Metalurški dan v Narodnem muzeju Slovenije, 1. oktober 2022, 10.00-18.00

0
69

Celodnevni niz prireditev prinaša poslastice za vse okuse in generacije:

Ob odprtju Metalurškega dne bo ob 10. uri zbrane pozdravila dekanja Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Urška Stanković Elesini, prisluhnili pa bomo melodijam Papirniškega pihalnega orkestra Vevče.

Obiskovalci si bodo NA MUZEJSKEM VRTU lahko ogledali različne prikaze: taljenje železove rude v glinenih talilnih pečeh na starodoben način (predstavniki Oddelka za arheologijo FF UL in Inštituta za kovinske materiale in tehnologije), umetnostno kovanje (Luka Kren, Lustthal Workshop, Timotej Kruška, Kovaštvo Kruška, s. p., Janez Mir, Umetnostno kovaštvo Mir, s. p., Christoph Steidl, Zlatarstvo, srebrokovaštvo in restavratorstvo), umetnostno ulivanje in umetnostno varjenje (Miro Dovč, Jože Lisac).  Na delavnicah umetnostnega varjenja (Miro Dovč, Jože Lisac) bodo lahko izdelali stensko varjeno skulpturo ali kovinsko vrtnico, na delavnici umetnostnega ulivanja (Mitja Petrič, Oddelek za materiale in metalurgijo, Naravoslovnotehniška fakulteta ULpa se bodo preizkusili v izdelavi ulitka iz aluminijeve zlitine. Na ogled bo tudi razstava varjenih skulptur.

V MUZEJU bosta na sporedu predavanji »Original ali ponaredek? Jedkani oklep iz Narodnega muzeja Slovenije« (dr. Tomaž Lazar, prof. dr. Peter Fajfar) in »Obrtna zbirka kovine v Narodnem muzeju Slovenije in železarstvo na Kranjskem v prvi polovici 19. stoletja« (dr. Gašper Oitzl).

Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi vodenih ogledov stalne arheološke razstave s kustosoma razstave: »Od zlatega do železnega rodu. O najstarejši metalurgiji na Slovenskem« (dr. Boštjan Laharnar) in »Preobrazbe snovi in stvari. O uporabni in simbolni vrednosti kovinskih predmetov v srednjem veku« (dr. Tomaž Nabergoj).

Na ogled bodo predmeti iz depoja zbirk kovine in orožja, ki jih imajo sicer le redko priložnost spoznati, predstavila jih bosta kustosa dr. Gašper Oitzl in dr. Tomaž Lazar.

Otroci se bodo preizkusili na delavnicah »Železnodobni torevti« in »V magičnem svetu Keltov«.

Na razstavi Zgodbe iz davnine obiskovalce čaka tudi virtualno doživetje, kjer med drugim lahko obiščejo kovačijo v železnodobnem gradišču Ulaka in si ogledajo kovaško orodje, ognjišče in talilnico.

V primeru dežja program na muzejskem vrtu odpade. Vstop v muzej je prost, ogled prikazov na muzejskem vrtu, predavanja in vodeni ogledi so brezplačni, delavnice za so plačljive.

 

https://www.nms.si/si/imagelib/13/default/Razstave/obcasne-2019/ko-zapoje-kovina/metalurski-dan/Livartis_litje-bakra.jpg  https://www.nms.si/si/imagelib/13/default/dogodki/2022/metalurski-dan/lisac1.JPG  https://www.nms.si/si/imagelib/13/default/dogodki/2022/metalurski-dan/petric2.jpg

 

Veselimo se vašega obiska!