Jani Virk: Jaka in Vane, Beletrina,2022

0
85

O Janiju Virku in njegovi ustvarjalnosti,  smo v Ventilatorju besed že pisali, prav tako predstavljali njegova literarna dela.

Jani Virk je na ljubljanski Filozofski fakulteti zaključil študij primerjalne književnosti in nemščine. Kasneje je na germanistiki doktoriral s temo srednjega veka v literaturi in filmu.

Je avtor sedemnajstih knjig in številnih dokumentarnih filmov. Prevaja iz nemščine.

Pred nami je knjiga Janija Virka: Jaka in Vane ( Beletrina, 2022).

Prijetno branje in potovanje, drage bralke, dragi bralci.

Jani Virk – pisatelj

Vir foto: https://www.delo.si/kultura/knjiga/jani-virk-ljudje-smo-evolucijski-polizdelek-minljiv-pokvarljiv-pohlepen-nagnjen-k-nasilju/#&gid=1&pid=2

S pisanjem je tako kot z drugimi talenti: prineseš jih s sabo, kot iskro med dvema teminama, ostalo je zadeva odnosa, vztrajnosti, motiva.

Absurdi sveta, nerazrešljiva uganka odnosa med moškim in žensko, hrepenenje po večnosti, soočanje s smrtjo… so glavne teme, ki jih Jani Virk ubeseduje s svojo izjemno pisateljsko močjo.

Pisanje je vse, kar naštevate, pa še marsikaj drugega. Zame je pisanje pripovedovanje zgodb, odvijanje in razvijanje različnih plasti jezika, opremljanje notranjega glasu z zvočno oblogo, odpiranje zamolčanih registrov. In še kaj.

(Vladimira Rejc: Čarovnija pisanja, portreti slovenskih književnosti, 2005)

Luna je bila ogromna in tik nad pokrajino,

zdelo se mi je, da bi se lahko zapeljal vanjo, če bi nadaljeval pot.

Glavna literarna junaka sta Jaka in Vane.

Na začetku osemdesetih let mora Jaka kot večina njegovih vrstnikov v jugoslovansko vojsko. Kaj se zgodi? Pred odhodom se obema spremeni življenje.

Zakaj? Prijetno branje in raziskovanje.