Jazz festival Ljubljana

0
157

Jazz festival Ljubljana bo v letu 2019 obeležil častitljivo 60. obletnico in ostaja najstarejši neprekinjeno delujoči jazz festival v Evropi. Tudi letošnja izdaja bo od 18. do 22. junija 2019 ponesla jazzovske zvoke v Cankarjev dom, Park sveta Evrope, Križanke in nekatere druge lokacije po Ljubljani.

Najstarejši jazz festival v Evropi je leta 2018 prejel nagrado Evropske jazz mreže (Europe Jazz Network) za drzen in vizionarski program. Čeprav je v zadnjem dobrem desetletju poudarek na modernejših praksah in improvizaciji, na festivalu redno slišimo bolj k tradiciji naslonjene glasbenike, mdr. na rednih nastopih nacionalnega Big Banda RTV Slovenija. Posebna pozornost v programu je namenjena ekskluzivnim projektom in svetovnim ali slovenskim premieram. Festival je zelo pomemben kot gojišče novih, še neuveljavljenih talentov, kar je še posebej poudarjeno v zadnjih letih z nastopi udeležencev delavnic. Ob skrbi za podmladek ne gre spregledati prizadevanja za širitev na druga prizorišča, saj poleg odrov domicilnega Cankarjevega doma – kjer bo letos v Gallusovi dvorani John Zorn zaigral na orgle (!), njegove skladbe pa bo na maratonu igralo kar štirinajst zasedb – v Križankah bo letos nastopila ameriška zvezdniška zasedba Snarky Puppy.

 ___________________________________

John Zorn – The Hermetic Organ, 18. 6.
John Zorn podarja koncert ob praznovanju 60-letnice  Jazz festivala Ljubljana. Glasbo osupljive lepote prežarja duhovno razpoloženje, ki ga lahko ustvarijo samo velike orgle, popolne prevodnice Zornovega dramatičnega občutka za barvo in kontraste. Zaslišimo delovanje skladateljevega uma v vseh njegovih bizarnih pojavitvah – velike bloke zvoka, akordov, skupkov, kontrapunkta, borduna, ostinata, liričnih melodij in še in še — pogosto vseh naenkrat.
Gallusova dvorana

John Zorn Bagatelles Marathon, 19. 6.

Med marcem in majem 2015 je John Zorn napisal tristo novih skladb, ki sestavljajo zbirko Bagatelles. Posebni maratonski koncert predstavlja štirinajst različnih sestavov s poustvaritvami več kot petdesetih skladb iz Zornove obsežne nove pesmarice. Navdušujoči mikrokozmos Zornove ustvarjalnosti Maraton Bagatelles vključuje ključne člane Zornovega osebnega kroga kot tudi vznemirljive mlade umetnike iz sveta rocka, jazza in klasične glasbe. Štiri ure neprestane kreativnosti z nekaterimi najbolj iskrivimi glasbeniki utripajoče neyworške scene. Vključno z glasbeniki, kot so Mary Halvorson, Marc Ribot, Kris Davis, Julian Lage, Dave Douglas, Joey Baron, Craig Taborn, Peter Evans, John Medeski, Matt Mitchell, Ikue Mori, Erik Friedlander, Mark Feldman, Sylvie Courvoisier, Kenny Wollesen, Trevor Dunn in številni drugi.
Gallusova dvorana

Snarky Puppy, 22. 6.
Ena najbolj atraktivnih glasbenih zasedb tega stoletja briše meje glasbenih žanrov in oblikuje svojega. Velika koncertna atrakcija najprestižnejših festivalov po vsem svetu, bo v Ljubljani zaključila glasbeno praznovanje 60. letnice Jazz festivala Ljubljana. Uživali bomo v redkem in prefinjenem spoju izčiščene kompozicije, harmonije in improvizacije s prvinami fusiona.

Snarky Puppy so bili leta 2004 ustanovljeni v teksaškem Dentonu, sestavlja več kot 30 glasbenikov, zbranih okoli basista, skladatelja in vodje Michaela Leagua. Na koncertu se bo predstavilo 12 članov zasedbe; vsak nastop je edinstvena izkušnja tako zaradi različne zasedbe glasbenikov kot tudi drugačnega instrumentarija. Snarky Puppy so prejemniki nagrade grammy za dva albuma in za najboljši koncertni nastop.
Koprodukcija: Cankarjev dom in Kino Šiška, v sodelovanju z Musicology Barcaffe Sessions
Križanke

FESTIVALSKA VSTOPNICA
Vključuje vse koncerte, filme, predavanja …
Samo 60 vstopnic za 90 EUR