Knjižne novosti in vabila Celjske Mohorjeve družbe

0
264
VABIMO

CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBAvabiv četrtek, 2. februarja 2023, ob 11. uriv knjigarno Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljanina literarno matinejo

RIMLJAN S SLOVENSKIM SRCEM

Ob stoletnici rojstva se spominjamodddr. Maksimilijana Jezernika,* 22. 2. 1922, Gornja Ponikva pri Žalcu,  21. 4. 2015, Celje,duhovnika, teologa, filozofa, misiologa, pravnika, univerzitetnega predavatelja,rektorja Papeškega slovenskega zavoda »Slovenik« v Rimu,Voditelja tamkajšnje slovenske skupnosti ter velikega dobrotnika domače župnije Ponikva.

Njegova nečakinja Andreja Štorman Vreg je pred leti začela zbirati in urejati gradivo o znamenitem »stricu Milanu«, ki ga v monografiji sedaj spoznavamo kot duhovitega človeka plemenitega značaja, gorečega v služenju Cerkvi, vzorne narodne zavesti in privlačne radoživosti, ki je zvest samemu sebi v večnem mestu ostal Rimljan s slovenskim srcem.

Gostje:Andreja Štorman Vregdr. Dejan Pacekdr. Janez Gril

Vabljeni!

Dogodek je del kulturnih dejavnosti v knjigarni, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo RS.

 

CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBAvabiv ponedeljek, 6. februarja 2023, ob 11. uriv knjigarno Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljanina literarno matinejo

ZRCALO BIDERMAJERJA

Luiza Pesjak ni bila samo hči rodoljubnega dr. Crobatha, tudi ne samo »Prešernova najnadarjenejša učenka« in »Josipa Cimpermana najboljša prijateljica«, ampak je bila predvsem in zlasti »najodličnejša in najplodovitejša slovenska pesnikinja«, pisateljica in dramatičarka 2. polovice 19. stoletja, nadarjena, marljiva in visoko izobražena kulturna delavka ter »blaga žena«.Pesmi Luize Pesjakove, s katerimi je na straneh V(e)rtca od leta 1871 do izida slovenske pesniške knjige na pragu devetdesetih let 19. stoletja množično razveseljevala (naj)mlajše in skupaj z njimi nekoliko starejše bralce, so šopek krasnóvonjavih vijolic poezije, ki tako po izrazu kot duhu pripadajo literarnemu bidermajerju. Z zelenim trakom povezan in pred zlato zrcalo, s katerega se odbijajo žarki svetlobe duhovnega in patriotičnega bidermajerja, položen sedaj lepša branje tudi bralcem novemonografije dr. Urške Perenič.

Gostje:dr. Urška Perenič,ddr. Igor Grdina,dr. Andrej Rozman

Z njimi se bo pogovarjala urednica Celjske Mohorjeve družbe Meta Lenart Perger.

Vabljeni!

Dogodek je del kulturnih dejavnosti v knjigarni, ki jo sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 
KNJIŽNE NOVOSTI
Dr. Urška Perenič:LUIZE PESJAKOVE PESMI ZA SLOVENSKO MLADOST V ZRCALU BIDERMAJERJA

Sveža monografija o Luizi Pesjakovi prinaša prvo obširno obravnavo literarnega bidermajerja na Slovenskem ob upoštevanju celotnega slovenskega pesništva Pesjakove za otroke in mladino, a pravzaprav tudi odrasle, s čimer na izviren način zapolnjuje zelo pomembno vrzel v obravnavi slovenskega literarnega življenja predpreteklega stoletja.

Podrobnosti in naročilo … 

PRIPOROČAMO
France Prešeren:POEZIJE

Priljubljena sodobna izdaja Prešernovih Poezij, obogatena s številnimi razlagami manj znanih besed in pojmov tik ob pesmih in z dodanimi naglasnimi znamenji prijaznejša recitatorjem.S spremnimi besedili dr. Jureta Zupana in Jožeta Faganela..

Podrobnosti in naročilo ..