Kako poskrbeti, da otroci ne bodo prevzeli naših podzavestnih omejitev

0
51

 

 

»Otroške izkušnje večino ljudi preganjajo vse življenje. Spet jih hočejo – tisto nedolžnost, začudenost, lepoto.«

Osho, eden največjih duhovnih učiteljev 20. stoletja, v svoji Knjigi o otrocih deli svojo modrost o tem, kako otroke vzgojiti tako, da bodo tudi kot odrasli ohranili otroško igrivost in modrost.

Vsak rod odraslih lahko priseže – z najboljšimi nameni –, da ne bo ponavljal napak preteklosti, vendar se neizogibno znajde v položaju, ko prihajajočim rodovom vsiljuje svoje podedovane omejitve.

Knjiga o otrocih želi spodbuditi »gibanje za osvoboditev otrok«, ki naj bi uničilo stare vzorce ter ustvarilo priložnosti za popolnoma nov način sporazumevanja med ljudmi.

Je vodič, ki želi odraslim pomagati ozavestiti njihove lastne privzgojene vzorce vedenja in razmišljanja, ko so v stiku s svojimi otroki. S tem zavedanjem se lahko naučijo, kdaj otroka zavarovati in mu biti v oporo, in kdaj se umakniti, da bi se lahko razcvetel in izkoristil vse svoje zmožnosti ter bil karseda radosten.

Iz knjige:

Če ste starš, potrebujete obilo poguma, da se nič ne vmešavate v otrokovo življenje. Odprite vrata, da se bo otrok lahko podal v neznano in raziskoval.

Ne ve, kaj je v njem, tega ne ve nihče. Tipati mora v temi. Ne vcepite mu strahu pred temo, naj se ne boji porazov, naj se ne boji neznanega. Podpirajte ga.

Ko se poda na potovanje v neznano, ga pospremite in mu bodite popolnoma v oporo. Dajte mu vso svojo ljubezen, blagoslovite ga.