Lesarska šola Maribor se predstavlja na razstavi Expo v Dubaju

0
482

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA ZA LES IN OBLIKOVANJE

LESARSKA ŠOLA MARIBOR

SE PREDSTAVLJA  NA SVETOVNI RAZSTAVI EXPO V DUBAJU

 

V sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo Spirit, se Lesarska šola Maribor – Višja strokovna šola za les in oblikovanje od 17.1. do 21.1. 2022 s svojimi izdelki predstavlja na razstavi Expo v Dubaju.

Študijska programa Lesarstvo in Oblikovanje materialov se z izdelki, ki so jih oblikovali in izdelali študentje v projektnih tednih v šolskih ateljejih, pridružujeta zgodbam slovenskega paviljona, ki govorijo o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva.

Študijska programa Lesarstvo in Oblikovanje materialov na Lesarski šoli Maribor študentom omogočata nova znanja s področja: snovanja in ustvarjanja unikatnih in uporabnih izdelkov; kreativnega oblikovanja lesa; oblikovanja bivalnega in stavbnega pohištva; oblikovanja nakita, spominkov ter opreme; osnov restavriranja lesenih izdelkov; rezbarjenja; alternativnih izraznih tehnik…

Na slovenskem paviljonu Expo v Dubaju bo Višja strokovna šola predstavila 10 inovativnih izdelkov študentov, v katerih je prikazan pretok materialov in idej, narava, ki povezuje zemljo z univerzumom in znanjem. Prav znanje je tisto, kar odlikuje naše študijske programe. S projektnimi tedni v izobraževalnih programih Oblikovanje materialov in Lesarstvo želimo študente pripravili za kakovostno življenje in na vseživljenjsko izobraževanje. Pri študentih želimo povečati kakovost in trajnost pridobljenega znanja, razvijati sposobnosti kritičnega mišljenja, presojanja ter samostojnega ustvarjalnega procesa. Študenti naj v pridobivanju novih znanj vidijo smiselnost in  uporabnost, zato mora biti  kakovost izobraževalnih učinkov čim večja. V  obliki projektnega dela  se izrazi posameznikov inovativen pristop do realizacije konkretnega  produkta, ki mora biti uporaben in  tržno naravnan.

V Dubaju se s svojimi izdelki predstavljajo študenti: Ana Viher in Michelle Vrbanić, Klemen Mravljak, Kevin Cerovec in Jan Hercog, Maja Vodopivc, Ana Dobriković, Julija Čerček, Rok Bezjak, Domen Pšeničnik, Jaka Oman in Brano Martinović.

Vsak izmed študentov je ob snovanju izdelka razvijal čut za profesionalnost, strokovni pristop, poklicno identiteto, odgovornost, avtonomnost, poštenost in natančnost. Iskali so nove možnosti in zamisli za kreativno izražanje v oblikovanju, razvijali čut za natančnost, vztrajnost, samoiniciativnost in sistematičnost pri reševanju problemov. Izdelki, ki bodo prikazani na EXPU so predstavljeni v nadaljevanju  dokumenta.

V Dubaju pa bomo poleg razstave izdelkov izvedli tudi praktično delavnico ter prikazali, kako na inovativen način ustvarimo večerno obleko z modelacijo na lutki s kombinacijo tekstilnih materialov ter različnih vrst lesa. Pri svojem delu bomo uporabili samo les, ki raste v slovenskih gozdovih.

Višjo strokovno šolo za les in Oblikovanje  bo v Dubaju zastopala delegacija študentov in predavateljev: Nejc Goter (študent v programu Lesarstvo), Julija Čerček (študentka v programu Oblikovanje materialov), Igor Hovnik (predavatelj) ter Cvetka Hojnik (predavateljica).

 

IZDELKI, KI BODO PREDSTAVLJENI NA RAZSTAVI EXPO V DUBAJU

 

 

Lesena obleka v kombinaciji s tkanino in različnimi furnirskimi listi oblikovanimi v korzet

Avtorici: Ana Viher in Michelle Vrbanić

 

 

Lesena obleka iz paralelogramov izrezanih iz furnirja oreha in javorja

avtorji: Klemen Mravljak, Kevin Cerovec in  Jan Hercog

 

 

Monumentalni stol (EKER) iz dveh različnih vrst lesa

Posebnost stola je naslon, ki simbolizira Triglav.

Avtorica: Maja Vodopivc

 

 

Nahrbtnik iz šesterokotnih lesenih delov, ki so med seboj povezani z bleščečo nitjo Posebnost nahrbtnika je podloga v odtenku roza barve, ki daje nahrbtniku pridih elegance.

Avtorica: Ana Dobriković

 

 

Svetilka izdelana iz lesa kostanja in jesena

Asimetrično sestavljene palice svetilke nakazujejo igro in preplet.

Avtorica: Michelle Vrbanić

 

 

Torbica izdelana iz lesenega okvirja in prosojnega tekstilnega materiala

Torbica zahteva urejenost njene notranjosti, saj je njena vsebina vidna.

Avtorica: Julija Čerček

 

Lesena torbica v obliki elipse v kombinaciji z usnjem in s poudarjenim okovjem

Avtor: Domen Pšeničnik

 

Lesena torbica je pravokotne oblike, velikost se lahko prilagaja s fleksibilnimi elastičnimi deli.

Avtor: Rok Bezjak

 

 

Torbica izdelana iz enega kosa lesa s poudarjeno teksturo.

Ročaj je narejen iz kroglic različnih velikosti, ki so zaporedoma nanizane na vrvico.

Avtor: Brano Martinović

 

 

Leseno stojalo za telefon

Posebnost stolaja je velika krogla z izdolbino, v katero lahko pospravimo pisala.

Avtor: Jaka Oman