MmmMmmm … diši po lazanji

0
239

Ta skrivnostna lazanja. Tako je dobra, ko jo jem zunaj v gostilni, doma pa je to zgodba zase. Ker se prvi poskus pečenja lazanje žal ni ravno najbolj posrečil, sem precej časa iskala (dobesedno precej časa, saj sem naslednjo lazanjo spekla šele nekaj let za tem) idealno rešitev za hitro in enostavno pripravo lazanje brez vseh tistih bešamel, omak in testenin. Namreč, ravno ta recept je povzročil tisto neokusnost prej omenjene lazanje, ker se testenine s pomočjo bešamela niso omehčale, tako kot je to obljubljal recept. Torej, minilo je nekaj let in glej ga zlomka – z novo lazanjo iz gostilne, je prišla tudi sveža ideja. Predvsem je zanimivo, da je bila lazanja edina dobra jed v tem lokalu, tako da sem pridno čakala in gledala na dnevni meni, kdaj grem spet lahko na lazanjo. Ker pa so v lokalu kmalu ukinili hrano, sem bila primorana  zadevo preizkusiti v domači kuhinji.
Zagotovljen je takojšen uspeh! Palačinke so zelo hitro priravljene, poleg tega, če palačink spečem preveč, jih enostavno porabim za juho. Narežeš palačinke, segreješ juhico (domačo, iz kocke,…) in ješ. Enak recept, za palačinke, uporabljam tudi za tortilje (o tortiljah v enem od naslednjih receptov). Tako, da lahko rečem, da so te palačinke res vsesplošno uporabne. Prav tako lahko namesto lazanje naredite, neke vrste kanelone. To pa naredite tako, da v vsako palačinko zavijete nekaj mesa, vse skupaj tesno zložite v posodo za pečenje, čez vse to pa še potresete sir in parmezan.
Tako je to, tako enostavno in tako okusno.     

 LAZANJA ZA ŠTIRI OSEBE:

Palačinke : 2 jajci
                  4 zvrhane žlice moke
                  ½ skodelice mleka
                  sol, lahko tudi začimbe za pizzo ali origano, timijan,…

Vse sestavine zmešajte v posodi (na roko ali z mešalnikom) v zmerno gosto zmes in specite palačinke.

Nadev :  ½ srednje velike čebule
              strok, dva, tri česna
              500 g mletega mesa
              500 ml paradižnikove mezge
              žlica moke
              malo olivnega olja (recimo 2-3 jušni žlici)
              mešanica začimb za pizzo, timijan, sol

Čebulo sesesekljamo in jo s kančkom olivnega olja pražimo v ponvi. Ko skoraj postekleni, dodamo česen (ki ga lahko narežemo na majnše ali večje kose) in ga nahitro popečemo. Po vsem tem dolgem postopku je čas, da dodamo meso, ki ga pečemo toliko časa, da izpari vsa voda in na koncu dodamo žlico moke, malo pomešamo, počakamo kakšno minutko in še malo pomešamo, nato pa prilijemo paradižnikovo mezgo. Sedaj je čas za začimbe in sol, ki jih dodajamo po občutku.
Ko je vse skupaj pripravljeno, položite prvo palačinko v posodo za pečenje in jo oblijte z nekaj omake ter vse skupaj obložite s sirom. Postopek ponavljajte, dokler vam ne zmanjka palačink ali prostora. Na vrhnjo plast omake in sira ne polagajte palačinke, lahko le malo potresete še s parmezanom.