Nagradna igra v sodelovanju z Revijo Zmajček

0
192

Predstavitev jan. številke (št. 5, letnik 29)

REVIJA ZMAJČEK – leposlovna in poučna revija z didaktičnimi vsebinami za otroke!

Januar je prvi mesec v letu in hkrati nov začetek. Naj bo prijazen in vesel – tudi v družbi nove številke revije Zmajček. V njej je polno zanimivih in zimsko obarvanih vsebin, saj že vsi komaj čakamo na sneg. Verjamemo, da pride!

Sredinski del bo otroke navdušil z didaktičnimi nalogami, nadgrajenimi s priloženimi nalepkami, preizkusili se bodo lahko v reševanju križanke. Čakajo vas seveda tudi nove uganke, pesmi in zgodbice …

Uvodna pesem, ki jo je napisala Zvezdana Majhen ima naslov Spoštovanje načrta, govori o zastavljenih načrtih v novem letu. Ljudje namreč pogosto obljubimo, kaj vse bomo storili, a na obljube kmalu pozabimo … v rubriki Svet okrog nas pa se pogovarjamo o snegu – zakaj sneži, iz česa so snežinke, kaj sneg prinaša s seboj …

Zgodbo Črni muc išče prenočišče je napisala Anja Pirnat, ilustrirala pa Maja Lubi.
V njej črnega muca lastniki v kartonasti škatli odložijo ob neznani cesti in se odpeljejo v noč. Zima je in v zraku diši po prihajajočem snegu. Mu bo kdo priskočil na pomoč? Miška Maruška, o kateri zgodbe piše Mateja Reba in ilustrira Tina Perko, tokrat zboli, v zgodbi za pozorno branje, ki jih piše Damjana Kenda H., pa škratek Napakec odkrije posebno napravo – pisalni stroj.

Zajec stanuje v hiški na vrhu hriba. Od tam vidi oblake, reko v dolini in prijatelja ježa, ki živi na sosednjem hribu. Vsako jutro mu pomaha skozi okno in jež pomaha nazaj. Nekega dne se oba razveselita snega. Slikopis Soseda in zima je napisala Urša Krempl, ilustrirala pa ga je Urška Stropnik Šonc. Otroci, ki že znajo brati, si bodo ob slikopisu bogatili besedni zaklad, najmanjši pa bodo lahko aktivno sodelovali pri branju.

Žival, ki jo podrobneje spoznavamo v januarski številki, je kos, ki sodi med najbolj znane in razširjene ptice pri nas, a zagotovo njem še ne veste vsega.

Zmajček v vsaki številki vabi tudi  k ustvarjanju! Nekateri hiše zidajo iz opeke, drugi iz lesa, mi pa svojo tokrat naredimo kar iz časopisnega papirja … Rubriko Ustvarjamo je pripravila Dijana Šercer Stojanović.
Iz kartona, vpetega v sredino revije, sestavite ptičjo hiško, po Zmajčkovem receptu pa pripravite okusne snežake.

Sredica revije je ponovno namenjena staršem, vzgojiteljem in učiteljem ter prinaša metode, nasvete in spodbude raznih strokovnjakov, ki lahko vzgojo otrok precej olajšajo. Naloga staršev je zaščititi otroka in ga obenem pri­praviti na zahtevno potovanje, ki se mu reče življe­nje. Večkrat se zdi, da sta ti dve nalogi v po­polnem nasprotju. To se najpogosteje zgodi takrat, ko otrok vstopa v odnose zunaj družine in s svojim vedenjem išče načine vključevanja vanje. Otroci so lahko že kmalu označeni kot vedenjsko problematični, težavni ali zahtevni, zlasti če majhnih te­žav ne rešujemo sproti. Avtorica januarskega članka je Petra Kastelic.

 

To je bil le kratek pogled v januarsko vsebino Zmajčka, ki pa v resnici ponuja še mnogo več. Vabljeni v Zmajčkovo družbo!

Več informacij o reviji najdete na www.zmajcek.net

NAGRADNA IGRA

 

Revija Zmajček (http://www.zmajcek.net) v sodelovanju z Ventilatorjem besed podarja enemu izmed bralcev, ki bo do vključno 14. januarja pravilno odgovoril na spodnje vprašanje v komentar članka, februarsko številko revije Zmajček.

 

V Zmajčku letos spoznavamo tudi frazeme. Kdaj rečemo, da nekaj ‘obesimo na klin’?