Nagradna igra Revije Zmajček

0
210

Predstavitev septembrske številke Revije Zmajček (št. 1, letnik 27)

Branje v najzgodnejših letih je izredno pomembno za razvoj otroka ter njegovo uspešnost v življenju. V dobi mobilnih telefonov in interneta pa je spodbuda k branju še toliko bolj dobrodošla – sploh če je v obliki pisane, slikovite in vsebinsko raznolike revije.

Septembra, ko se otroci s sončnimi poljubi na licih ponovno odpravijo v vrtce in šole, stopa revija Zmajček že v 27. leto izhajanja! Tudi letos otroke vabi v svet branja, pisanja, čudovitih ilustracij in igre ter prinaša skrbno izbrane vsebine, raznovrstne žanre in rubrike.

In kaj vam na 64-ih straneh prinaša najnovejša, septembrska številka? Sredinski del bo otroke navdušil z didaktičnimi nalogami, nadgrajenimi s priloženimi nalepkami, preizkusili se bodo lahko v reševanju križanke.

Čakajo vas  seveda tudi nove uganke, pesmi in zgodbice …

Pesnica Zvezdana Majhen se v uvodni pesmi OBLJUBA  veseli vedoželjnih vrtičkarjev in šolarjev.

V zgodbici Gospa želva in veter, ki jo je  je napisala Simona Kopinšek, ilustrirala pa Maja Lubi, boste spoznali gospo želvo, ki se je pogosto jezila na veter, ki je z okenskih polic metal cvetlične lončke, rahljal vrtne ograje in lomil ptičje valilnice … Vse dokler ni ugotovila, da se mora z vetrom spoprijateljiti, če bo želela živeti v miru.

Miška Maruška, o kateri zgodbe piše Mateja Reba in ilustrira Tina Perko, v septembrski zgodbi išče izgubljeni ključ, v zgodbi za pozorno branje, ki jih piše Damjana Kenda H. in ilustrira Jure Kralj, pa škratek Napakec čebelari. Škratek Napakec bo spet vesel pomoči malih bralcev, saj se v njegove zgodbe rade pritihotapijo napake.

Tudi letos vas bo v vsaki številki Zmajčka pričakal slikopis. Tisti, ki že znajo brati, si bodo ob njem bogatili besedni zaklad, najmanjši pa bodo lahko aktivno sodelovali pri branju. V septembrskem slikopisu na šolski ograji sedita vrani in se posmehujeta šolarjem, ki hitijo mimo, vse dokler ju ne prestraši hupanje šolskega avtobusa. Slikopis Urše Krempl Opravljivi vrani je ilustrirala Urška Stropnik Šonc.

Zmajček v vsaki številki vabi k ustvarjanju! Izdelajte obešanko, na kateri bodo veter lovile prikupne pikapolonice. Ko bo zapihal veter, bodo zaplapolale s krili in vam prinesle srečo. Rubriko Ustvarjamo je pripravila Diana Šercer Stojanovič. Vse male in malce večje kuharje pa bo navdušil preprost in okusen kuharski recept – prigrizek v obliki pikapolonic.

Skupaj z Zmajčkom boste letos spoznavali svet okrog in v nas, v septembrski številki bomo govorili o čustvih in občutkih …

Poskrbeli bomo tudi za tiste, ki imajo radi živali, saj bo Zmajček v vsaki številki podrobno predstavili eno žival. Septembra je to pikapolonica. Ste vedeli, da med letanjem zamahne s krili kar 85-krat na sekundo?

Zmajček rad neguje ljudsko izročilo, letos se bo sprehodil po slovenskih šegah. Za Zmajčka jih bo izbirala Dušica Kunaver, likovno podobo pa jim bo dodala Irena Gubanc. Septembrska številka govori o trgatvi.

Sredica revije je ponovno namenjena staršem, vzgojiteljem in učiteljem ter prinaša metode, nasvete in spodbude raznih strokovnjakov, ki lahko vzgojo otrok precej olajšajo. Avtorica Petra Kastelic v septembrskem članku za starše razmišlja, kako otrokom pomagati do dolgoročne sreče in čustvene odpornosti. Izzivi, ki jih pred nas polaga življenje danes, so stresni ne samo za odrasle, temveč tudi za otroke in mladostnike. Bolj kot kadarkoli prej imamo občutek, da smo v določenem neravnovesju, ki znova in znova zahteva prilagajanje …

To je bil le kratek pogled v septembrsko vsebino Zmajčka, ki pa v resnici ponuja še mnogo več. Vabljeni v Zmajčkovo družbo!

Več informacij o reviji najdete na www.zmajcek.net

 

NAGRADNO VPRAŠANJE

V sodelovanju z Ventilatorjem besed bo založba Studio Hieroglif (http://www.zmajcek.net) enemu izmed bralcu, ki bo pravilno odgovoril na spodaj zastavljeno uganko, podarila didaktični delovni zvezek ABECEDNA STAVNICA avtorice Urše Krempl.

V kateri letnik izhajanja vstopa revija Zmajček s septembrsko številko?

 

Bralcu, ki bo do vključno 9. septembra 2020 pravilno odgovoril na zgornje vprašanje v komentar članka in ga bo določil žreb, prejme zgoraj navedeno nagrado.

Nagradna igra je zaključena. Žreb je določil, da nagrado prejme Tim Jakolič.