Modrozelena sozvočja

0
411

Vanda Vremšak-Richter, univerzitetna učiteljica na Filozofski fakulteti v Ljubljani in prevajalka, je svoja slikarska dela prvič postavila na ogled letos v Galeriji Imago Sloveniae v Ljubljani.

 

Medtem ko je bila prva razstava posvečena pastelom, ki so nastajali od leta 1985 dalje, so predmet njene druge samostojne razstave z naslovom Modrozelena sozvočja pretežno akvareli. Ta njena najnovejša dela niso slikana v lazurni tehniki, tako da bi jih zlahka zamenjali za gvaš ali akril. Zaradi dodajanja več pigmenta so barve bolj izrazite in polne svoje energije.

 

Izjemno domiseln je naslov razstave, saj poudari vseprisotnost slikarkine latentne nagnjenosti k vsrkavanju glasbene umetnosti v vsem njenem razkošju akordov in kadenc, ki stkejo posamezne parte v harmonijo celotne kompozicije. Zares je tehnika akvarela v likovni umetnosti še najbližje konceptu sozvočij v glasbi. Barvni odtenki na slikah se zlivajo v harmonijo podobno kot akordi v orkestralni glasbi. Svetloba je, tako kot glasba, valovanje. Odboj svetlobe, razporeditev abstraktnih podob po prostoru bi lahko enačili z akustiko v avditoriju. Prelivajoče se barve so nema glasba, pesem, ki utripa na površini modrozelenega jezera brezdanjosti, poti v onstranstvo, poletne idile v gostem ozračju opoldanske vročine. Podobe akvarelov ponazarjajo prvinsko življenjsko silo, trepetavo kot opna, ki utripa komaj zaznavni ritem tostranstva. Nežna klasja bilk, zabrisani odsevi, skrivnosti življenja zazvenijo v zabubljenosti novega rojstva. Visoki zeleni toni nihajo na strunah rodovitne bohotnosti davnega poganskega arhetipa, imenovanega narava. Odmev starodavnega in magičnega sveta, ki ga ni mogoče ujeti v dušo z natančnim opazovanjem analitičnega očesa, temveč le z občutenjem sinestetičnega valovanja v prostoru.

 

 Slovesna otvoritev razstave je potekala 18. novembra v galeriji open.space v Cafe Open na Hrenovi 19 v Ljubljani. Likovna dela bodo na ogled do 15. decembra 2010 (od 16. ure dalje).