Matere iz srca …

0
133

Biti mati, objeti otroka, mu dati zavetje in toplino, se potopiti v njegove oči, dotakniti njegovega obrazka … kaj je lahko še lepšega?

 

Nekaj mamic smo vprašali, kaj jim pomeni materinstvo.

 

Zdenka, mamica Miha, Jureta in Tomaža:

 

Materinstvo mi pomeni vse in ga postavljam na prvo mesto, je ena najlepših življenjskih izkušenj.
Za svoje otroke bi dala življenje!

Meta, mamica Tilna:

 

Materinstvo je nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo. Rada sem mama. Najlepše je zjutraj, ko me pogleda, se mi nasmehne in dvigne ročice proti meni. Ta moj mali otročiček! Zanj sem vedno popolna in njegov poljubček je iskren.

 

Anita, mamica Erika in Leona:

 

Materinstvo združuje velikansko odgovornost in neizmerno srečo. Nikoli mi ni bilo žal, da sem postala mama, kljub težkim trenutkom in skrbem ter neprespanim nočem.

Neda, mamica Lare, Erika in Aneje:

 

Materinstvo je nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo v življenju. Čeprav so vmes težki trenutki (bolezni otrok in posledično kakšna neprespana noč), mi ni žal, da sem se za to odločila in tudi jaz postavljam svoje poslanstvo na prvo mesto.
Ni lepšega, kot to, da otrok pride k tebi, te objame in ti reče, da si zanj najboljša oseba na svetu in te ima najraje. Lahko ga okregaš, pa bo prišel k tebi po objem in ti povedal, da te ima rad- to je iskrena ljubezen, katero rada okušam.

Špela, mamica Žive:

Glede na to, da sem dokaj pozno postala mami, pri 36-ih, je otrok vrhunec mojega življenja, skratka smisel vseh smislov.
Tudi ob dnevih, ko je vse prej kot rožnato …

 

Živa, mamica Mirne in Zarje:

Materinstvo.. uf … veliko stvari je v življenju, katere me veselijo. Veliko stvari je v življenju, katere sem dosegla in sem ponosna da sem jih. Smisel vidim v večih stvareh v življenju. In materinstvo je pač tudi na seznamu stvari, ki me veselijo, na katere sem ponosna in ki moje življenje določajo in mu dajejo pomen.

 

Barbara, mamica Petra, Nejca in Helene:

 

Pri nas doma smo bili otroci najvišja vrednota in že kot otrok sem vedela, da bom sama najbolj srečen človek, ko bom enkrat mami. Kaj je lepšega, kot nežen otroški pogled, glasen otroški smeh in topel objem, pa slinast poljubček in prijazno zaupanje otroka vate? Kaj je tako lepega, kot energija, ki jo oddaja otrok, kaj je trdnejšega od vezi matere z otrokom in kaj je bolj večnega, kot materinska ljubezen? Biti mama – meni to pomeni – živeti ljubezen.

 

Andreja, mamica Etienna in Emanuela:

 

Materinstvo je za mene sinonim za srečo, popolnost, ljubezen, družino, na trenutke pa tudi utrujenost, odpovedovanje, neprespanost. Šele po rojstvu mojih dveh sinov, sem ugotovila v čem je sploh smisel mojega življenja. Živim za njun smeh, za angelski obrazek, ko mirno spita, za sladke ljubčke, ki mi jih dajeta, pa tudi za trmasti NE, pa jok in stok za kinder jajček v trgovini, …vse to in še več je zame materinstvo.

 

Nina, mamica Lučke in Ajde:

Šele ko sem rodila svojo prvo punčko, sem vedela, kaj pomeni "svoje srce nositi izven svojega telesa".
Kako močno te lahko boli srce, ko pogledaš v solzne oči otroka medtem, ko povijaš njegovo popraskano koleno.
Kako te je lahko strah vseh tistih reči, za katere si svojim staršem rekel, da "preveč komplicirajo".
In ko smo čez leto in pol dobili še eno deklico sem rekla, kako krivično je življenje do nekaterih žensk.
Hudo mi je, ko pomislim, da so mi otroci dani samo "v varstvo" in "v učenje", da jih pripravim na življenje in koliko napak lahko naredim.
Hudo mi je, ko se zamišljam, da bosta nekoč šli.
Vendar pa sem izjemno ponosna, ko mi Lučka reče "Pridna mamica si" in ko zvečer reče sestrici "Lahko noč Ajdi, lepo spi, jo poboža in hoče pokriti s odejo".
In kako lepo mi je pri srcu, ko se Ajda s polnimi lički pritisne ob moje lice …
Tiste, ki so mame vedo, da občutkov do otroka ni moč opisati z besedami.
Biti mama ni preprosto, vendar pa sem neskončno rada.