Nagradna igra Revije Zmajček

0
150

Dragi prijatelji!

Maja veter s svojo sapo nagajivo kuštra deklice in fante, sonce, ki se smeji z modrega neba, pa ogreje tudi njihova srca. Čeprav se imamo radi celo leto, za mesec maj pravimo, da je mesec ljubezni. Ljubezen boste našli povsod, kamor se boste ozrli, tudi v majski številki revije ZMAJČEK, ki je polna toplih in navdihujočih vsebin.
Sredinski del revije bo otroke tudi tokrat razveselil z didaktičnimi nalogami, nadgrajenimi s priloženimi nalepkami, preizkusili se bodo lahko v reševanju križanke.
Zmajčkova uvodna pesem ima naslov SONČNA LJUBEZEN. Pesnica Zvezdana Majhen v njej razkrije, da se je za vse čase zaljubila v sonce. V koga pa vi?
Preberite zgodbo O kravi, ki je imela srečo. Krava Fanči ni nikdar jedla nič drugega kakor le štiriperesne deteljice. Ji bo to v uničujočem požaru prineslo srečo? Zgodbo je napisal Bojan Varjačič Rajko, ilustrirala pa Maja Lubi.
Miška Maruška, o kateri zgodbe piše Mateja Reba in ilustrira Tina Perko, tokrat postane varuška, v zgodbi za pozorno branje, ki jih piše Damjana Kenda H. in ilustrira Jure Kralj, pa škratek Napakec dobi novo sosedo – čarovnico Arijo.
Bralce bo spet razveselila zgodba v slikopisu. Na robu žitnega polja je živela prestrašena miška, ki nikoli ni upala iz hiše. Slikopis VETER ODPIHNE STRAH je napisala Urša Krempl, ilustrirala pa ga je Urška Stropnik Šonc. Otroci, ki že znajo brati, si bodo ob slikopisu bogatili besedni zaklad, najmanjši pa bodo lahko aktivno sodelovali pri branju. V vsaki številki Zmajčka predstavimo eno žival, in tokrat je to kačji pastir. Ste vedeli, da so kačji pastirji izjemno spretni letalci in da njihovih letalnih spretnosti ne dosega nobena druga žival na Zemlji. Vse to in še veliko zanimivega o njih boste izvedeli v Zmajčkovi rubriki o živalih.
Zapojete in na inštrument lahko zaigrate uglasbeno pesem Krt, ki jo je napisala Barbara Gregorič Gorenc. Notni zapis najdete v Zmajčku.
Letos spoznamo različne športe, v tej številki je to kolalkanje, v rubriki Slovenske ljudske pa prepevamo pesem Majhna sem bila.
Na svoj račun bodo prišli tudi spretni in ustvarjalni prstki. Iz kartona, vpetega v sredino revije, sestavite krta in njegovo krtino, namig za izdelavo čudovitih žuželk iz papirja pa najdete v rubriki Ustvarjamo, ki jo pripravlja Petra Korenjak Marčun. V kuharskem kotičku  tokrat poiščite recept za metuljeve palačinke.
Sredica revije je ponovno namenjena staršem, vzgojiteljem in učiteljem ter prinaša metode, nasvete in spodbude raznih strokovnjakov, ki lahko vzgojo otrok precej olajšajo. Kolikokrat se zgodi, da v avtu, ko se vozimo skupaj z otrokom, zapeljemo skozi rumeno ali celo rdečo luč? Se jezimo na počasne ali prehitre voznike? Telefoniramo? Verjetno večkrat, kot bi to radi na glas priznali. Avtorica Petra Kastelic v majskem članku za starše z naslovom Otroci in promet razmišlja o vedenju otrok v prometu in o vzorcih, ki jih prevzemajo od odraslih.
To je bil le kratek vpogled v aktualno številko Zmajčka, ki pa v resnici ponuja še mnogo več. Vabljeni v našo družbo.

V sodelovanju z Ventilatorjem besed bo založba Studio Hieroglif (http://www.zmajcek.net) bralcu, ki bo pravilno odgovoril na spodaj zastavljeno uganko, podarila poletno številko revije ZMAJČEK. Avtorica uganke je Zvezdana Majhen, v vsaki številki Zmajčka pa jih najdete še več.

TIK NAD RIBNIKOM LEBDI,
ZLAHKA RITENSKO LETI,
JE OKRETEN AKROBAT –
ŠE PO VODI ZNA VESLAT.

Bralcu, ki bo do vključno 23. maja 2019 pravilno odgovoril na zgornje vprašanje v komentar članka in ga bo določil žreb, bomo poslali zgoraj navedeno nagrado.