Malta

0
1363

Malta je otoška država v Sredozemskem morju. Sestoji iz nekoliko otokov in otočkov. Na otoku Malta, ki je najbolj naseljen, živi približno pol milijona prebivalcev. Otoka Gozo in Comino sta tako med prebivalci kakor tudi turisti priljubljeni točki za oddih ob morju ter uživanje v skritih uvalah in turkizno obarvanem morju.

Malta se je leta 1964 osamosvojila od Velike Britanije. Le-ta je na njej pustila velik pečat; od rdečih telefonskih govorilnic, popularnih poletnih šol, kjer nudijo tečaje angleškega jezika, do vožnje po levi strani itd. Leta 2004 je Malta postala članica Evropske unije.

Zaradi visokih temperatur priporočajo obisk Malte v pozni pomladi oziroma zgodnji jeseni, ko se neznosne temperature spustijo in omogočajo neobremenjeno pohajkovanje in razgledovanje po otoku, kjer se občuti arabski pridih in simpatičen južni temperament.

Valletta, glavno mesto Malte, vrvi od številnih malih uličic, ki povezujejo velike trge, baročne palače pa se vzpenjajo takoj nad lokali in trgovinami. Za ogled Vallette se priporoča dobra obutev in kondicija, saj je v mestu ogromno stopnic, le peš pa lahko doživite Valletto v popolnosti. Ob 20. uri zvečer se zdi, kot da se vse luči v glavnem pristaniškem mestu ugasnejo, nočno življenje pa se preseli v bližnji naselji, kot sta Sliema in Paceville.

Čeprav je Malta po velikosti še manjša kot pa na primer jadranski otok Brač na Hrvaškem, pa nudi ogromno zanimivosti, zato se vam ni potrebno bati, da bi se na Malti uspeli dolgočasiti. Priporoča se ogled notranjosti, predvsem mesta Mdina, ki je znano po izdelavi steklenih predmetov – od prečudovitih vaz, posod, nočnih svetilk pa vse do nakita. Prav gotovo je to mesto, kjer boste našli unikatni malteški spominek. Nedeljo rezervirajte za obisk tržnice v Marsaxlokku na jugu Malte, kjer boste z lokalnimi prebivalci uživali v barviti ribji tržnici. Le malo stran od tega mesta se nahaja Blue Grotte, kjer si mnogi popotniki oddahnejo in uživajo v čistem morju. Če si zaželite poležavanja na plaži, morate oditi na otok Comino, ki se ponaša z neverjetnim turkiznim morjem. Prav tako je obisk otoka Gozo, kjer lahko uživate tako na plažah kakor tudi v starem mestnem jedru, neizbežen. Če vam čas dopušča, obiščite Popajevo vas, kjer se boste ob Popaju in Olivi vrnili v svoje otroštvo, poleg tega pa boste lahko sodelovali v raznih igrah, animacijah ter v dobri gastronomski ponudbi. Malteški specialiteti sta lampuki (ribe) in fenek (zajec).