IZRAZI SVOJE UPANJE/SHOW YOUR HOPE

0
161

 

IZRAZI SVOJE UPANJE/SHOW YOUR HOPE

Trnfest, Galerija KUD France Prešeren, Ljubljana, 26. julij-28. avgust 2011

Serija razstav slik s pripovedovalskimi peformansi

www.80questions.net

 

 

26. 7.–8. 8. Po svetu // 9.–15. 8. Domači svet // 16.–28. 8. Svet ex-YU //

Trnfest 2011, Galerija KUD France Prešeren

 

 

Potujoča mednarodna razstava na temo upanja se osredotoča na podobo in besedo. Slike avtorjev na razstavi so tudi tema zgodb, ki jih pripoveduje iniciator projekta Martin Voorbij iz Nizozemske. Dela enakih velikosti variirajo glede na stil, tehniko in kompozicijo.

Avtorji so Mr. Martinu zaupali, kako se njihova umetniška stvaritev nanaša na temo razstave upanje, ta pa o tem in o avtorjih pripoveduje na pripovedovalskih performansih. Na performansih, ki bodo potekali v angleščini, lahko udeleženci glasujete za najljubšo sliko.

 

Projekt bo v okviru festivala Trnfest v KUDu France Prešeren v Ljubljani sestavljen iz treh razstav. Na vsaki razstavi bo na ogled preko 80 del. Vsak umetnik z lastnim vizualnim izrazom pripoveduje svojo zgodbo na isto temo. S projektom želimo vzpodbuditi razmišljanje o (globalni) integraciji in lokalni raznolikosti.

 

Zbirka z originalnim naslovom Show Your Hope šteje preko 800 del, ki jih je Martin Voorbij, sicer tudi skrbnik Inkijkmuseuma, lociranega v nizozemskem Eindhovnu, zbral po svetu.

 

Za razstavo v Ljubljani je preko 80 avtorjev iz Slovenije, Srbije in Bosne in Hercegovine ustvarilo nove slike.

 

Spremljevalni del projekta bo delavnica za osnovnošolce in srednješolce, na kateri boste udeleženci po pripovedovalskem delu Mr. Martina najprej koncipirali risbe v obliki zapisane pripovedi, potem pa boste to pripoved še zrisali.

 

Del razstave bo gostoval tudi v Mariboru v Galeriji DLUM in na KAMfestu v Kamniku, kot pripovedovalski performans na prostem. Slike bo Mr. Martin razstavil na svojem potujočem kamionu.

 

 

 

Produkcija: Strip Core / Forum Ljubljana in Foundation 80Q v sodelovanju z ZDSLU, DLUM, KUD France Prešeren in KUD Priden možic

 

 

Projekt sofinacirata Ministrstvo za kulturo RS in Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske

 

 

Vizualni material za novinarje je na http://www.ljudmila.org/stripcore/upanje/

26. 7.–8. 8. Po svetu

Razstava predstavljala dela avtorjev, ki živijo v tujini.

 

 

9.–15. 8. Domači svet

V tem sklopu so zbrana dela avtorjev, ki se nanašajo na temo dom in avtorjev, ki prihajajo iz domovine projekta.

 

 

16.–28. 8. Svet ex-YU

Zbirka slikarskih del, ki bo premierno na ogled v KUD France Prešeren, je nastala v sodelovanju med Strip Core/Forum Ljubljana, 80Q Foundation, ZDSLU, DLUM, KUD France Prešeren in Kulturnim frontom. Na razstavi sodelujejo avtorji iz področja bivše Jugoslavije, prevladujejo pa avtorji iz Slovenije.

 

Sodelujoči avtorji: SLOVENIJA: Goran Medjugorac, Marko Kovačič, Matej Lavrenčič, Matej Stupica, Jakob Klemenčič, Aleksander Peca, Marko Kociper, Iskra Beličanska, Saša Kerkoš, Milan Erič, Lado Leban, NatanEsku, David Krančan, Helena Maček, Tina Drčar, Terrah, Matej Kocjan Koco, Andreja Kocjan, Boštjan Plesničar, Domen Finžgar, Matej de Cecco, Petra Preželj, Mina Žabnikar, Petra Varl, Kaja Avberšek, Marina Žlender, Andrej Štular, Andrej Pavlič; Želve: Alenka Kandušer, Daniela Janžekovič, Edita Černerlč, Edvard Strmole, Irena Radej, Jože Pahor, Marinka Mohar, Marko Petek, Marta Pahor, Štefka Šolinc, Tanja Fürst, Tomaž Gržinič, Živa Agrež, Zlata Jeras-Pohl; ZDSLU: Bojan Klančar, Erna Ferjanič, Azad Karim, Berko, Iztok Šmajs Muni, Vesna Čadež, Jana Vizjak, Saška Mitrova Jordanova, Viktor Šest, Veljko Toman, Silvije Arc Popovič, Elena Churnosova, Cvetka Hojnik, Irena Gajser, Emi Vega, Jože Kumer, Dušan Muc, Apolonija Simon; SRBIJA: Dragan Nešić, Mr. Stocca, Jasmina Stepić, Mila Gvardiol, Tijana Kojić, Marija Branović, Sandra Djukić, Nemanja Golijanin, Iva Kuzmanović, Lidija Delić, Bojana Stamenković, Natalija Stanić, Milenko Mihajlović, Siniša Pavlović, Danilo Jovanović, Tijana Titin, Predrag Ćirić; BOSNA in Hercegovina: Senad Alić, Josip Svoboda, Almir Dervišević, Borislav Janković, Berina Šuščević, Đurđica Bjelošević, Olivera Šipka; Hrvaška: Igor Hoffbauer, Bojana Stankić, Nena Sesić-Fišer, Kristijan Trummer, Dragan Andjelić; Črna Gora: Dragan Despotović; MaKedoniJa: Jovan Balov, Žarko Jakimovski; Kosovo: Arif Telaku, Bardita Telaku, Shefqet Avdush Emini;

 

 

 

 

POVABILO K SODELOVANJU: V naslednjem letu bo razstava v okviru programa EPK na ogled v galeriji DLUM v Mariboru, sledilo pa bo gostovanje po bivših jugoslovanskih republikah, med drugim na regionalnem festivalu Refract v Srbiji. Ob razstavi v Mariboru, ki jo bodo tako kot ostale postavitve spremljali pripovedovalski performansi, načrtujemo zaokroženo razstavo z deli 80. slovenskih avtorjev in obsežen katalog. Pozivamo likovne ustvarjalce, ki si želijo sodelovati pri projektu, da se s portfoliom do konca oktobra javijo na core@mail.ljudmila.org (kontakt: Katerina).

 

 

 

 

Martin Voorbij (1965) z umetniškim imenom Mr. Martin je svojo umetniško-kulturniško pot začel kot koordinator mladinskega centra, ki se je pozneje preobrazil v kulturni center 2B. V 2B je 12 let sodeloval pri oblikovanju umetniškega in kulturnega programa. V tem času je vodil glasbene oddaje, organiziral koncerte in tudi kot glasbenik nastopal sam. Vojna na Balkanu ga je popeljala v Bosno in Hercegovino, kjer je najprej sodeloval pri projektih glasbene terapije, potem pa pri različnih kulturno-socialnih projektih za otroke, žrtve vojne. Iz Mostarja se je preselil v Sarajevo, kjer je bil do 2008 koordinator mednarodnih projektov pod okriljem fundacije Peace Office Eindhoven. Med 1994 in 2007 je bil tudi kurator in organizator različnih kulturnih dogodkov: Eindhoven Fotostad (1994), Zwaartepunt Sarajevo (2003), Children drawings from Tibet (2003), Balkan Peace Team (2005), Eindhoven city connection foundations De Vaal (South Africa), Gedaref (Sudan) in Byalistok (Poland), Foundation Dusabane (Ruanda) (2005), Foundation Bambale (Congo), Aadamiga (Somalia), Foundation Hapin (Papua) (2006), Vrede, Natuurlijk (2007). Je pobudnik in pripovedovalski performer pri projektu Mobile Global Exhibition SHOW YOUR HOPE. Pri projektu sodeluje preko 800 likovnih ustvarjalcev iz mednarodnega področja. Projekt, ki ga vodi od leta 2003, je doživel že 200 razstav, 850 predstavitev v živo in skupaj preko 350.000 obiskovalcev. Martin Voorbij je tudi ustanovitelj in kurator muzeja Inkijkmuseum s sedežem v Eindhovnu. Redno vodi delavnice, predvsem na Nizozemskem, vendar tudi v Indiji, Turčiji, Romuniji, Gruziji, Bosni in Hercegovini in Albaniji.

 

 

 

 

 

 

IZRAZI SVOJE UPANJE // urnik

———————————————————-

 

Trnfest 2011, Galerija KUD France Prešeren, Lj. – ODPRTJA RAZSTAV

○ tor., 26. julij, ob 21.00, Po svetu

○ tor., 9. avgust, ob 21.00, Domači svet

○ tor., 16. avgust, ob 21.00, Svet ex-YU

 

RAZSTAVA NA PROSTEM S PRIPOVEDOVALSKIM PERFORMANSOM

○ sob., 13. avgust, Kamfest, Kamnik

○ pet., 19. avgust, Maribor

 

DELAVNICE

○ sob. in ned., 30. in 31. julij, 12.00-15.00, Trnfest, KUD France Prešeren.

Mr. Martin bo delavnico izvedel s slovenskim umetnikom Andrejem Štularjem.

Delavnica je namenjena starejšim od 8 let.

○ pet., 12. avgust, 4 ure, Kamfest, Kamnik

 

PRIPOVEDOVALSKI PERFORMANSI

KUD France Prešeren, Ljubljana, ob 19.00

○ čet., 28. julij, in

○ pet., 29. julij,

○ čet., 11. avgust,

○ čet., 25. avgust, in

○ sob., 27. avgust 2011