Nagradna igra za knjigo Jernej Županiča: Behemot

0
741

NAGRADNA IGRA S ŠTUDENTSKO ZALOŽBO (KNJIŽNO ZBIRKO BELETRINA) in predstavitev knjige Jernej Županič: Behemot, Študentska založba, Knjižna zbirka Beletrina

Jernej Županič (1982) je že nekaj let prisoten na slovenski literarni sceni. Poznamo ga kot pisatelja, pesnika in prevajalca iz angleškega v slovenski jezik in obratno.  Njegov pesniški prvenec, zbirka Tatar, je izšel leta 2016 in je bil med nominiranci za nagrado za najboljši prvenec Slovenskega knjižnega sejma, roman Mamuti, Županičeva druga knjiga, pa je leta 2029 prejel nagrado kritiško sito, ki jo podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov.

Roman Jerneja Županiča z naslovom: Behemot, se ukvarja s temo političnega ekstremizma skozi zgodbo slovenskega dekleta, ki se poda na sila nenavadno nalogo.

V neizmerni evropski prestolnici se infeltrira med prostitutke; in si pripravi možnost za svoj udar.

Žal – ne izvemo za ozadje njenega ekstremizma, ki je za običajno slovensko dekle sila nenavadno in realno za takšno akcijo malo verjetno.

Vzporedno poteka še zgodba njene sestre, ki jo gre iskat, čeprav njun odnos ni točno izrisan.

Ne izvemo, kako ve, da se sestra ukvarja s prostitucijo, in zakaj si zdi njej prostitucija najboljši način, da jo najde. Knjiga je v svoji nenavadnosti napeto branje. Verjamem, da bo marsikoga pritegnila.

Tokratno nagradno vprašanje glasi:  Za katero delo je Jernej Županič leta 2019 prejel nagrado KRITIŠKO SITO?

 

Bralcu, ki bo do vključno 20. aprila 2020 pravilno odgovoril na zgornje vprašanje v komentar članka in ga bo določil žreb, prejme knjižno nagrado predstavljenega romana: Jernej Županič: Behemot.

 

Nagradna igra je zaključena. Žreb je določil, da nagrado prejme Ante Turić.