Mediji … Kaj je to?

0
384

Da morajo novinarji imeti dobra ušesa, podmazan jezik in pridne možgane, so v tednu otroka, ki je potekal med 4. in 10. oktobrom, ugotavljali otroci vrtca Ivanjkovci v občini Ormož. Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije in temelji na svetovnem dnevu otroka, ki ga že od leta 1956 obeležujemo vsako leto prvi ponedeljek v oktobru. Letošnjo temo Mediji za bogatejše otroštvo so izbrali otroci na nacionalnem otroškem parlamentu, vrtci po vsej Sloveniji pa so tej tematiki na različne načine posvetili svoje dejavnosti.

Vzgojiteljice vrtca Ivanjkovci so preko zanimivih in ustvarjalnih delavnic otroke seznanile z različnimi mediji in jim omogočile, da so bili pravi mali novinarji. Otroci so sodelovali pri izdaji svojega časopisa, nastajanju radijske oddaje in posnetka s pomočjo kamere. Njihova garderoba se je za nekaj minut spremenila v mali kino, saj so si s pomočjo projektorja in spletne povezave ogledali animirani film Linea. Tako so natančno videli, kako nastanejo njim tako ljube risanke. Otroci so prebirali različne časopise in revije, časopisna novinarka, ki jih je obiskala, pa je opozorila tudi na razliko med članki in oglasi. V posnetku jesenske delavnice so spoznavali kamero ter fotoaparat. Posneli so izdelovanje verižic in polžev iz kostanja, »krompirjevih« ježkov, oblikovanje buč in tete Jeseni ter še bi lahko naštevali. Ob obisku radijske novinarke so otroci sodelovali pri nastanku radijskega prispevka, ki je bil tudi javno predvajan na lokalni radijski postaji. Časopisna novinarka pa je poskrbela za objavo dogodkov v časopisju.

 

Kritično do medijev

Najmlajši skupini Žogice in Sončki, ki ju vodijo vzgojiteljice Lidija Janežič, Slavica Kosec Darinka Tinko, Mihelca Vajda in pripravnica Mateja Kralj, so časopis spoznavali predvsem preko mečkanja, hkrati pa se tudi učili, da je treba časopis odvreči v primeren zabojnik. Vzgojiteljice v starejših dveh skupinah, Petra Trstenjak, Karmen Žula, Mihaela Vočanec in Renata Pajan, pa so otrokom približale sodobno tehnologijo in medijske vsebine, predvsem pa jih naučile tudi kritičnega spremljanja medijskih vsebin.

Mediji nam namreč prinašajo obilico informacij, ki jih tako odrasli kot otroci večinoma le pasivno spremljamo, brez kritičnega razmisleka o vsebinah in brez lastnega odziva. Otroci postajajo vedno bolj odvisni od sodobnih tehnologij, predvsem televizije in svetovnega spleta. Da otroci preveč časa preživijo za zasloni teh naprav, s pomočjo katerih sklepajo prijateljstva, se zabavajo in učijo, menijo tudi v Uradu varuhinje človekovih pravic, resnično življenje pa beži mimo njih, ne da bi sami stopili vanj. Naj zaključimo z besedami vodje vrtca Ivanjkovci, Slavice Kosec, ki pravi, da so sicer mediji sestavni del našega življenja, vendar bi moralo biti branje knjig vedno na prvem mestu. Noben medij ne more nadomestiti besede staršev, kjer otrok vidi obrazno mimiko in živo doživlja zgodbo.