Knjiga Paola Giordana: V času epidemije

0
55

Drage bralke, dragi bralci, vam je v zadnjem času prišla v roke kakšna zanimiva knjiga? Bi jo priporočali bralkam in bralcem Revije Ventilator besed? Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

Meni je prišla v roke knjiga Paola Giordana: V času epidemije, ki je izšla pri Založbi Mladinska knjiga, v prevodu: Jerce Kos.

Paolo Giordano je širši javnosti poznan kot italijanski pisatelj in fizik. Ja avtor romanov: Samotnost praštevil, Človeško telo, Črnina in srebro.

Na zavihku knjige z naslovom: V času epidemije si lahko preberemo: V času, ko nas večina ljudi čepi med štirimi stenami in nemočno opazuje, kako države druga za drugo klecajo pred epidemijo virusa SARS-CoV-2, se Paolo Giordano sprašuje, kakšne bi utegnile biti njene posledice, ne le za okužene, ampak za celotno družbo. V jasnem in razumljivem jeziku pojasni delovanje virusa, začetek epidemije, razloge za karanteno in prihodnost, ki nas čaka.

Sprehodimo se lahko po zanimivih vsebinskih poglavjih, kot na primer: Z nogami trdno na tleh, Dež in sonce, Kitajski zid, Štejemo dneve, Selitve, Letenje, Kaos; Bolezen rok, nog in ust.

Za zaključek pa izsek iz poglavja Moji čudaški popoldnevi:

Epidemije niso le zdravstvene krize; v osnovi so matematične. Kajti matematika v resnici ni znanost, ki se ukvarja s številkami, pač pa z odnosi. Opisuje povezave in zamenjave med objekti, pri čemer poskuša zanemariti, iz česa so, in jih abstraktno predstavlja kot črke, funkcije, vektorje, točke in ploskve.

Epidemija pomeni okužbo naše mreže odnosov.

Ventilator besed knjigo toplo priporoča v branje. Prijetno potovanje, drage bralke, dragi bralci.