Nagradna igra: Čarobne živali za lahko noč

0
145

O knjižni noviteti Čarobne živali za lahko noč (Navdiha in usmeritev polne zgodbe, ki jih prebirate otroku v tolažbo in poduk), Založba Primus, smo v Ventilatorju besed že pisali.

Izredno privlačne zgodbe z zanimivim, na nevsiljiv način poučnim besedilom, z izvirnimi ilustracijami, pritegnejo že najmlajše poslušalce in bralce. Prav tako odrasle.

Ljudsko izročilo vsake družbe po svetu dokazuje velik pomen živali za ljudi. Živali so spoštovali zaradi njihove zvestobe, bistrosti, moči, poguma. Vse te lastnosti imajo živali. Le k tem stremi pa tudi človek.

V ljudskem izročilu  lovsko-nabiralniških družb so zavzemale pomembno mesto živali. Recimo to na primer razberemo iz vloge, ki jo je v življenju severnoevropskih nomadskih ljudstev igral medved.

V tej jezikih se »medved« in »bojevnik« pogosto označujeta z isto besedo. Pri šamanskih narodih, pri katerih je fizični svet prepojen z duhovnim, je meja med človekom in živaljo namerno zabrisana. Šaman ali modri človek stremi po vstopu v stanje, podobno transu. Le-ta mu lahko pomaga prevzeti duh določene živali.

Ali ste vedeli, drage bralke, dragi bralci, da v šamanizmu osrednje Azije šamana na poti v živalski svet podpira plašč, okrašen s ptičjimi peresi, živalskimi motivi in pokrivalom iz ptičje kože?

Prav tako je zanimivo, da miti številnih ljudstev pripovedujejo o ljudeh, ki prevzemajo lastnosti določenih živali, da bi dobili živalske moči.  Vsa svetovna mitologija pripisuje živalim velik kulturološki pomen.

Miti in legende številnih dežel prikazujejo konja kot eno od živali z najbolj izrazito močjo. Grški mit o krilatem konju Pegazu, je le ena od zgodb, ki se osredotočajo na moč in hitrost konj.

V  pričujoči knjigi Čarobne živali za lahko noč je zanimivo, kako se otroci učijo od živali. Zgodbe v tej zbirki pomagajo otrokom, ko odraščajo in pridobivajo znanje iz naukov, ki jih daje narava. Pri tem pa jim odrasli, ki se znamo vživeti otroški svet, zelo pomagamo.

Pri vsaki zgodbici je ob zaključku naslov Navdihujoča spoznanja. Na primer pri zgodbi: Princesa in samorog ( Včasih ne vidimo vsega dobrega v našem življenju. Ustavi se in ceni to, kar imaš, namesto da vedno stremiš po še…)

Nagradno vprašanje

Drage bralke, dragi bralci, kdo so avtorji predstavljene knjižne novosti: Čarobne živali za lahko noč?

Bralcu, ki bo do vključno 27. decembra 2020 pravilno odgovoril na zgornje vprašanje v komentar članka in ga bo določil žreb, prejme knjigo Čarobne živali za lahko noč ki mu jo bo podarila Založba Primus.

Kdor bo med izžrebanimi pravilno odgovoril, prejme knjigo Čarobne živali za lahko noč, ki mu jo bo podarila Založba Primus.

Nagradna igra je zaključena. Žreb je določil, da nagrado prejme Marica Koderman.