Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Tizian, Tintoretto, Veronese, Rubens in drugi

0
42

V Narodni galeriji pripravljamo najimenitnejši razstavni projekt v letu 2020, razstavo

 

Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Tizian, Tintoretto, Veronese, Rubens in drugi.

Razstava poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Češke republike Miloša Zemana.

 

Odprtje razstave bo v sredo, 30. septembra 2020, ob 19. uri.

Število vstopnic bo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-Co-V-2 strogo omejeno.

 

Pred odprtjem razstave pripravljamo novinarsko konferenco v sredo, 30. septembra 2020, ob 10. uri v Vhodni avli Narodne galerije, vhod Prešernova 24. Vljudno vabljeni.

 

O razstavi, ki jo organiziramo Narodna galerija, Urad predsednika Češke republike in Uprava Praškega gradu, bodo spregovorili:

 

  • dr. Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije
  • Ivo Velíšek, direktor Uprave Praškega gradu
  • dr. Eliška Fučíková, avtorica razstave, poznavalka rudolfinske umetnosti
  • dr. Katra Meke, koordinatorka razstave, Narodna galerija
  • mag. Andrea Hozáková, koordinatorka razstave, Oddelek za kulturo na Praškem gradu
  • Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Sloveniji

 

Galerija slik Praškega gradu (Obrazárna Pražského hradu) sodi med redke primere umetniških zbirk v Evropi, ki kontinuirano obstajajo že vrsto stoletij vse do danes. V njen obstoj in usodo so se vidno vtisnili dramatični dogodki češke in evropske zgodovine. 

 

Cesar Rudolf II. je veljal za strastnega zbiratelja, ki ga je zanimalo vse, kar sta ustvarila narava in človek z iznajdljivostjo svojega duha na področju umetnosti in obrtništva. Galerija s približno 3000 slikami in zbirke v t. i. Kunstkammer, kabinetu umetnin, niso bile namenjene občudovanju javnosti, temveč tistim, ki so znali ceniti njihove kvalitete in izkoristiti njihov nauk. V času njegovega vladanja je Praga drugič v svojem obstoju postala metropola Svetega rimskega cesarstva in “Meka znanosti in umetnosti”.

 

Razstavljenih bo več kot petdeset mojstrovin iz zbirke Rudolfa II. in njegovih naslednikov, ki so delo zgodnjih nizozemskih, flamskih, nemških in italijanskih slikarjev, kot so Lucas Cranach, Hans von Aachen, Hans Holbein, Tizian, Paolo Veronese, Jacopo Tintoretto, Guido Reni, Peter Paul Rubens in drugi.

 

Razstava bo na ogled do 3. januarja 2021.

 

Program Narodne galerije je izveden s pomočjo Ministrstva za kulturo.