Koncert Gorana Trajkoskija

0
245
Goran Trajkoski (MK)
Četrtek / 16. januar, ob 20h 
Kdor je gledal makedonski film Pred dežjem, si je ta z beneškim Zlatim levom in drugimi filmskimi kipci nagrajeni film zagotovo zapomnil po veličastni glasbi zasedbe Anastasia, katere tvorni član in pevec je bil Goran Trajkoski, eden utemeljiteljev sodobne makedonske etnofuzije in v prvi vrsti karizmatični frontman in avtor zlitja makedonske tradicionalne glasbe, pravoslavne glasbe, bizantinske zapuščine in temnega novega vala. Na glasbeni sceni je prisoten od začetka 1980 let. Po prvih korakih s punk bendi Afektiven nabojin Saracenije bil frontman kultne makedonske postpunkovske skupine Padot na Vizantija, ki se je naslonila na bizantinsko in pravoslavno glasbo in s tem postavila temelje makedonskemu temnemu valu. Sledili so Mizar, še eno prodorno glasbeno ime, ki je pustilo globoko sled v zgodovini in razvoju makedonskega rocka. Po svetovnem slovesu zasedbe Anastasia se je Goran Trajkoski v novem stoletju posvetil samostojnim projektom in pisanju glasbe za gledališče in film. Leta 2017 je objavil dva albuma. Akustičnemu »Na svetov ubavina«, na katerem je zbral skladbe iz predstav, je sledil odmevnejši in trši album »Teškiot glas na novite himni«, ki ga je posnel z rock bendom in se z njim vrnil na koncertno prizorišče. Že naslovnica plošče nagovori z močnim in direktnim sporočilom o naši stvarnosti: na njej šesterica ljudi oblikuje kolovrat in si v oru eden drugemu zabija nož v hrbet. Skozi ponosno, skoraj junaško petje odmevajo himne smrti in svobode ter nas prevzamejo s svojo božansko energijo, da obnemimo ob njihovi duhovni auri.
Prefinjeno dodelana plošča »Teškiot glas na novite himni« ohranja prepoznavni in posvečeni ustvarjalni slog Gorana Trajkoskega, ki se je z naelektrenimi kitarami ob/vrnil k temnim sferam alternativnega rocka. Na njej je zaobjeta njegova markantna, skoraj štirideset let dolga in bogata glasbena pot, ki nagovori tako stare zveste in naklonjene znanc/ke kot mlade in še ne posvečene.
Postpunk in dark rock z elementi dooma, psihedelije, metaliziranega rocka, surfa in celo z okruški free jazza sta seveda zlita z makedonsko glasbeno tradicijo, pravoslavnim petjem in mistiko Bizanca.
Mogočnost te duhovne glasbe je v koraku z Wovenhand, Swans, Type O Negative, Madrugada, Joy Division, Dead Can Dance, tako da ni druge kot si vzeti čas in se udeležiti koncertnega obreda svobodnega in samosvojega umetnika s karizmo in vizijo.
 Koncert se začne točno ob 21h.
Pred in po koncertu: jahač plošč BIGor & sestra

  Music policy: etnofusion/dark wave /punk/post punk/gothic rock/electronic
 Vstopnina: 10 € z rezervacijo na www.galahala.com, 13 € na dan koncertaNa dan koncerta vstopnic ni več možno rezervirati.Rezervirane vstopnice je potrebno prevzeti do 21. ure.