja pri preseganju stereotipov o spolu.

Nove številke kažejo, da je potrebno odpreti še dva milijona novih delovnih mest za učitelje, če želimo do leta 2015 uresničiti cilj »univerzalne osnovnošolske izobrazbe«.

Enakost spolov v izobraževanju je skrb na globalni ravni; kljub zavezi za uresničevanje mednarodnih ciljev za enakost spolov pa je večina otrok, ki zapustijo šolo, in dve tretjini vseh nepismenih odraslih ženskega spola. Ženske in dekleta predstavljajo najštevilčnejšo kategorijo oseb z omejenimi ali brez možnosti izobraževanja.

 

Dragi učitelji in učiteljice, zaupajte nam, kako je bilo poučevati nekoč in kako je to danes. Vaše prispevke lahko pošljete na elektronski naslov vladka@ventilatorbesed.com, najizvirnejšega pa bomo nagradili s knjigo založbe Ventilator besed.

 

Vabljeni!