Muzejske novice in bližnji dogodki

0
49
DOGODKI
Petek–nedelja, 12.–14. avgust 2022Vodna pozlataDelavnica ob razstavi Zlata sled
Na delavnici boste pridobili teoretično in praktično znanje o vodni pozlati.Vodna pozlata je dekorativna tehnika, poznana že v starem Egiptu. Zlate lističe so stari mojstri polagali na omočeno glineno osnovo, imenovano poliment, ki je izboljšala barvo, odbojnost in trajnost zlate površine – lastnosti, zaradi katerih so zlato povezovali tudi z lepoto in bogastvom v kulturah po svetu. Ta dekorativna tehnika je postala izjemno priljubljena v tabelnemu slikarstvu 13. in 14. stoletja, v uporabi pa je ostala do modernejših slikarjev, kot je Gustav Klimt, in vse do danes. Na delavnici boste pridobili teoretično in praktično znanje o vodni pozlati. Skozi izdelavo pozlačene lesene deske se bomo poleg starodavne tehnike vodne pozlate seznanili tudi z različnimi dekorativnimi tehnikami polihromirane lesene plastike, ki plemenitijo zlato površino, kot so: pastiglia, graviranje, punciranje in estofado. Vsak si bo lahko izbral motiv po lastni želji, na voljo pa bodo tudi primeri, da bo izbira lažja.Vodi Ana Sterle.
Tridnevna delavnica bo potekala v Narodnem muzeju Slovenije:
Petek, 12. avgusta 2022, Muzejska, 16:00 – 18:00
Sobota, 13. avgusta 2022, Metelkova, 10:30 – 14:30
Nedelja, 14. avgusta 2022, Metelkova, 10:30 – 15:30
Cena: 120 EUR
Znižana cena (dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni): 100 EUR
Udeležba je omejena, prijave zbiramo na naslov andreja.breznik@nms.si do zapolnitve prostih mest oziroma do 9. 8. 2022. V primeru manjšega števila udeležencev si pridružujemo pravico do spremembe programa. Dodatne informacije tudi na 01 241 44 18.

 POVEZUJEM – TIVOLSKI USTVARJALNI KROG22.-26. avgust 2022MuzejskaOrganiziramo ga muzeji ob parku Tivoli: Narodni muzej Slovenije, Moderna galerija, Mednarodni grafični likovni center in Švicarija, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodna galerija.POČITNIŠKI 3M – PROGRAM MUZEJEV NA METELKOVI22.-26. avgust 2022MetelkovaPri pripravi programa smo ustvarjalne sile združili Narodni muzej Slovenije, Muzej sodobne umetnosti – MSUM, Slovenski etnografski muzej z Lončarskim ateljejem SEM in Slovenska kinoteka.

NE SPREGLEJTE
JURE IN MUMIJAZgodba ljubljanske mumije
»Desetletni Jure je strašno radoveden fant, najbolj od vsega pa ga zanimata arheologija in zgodovina oziroma vse, kar je povezano s preteklostjo. Ko je bil mlajši, je bil pravi strokovnjak za dinozavre, vse je vedel o njih. In zdaj ga navdušuje zlasti stari Egipt.«novi slikanici skozi zgodbo Jureta in kustosa izvemo vse o edini staroegipčanski mumiji pri nas, kako je prispela v muzej, kdo jo je poslal, kdo se skriva za vsemi povoji. Več informacijAvtorja: Vesna Kamin Kajfež, Tomislav KajfežIlustracije: Jure EngelsbergerSlikanica je na voljo tudi v spletni muzejski trgovini!
VIRTUALNO DOŽIVETJE NA STALNI ARHEOLOŠKI RAZSTAVI
Na stalni arheološki razstavi v Narodnem muzeju Slovenije preizkusite virtualno doživetje ZGODBE IZ DAVNINE. Odpravite se na potovanje v davno preteklost in s pomočjo virtualne resničnosti doživite zgodovino podonavskega prostora!Na razstavi predstavljamo najnovejše vizualizacije edinstvene arheološke krajine v deželah ob reki Donavi, ki smo jih pripravili partnerji iz devetih evropskih držav v okviru projekta Arheološke eKrajine Podonavja. Bogata in kulturno raznolika arheološka dediščina Podonavja je edini ostanek tisočletja železnodobnega razvoja naše družbe in nosilec pomembnih informacij o naši preteklosti.Doživetje je vključeno v ceno muzejske vstopnice.
 Vabimo vas, da ogled stalnih razstav v palači na Muzejski ulici obogatite z MULTIMEDIJSKIM VODNIKOM. Prejmete ga brezplačno ob nakupu vstopnice. Uporaba je enostavna, potrebujete le pametni telefon ali tablico.Vodnik vas popelje po izbranih predmetih lapidarija in egipčanske zbirke v pritličju ter po stalni razstavi Zgodbe s stičišča svetov, predstavljena pa je tudi zgodovina muzeja in muzejska stavba.Osnova vodnika so kratki avdio posnetki z razlago izbranega predmeta ali teme. Ta zapis spremljajo fotografije in ilustracije v natančnem, sinhroniziranem vrstnem redu, ki še bolj podrobno osvetlijo tematiko. Nekatere teme so predstavljene s kratkim videom. Za tiste, ki raje berejo, je vsak avdio in video zapis transkribiran.Dostop do vodnika omogoča unikatna kartica s kodo QR. Prednost tovrstnega vodnika je, da lahko obiskovalec do vsebin dostopa tudi, ko zapusti muzej. To je še posebej ugodno za skupine, ki imajo omejen čas obiska.
RAZSTAVE NA OGLED
OBČASNE RAZSTAVE

STALNE RAZSTAVE
Stalne razstave na Muzejski:

Stalna razstava na Metelkovi:

GRAD SNEŽNIK
Ogledi gradu potekajo vsak dan, vsako polno uro od 10. do 16. ure.Sprejel vas bo grajski vodnik, saj so ogledi mogoči samo v njegovem spremstvu.V času porok je ogled muzeja prirejen.Priporočamo predhodne najave (za skupine je najava obvezna):T. 01/705 78 14, E. grad.sneznik@nms.siNajave potrjujemo od ponedeljka do petka.DogodkiFestival Plavajoči gradod 4. do 7. avgusta 2022220 koncertov, predstav in drugih nastopov na 17 vizualnih prizoriščih v osrčju snežniškega parka. Predstava, ki traja 4 dni in 3 noči. ProgramObčasna razstava Rakovški ustvarjalni utripna ogled do 4. septembra 2022