Januar v Narodnem muzeju Slovenije

0
270
KO ZAPOJE KOVINA
Z razstavnim projektom Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem Narodni muzej Slovenije in Oddelek za Materiale in Metalurgijo Naravoslovnotehniške fakultete UL opozarjata na bogato, a preslabo znano tehniško dediščino, ki jo v Narodnem muzeju Slovenije sistematično zbiramo že dve stoletji obstoja naše ustanove. Hkrati pa predstavljamo tudi vrhunsko znanje, zbrano pod okriljem Univerze v Ljubljani, kjer se je metalurgija uveljavila kot ena najstarejših študijskih smeri.
NOVO GOSTOVANJE NA KITAJSKEM
Razstava Zakladi slovenske ustvarjalnosti. Kreativni dialog med sedanjostjo in preteklostjo se iz mesta Xi’an seli v Nanjing. V enem najpomembnejših in najbolj obiskanih kitajskih muzejev bo na ogled od 18. januarja do 18. marca 2020.
NAPOVEDNIK DOGODKOV
Torek, 7. januarja, ob 18. uri, Metelkova

Predavanje “Prvi torek v mesecu”: Eva Ilec, Konserviranje koptskih tkanin iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije
Dr. Eva Ilec, vodja konservatorsko-restavratorskega oddelka v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož, bo predstavila stanje dragocenih koptskih tkanin in konservatorske posege, ki so bili potrebni, da jih osvežene predstavimo javnosti in hkrati zagotovimo ustrezne klimatske razmere za hranjenje.
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije.
Sobota, 11. januarja, ob 18. uri, Metelkova
Sobota, 18. januarja, ob 18. uri, Muzejska
Sobota, 25. januarja, ob 18. uri, Metelkova

Noč ima svojo moč: z lučkami po muzeju
Ob zimskih popoldnevih, ko se nad mesto spusti mrak, vas vabimo na muzejsko pustolovščino. Čaka vas pestro doživetje, začinjeno s ščepcem vragolij, veliko interaktivnosti in dobre volje.
Obvezne prijave na 051 384 888 ali arheozabava@nms.si.
Sobota, 11. januarja, od 10.30 do 13.30, Muzejska
Antični modni trendi – preobleci se v Rimljana
Ogled naše stalne razstave popestrite s preizkušanjem svojih spretnosti in otipom replik muzejskih predmetov. V soboto, 11. januarja 20120, je na sporedu prikaz oblačenja rimske toge in drugih rimskodobnih oblačil. Program je primeren za vse generacije.
Nedelja, 12. januarja, ob 11. uri, Metelkova
Nedelja, 26. januarja, ob 11. uri, Metelkova
Vodeni ogled razstave Koptske tkanine
Narodni muzej Slovenije že od leta 1890 hrani zbirko 53 koptskih tkanin, ki sodi med bolje ohranjene tovrstne zbirke v Evropi. V muzeju smo zbirko koptskih tkanin strokovno obdelali z najsodobnejšimi znanstvenimi tehnikami in metodami ter jo ovrednotili. V obliki razstave in razstavnega kataloga jo prvič strnjeno predstavljamo slovenski javnosti.
OBČASNE RAZSTAVE
VITRINA MESECA:
Kraljica matematika
Vitrina meseca je brezplačno na ogled od 7. do 31. januarja v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.