LIKOVNI IZDELKI OTROK V MESTNI KNJIŽNICI IZOLA

0
120

Tudi v letošnjem letu v Mestni knjižnici Izola nadaljujemo z razstavno dejavnostjo. Posebno pomladni meseci so bili  v znamenju   ustvarjalnosti  otrok. Najprej  so otroci iz Centra za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan naše stene okrasili s simpatičnimi, igrivimi portreti Franceta Prešerna, narisanimi z ogljem, kak mesec kasneje pa so se v vitrinah  ustvarjalnosti predstavili še   z ročnimi  izdelki iz blaga, stiropora, kartona, navadnega in  krep papirja, das mase, gline, vrvi  in drugih naravnih materialov. Veliko obiskovalcev je pritegnila tudi likovna razstava učencev  iz osnovne šole Dante Alighieri. Pripravili so jo ob 700. letnici umetnikove smrti. Razstavljeni so bili pesnikovi portreti,  otroke pa so  navdihnili tudi drugi dogodki iz njegovega življenja, posebno ljubezen do Beatrice. Razstava je nastala v sodelovanju s knjižničarko Loreno Buzečan. Fotografije z naslovom »Utrinki iz Etiopije« so prikazale  življenje etiopskih otrok in njihove ročne izdelke. Do konca šolskega leta pa je na ogled prisrčna razstava, ki so jo pripravili otroci  iz podružnične  šole v Kortah pod mentorstvom Kristine Cencič. Sodelovalo je 12 učencev, ki obiskujejo  prvi razred in so stari   med 6 in 7 let. Izdelki so nastali pri pouku likovne umetnosti. Razstava  v vitrinah prikazuje  kopalce, ki se sončijo na živo pisanih  brisačah poleg svetilnikov. Stene pa krasi razstava z naslovom »Cvet je Zemljin nasmeh«.

Mentorica Kristina Cencič je o tem, kako je razstava nastala, takole zapisala: »Kortežanski prvošolci so občudovalci narave. To okušam vsakokrat, ko jih peljem na sprehod v bližnjo okolico. Še posebej dekleta  občudujejo lepoto cvetov. Vsako srečanje z znano ali manj znano  prijateljico  cvetlico jim na obraz  nariše nasmeh.  Od tu  ideja, da je cvet Zemljin nasmeh, ki je nalezljiv tudi za mimoidočega, če  ga le opazi. Umetnost je močno področje teh otrok in  to se odraža na  njihovih likovnih izdelkih.  Toda najbolj me razveseljuje njihovo navdušenje ob ustvarjanju,  ob nastajanju izdelka.  Pri tem  ne manjka izzivov, ki jih je potrebno premagovati, da pridejo do konca, da likovni izdelek dokončajo. Zadovoljstvo otroka ob pogledu na njegov  izdelek je moje dvojno zadovoljstvo. V Izoli imamo plažo, ki se imenuje Svetilnik in imamo tudi svetilnik, ki je kažipot  plovilom  na morju. Tako  je nastala besedna igra oziroma naslov razstave  ‘Svetilnik je plaža?’.  Otroci so res zavzeto kiparili in v mojih očeh so njihovi izdelki čudoviti.«

Tudi vi ste lepo  vabljeni k ogledu razstave. Veseli bomo, če boste v knjigo vtisov zapisali svoje misli. Knjižnica je ponovno odprta vsak dan  od 9h do 18.30, ob sobotah pa od 8h do 13h. Na masko in druge zaščitne ukrepe pa le ne pozabite.

Pripravili: Kristina Cencič in Špela Pahor