KERAMIKA V MAGISTRATU, ŠESTNAJSTIČ

0
229

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše, Ljubljana je od 31. julija 2019 do 5. septembra 2019 na ogled razstava Društva keramikov in lončarjev, Slovenija. Razstava je letos že šestnajsta po vrsti, udeležuje pa se je rekordno število avtorjev. Te tradicionalne razstave izdelkov iz gline in porcelana imajo vsako leto drugačno tematiko. Letos je bila tema Konveksno in konkavno in prav zanimivo je, kako so se razstavljavci te teme lotili.
Kaj razumemo pod konkavno in konveksno?
Interpretacija je lahko kaj različna – pač glede na to, ali si konkavno in konveksno zamišlja matematik, fizik ali kak znanstvenik ali pa povprečen človek. Slednjemu zadostuje, da ve, da je konkavno vbočeno navznoter – npr. kavo vlijemo v konkavno, in da je konveksno izbočeno navzven, torej po konveksnem kava steče v nič ( na eks).
Če bi poenostavili forme, so vse neravne oblike okrog nas v glavnem konveksne in konkavne. V keramiki in lončarstvu gre torej v bistvu za njeno prvinskost: tako so oblikovane  skodelice, vrči, sklede in razne skulpture. Zatorej, za oblikovalce keramike to ni bil problem, temveč samo svojevrsten izziv, kaj naj s svojim delom pravzaprav interpretirajo. Seveda se je vsak avtor te teme lotil na svoj, svojevrsten  način. Pri tem je imelo pomembno vlogo tudi znanje: poznavanja medija, tehnike gradnje in obdelave materiala ter žganje izdelkov. Sama postavitev razstavljenih del, pa je konkavno in konveksno povezala v zanimivo  likovno celoto. Tudi letos so keramiki naredili skupinski projekt  z najrazličnejšimi posodicami, ki v atriju kraljuje kot nekakšno gledališče ali pa nas spominja na jadra v vetru.
 Na koncu lahko ugotavljamo, da slovenski keramiki in lončarji v zadnjih letih dosegajo  zavidljivo tehnološko in likovno znanje in sledijo svetovnim trendom, kar še desetletje nazaj tega nismo  mogli trditi. Za tak uspeh pa ni zaslužno naše formalno  izobraževanje, temveč nekateri  zagnani in predani posamezniki ter društva po vsej Sloveniji in seveda svet, ki se nam odpira in iz katerega črpamo znanje.
Spremljevalni dogodki
V času razstave bodo vsako sredo od 17.00 do 19.00 brezplačne delavnice, ki jih vodijo člani društva:
7.8. 2019: OBLIKOVANJE STILIZIRANEGA PTIČA, vodita Dani Žbontar in Jasna Kmetec
14.8. 2019: ŽIVALSKA FIGURA, vodita Maja Fonda Cirman in Simona Breskvar
21.8. 2019: KONVEKSNO KONKAVNO, vodita Meta Kastelic in Andreja Tomori

Nekaj razstavljenih del
1.Vasja Nanut, Za zjokat  
2. Andreja Tomori, Oploditev,
3. Boris Tarman, Modri konj
4. Dragica Čadež, Delo,
5. Jadranka Ferjančič, Ptica
6. Konveksno  in konkavno, skupni projekt
7. Konveksno in konkavno, razstava keramike 2019
8. Lučka Šićarov , Zelo konveksno, zelo konkavno,
9.Marica Švagelj, Makovo polje
10. Mitja Klančar, Co-Co., Maja Remic , Ptice in gnezdo
11.Neva Umek, Brez naslova
12.Radovan Gregorčič, Okrožni urad , Miljanka Simšič, Beli val, Ines  Kovačič, Bela luna
13. Stanka Mrva, Rojstvo
14. V ospredju – Dani Žbontar, Odsev
15. Ivan Skubin, Cvet