Mojiceja Podgoršek: Pozor! Cvetača prihaja!

0
81

Drage bralke, dragi bralci? Imate radi knjige? Katero bi priporočali bralkam in bralcem Revije Ventilator besed?  Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

Mene je navdušila knjiga, prav tako mojo hčerko,  z naslovom: POZOR! CVETAČA PRIHAJA!  – izpod peresa uveljavljene vsestranske ustvarjalke, zlasti otroške in mladinske pisateljice, Mojiceje Podgoršek, o kateri smo v Ventilatorju besed že pisali. Knjiga je izšla pri Založbi Epistola, za izvirne ilustracije je poskrbela Manja Ćirić. Na nevsiljiv način poučno besedilo in ilustracije –  kar vabijo k ponovnemu branju in razmišljanju.

Veliko se naučimo tudi odrasli, ki se znamo vživeti v otroški svet.

Hm, kako je glavna junakinja slikanice, to je CVETAČA, prav jezna, ko jo v hladilniku izpodrinejo najrazličnejši namazi, majoneze, salame, siri, mesni izdelki… Zanjo pa sploh ni prostora! Vedno nekje obleži in ostane skrita v hladilniku.

CVETAČA ima vsega dovolj. S prijateljicami,  z najrazličnejšimi vrstami zelenjavami, se odloči, da si priborijo boljši in vidnejši  položaj v hladilniku. Jim bo to uspelo?

Cvetača, brokoli in špinača so se z drugo zelenjavo drenjali v prenapolnjenem hladilniku. Nihče se ni zmenil zanje, zato je cvetači nekega dne prekipelo.

»Uprimo se!« je pozvala k uporu. Brokoli in špinača sta se takoj strinjala, zelje, solata in korenje pa so sprva malce omahovali, potem pa so tudi oni pristali.

Kajti v zadnjem času so hladilnik neusmiljeno bombardirali številni namazi, majoneze, hrenovke, siri in salame.« Tega imam dovolj!« se je jezila cvetača. » Če ne bomo česa ukrenili, bomo pristali v košu za smeti!«

In tako so združili moči. Cvetači se je nekako uspelo prebito v prednjo vrsto v hladilniku, od koder jo bodo zlahka opazili, ko se bodo odprla vrata.

»Na položaj!« jih je opozoril brokoli, ki je prvi zaslišal korake pred hladilnikom. Že v naslednjem trenutku so se vrata na široko odprla.

»Tukaj sem! Tukaj sem!« je kričala cvetača in se stegovala naprej, da bi se skoraj preklala na pol.

Tudi špinača, ki je tedaj ravno plezala čez goro namazov, je zakričala : » Mar si slep!?« je krilila s košatimi listi.

»Poglej, kako sem lepa in zelena!« se je drla na vse grlo.

Toda zaman Hladilnik je zapustila salama. Brokoli, ki je bil stisnjen nekje zadaj, je bil čisto obupan.

Vedel je, da ima sam še dosti manj možnosti, kot sta jih imeli njegovi prijateljici.

»Morda bi pomagalo, če se oprimemo salame, » se je z druge strani hladilnika oglasil korenček.

»Hmmm, » se je nad idejo takoj navdušil brokoli. » Poskusil bom.« In se je pri priči oprijel

kar najbližje hrenovke…

 

Zgodba se zanimivo razplete.  Zelenjava zmaga! Po nadvse okusni večerji je sledilo spanje. Potem pa še čudovite sanje. Za nagrado je zelenjava dobila prvo mesto v hladilniku. Si mislite, drage bralke, dragi bralci?

Ob zaključku slikanice pa še pomembno: ALI VEŠ…

Za otroke, mladino in odrasle zanimiva razmišljanja – ob kvalitetnem prehranjevanju – za vsak dan…

 

Ste vedeli, da cvetača vsebuje veliko vitamina C in folne kisline, ki je potrebna za dobro kri? Prav tako vsebuje veliko mineralov, med katerimi ima glavno vlogo kalij.

Cvetača je nizkokalorično živilo in lahko prebavljiva. Krepi imunski sistem. Preprečuje okužbe…

Špinača vsebuje številne antioksidante, vitamine in minerale…

Še bi lahko naštevali… o pomenu zelenjave.

 

Mojiceji Podgoršek je uspelo ustvariti čudovito slikanico, ki bo vzpodbudila k branju in razmišljanju otroke, mladino in odrasle.

Ventilator besed toplo priporoča v branje in razmišljanje.

Prijetno literarno poletno potovanje.

O slikanici sta razmišljali Vladimira Rejc in Irena Ida Katarina Zupan