Kaži otroku pot – o starševskem vodenju

0
52

 

Na seminarju pojasnimo otrokovo potrebo po odraslem vodstvu – po starših, ki kot svetilnik oddajajo redne in jasne signale, ob katerih se lahko otrok nauči krmariti skozi življenje.

• Se zavedate otrokove potrebe po vašem vodstvu?
• Ste negotovi glede svojega sloga vodenja?
• Se bojite, da ne bi otroka zatirali ali poškodovali?

Kamor koli greste ali kar koli berete, vedno vsi soglašajo, da otroci potrebujejo takšno ali drugačno starševsko vodstvo. Veliko vprašanje pa je: kakšnega vodstva bi se radi naučili in ga uveljavljali v svoji družini? Pri nas imamo dolgo zgodovino avtoritarnega vodstva, pa tudi nekaj ne preveč dobrih izkušenj s tako imenovano svobodno, »permisivno« oz. »pravično« vzgojo.

Zadnjih deset let slišimo iz ust politikov, strokovnjakov in drugih mnenjskih voditeljev veliko kritičnih na račun staršev, ki da so krivi, ker ne uveljavljajo dovolj svojega vodstvenega položaja; ali pa jih celo obtožujejo lenobe ali tega, da jih bolj kot otroci zanimata služba in kariera. Res je, da nekateri otroci odraščajo v družinah brez ustreznega vodstva, vendar tako ni zaradi starševske lenobe ali nezavzetosti. Nasprotno! Tako je zato, ker so mnogi starši odločeni odkriti nove in drugačne načine vodenja. Ti starši, ki prvič v zgodovini poskušajo odkriti nekaj, kar ne bi bilo avtoritarno, si bolj kot pa kritiko zaslužijo našo podporo in pohvalo za prizadevanje.

Ko se človek začne izvijati iz primeža dolgoživega izročila in se ozirati za novimi načini in potmi, ne gre drugače, kot da ob tem tudi greši – dela napake. In s tem ni nič narobe. Seveda je res, da opažamo tudi starše, ki s svojim eksperimentiranjem škodijo ne le otrokom, ampak tudi sebi, ampak če je tako, potem to pomeni samo, da niso odkrili nič boljšega od tega, kar smo že imeli. Na seminarju vam bomo predstavil nekatere temeljne vrednote, ki vam bodo, upamo, v navdih in podporo, ko boste še naprej raziskovali, kakšne vrste vodstvo bi radi uveljavljali v svoji družini.

Otroci potrebujejo starševsko vodstvo zato, ker pridejo na svet brez izkušenj. Zato potrebujejo starše, ki vejo, kako je treba skrbeti zanje, in ki znajo poskrbeti za takšno psihično in čustveno okolje, ki zadovoljuje temeljne otrokove potrebe v teku odraščanja. Temeljno vprašanje, na katerega bomo poskušali odgovoriti na tem seminarju, je torej: kako lahko uveljavljamo svojo avtoriteto, svoje izkušnje in vodenje, ne da bi ob tem prizadevali osebno integriteto vsakega od otrok?

To se trenutno sprašujejo na vseh družbenih ravneh – ne samo starši, ampak tudi stari starši, vzgojitelji in vzgojiteljice, poslovneži in politiki. Torej se nikar ne počutite slabo samo zato, ker ste soudeleženec pomembne struje v edinstvenem zgodovinskem razvoju.

Več na: www.familylab.si