Nagradni literarni natečaj na temo Prisluhni in pomagaj

0
1889

Ventilator besed, revija za kulturo, vzgojo in izobraževanje www.ventilatorbesed.com bo leto 2023 namenila temi PRISLUHNI IN POMAGAJ. Z različnimi založbami bo sočasno na to temo organizirala različne likovne ali literarne natečaje. Vsekakor pa sta naša želja in namen še večji: ne le povezati vse generacije s to tako človeško temo neprecenljive vrednosti temveč tudi ob koncu leta, po zaključenih natečajih, ustvariti knjigo, katere soavtorji lahko postanete prav Vi, s svojim edinstvenim prispevkom.

Tokratni natečaj v sodelovanju z Založbo Zala namenjamo literarnemu natečaju v obliki proze, zato razpisujemo NAGRADNI LITERARNI NATEČAJ na temo: PRISLUHNI IN POMAGAJ, ki je namenjen otrokom od 10 let naprej in vsem odraslim osebam, in sicer v obdobju od 1.1. do 15.8.2023.

Ali znate poslušati s srcem? Prisluhniti? Brati med vrsticami? Imate sposobnost začutiti stisko nekoga? Pomagati? Morda le s poslušanjem, razumevanjem, nasveti, ali pač fizično? In obratno. Se zlahka zaupate? Iščete pomoč? Ali pa te trenutke zaupate kosu papirja, kjer izpišete ali izrišete svojo stisko.

Pomembno je prisluhniti. V tem zelo občutljivem obdobju potrebujejo razumevanje, pogovor, strpnost. Vsi se nemalokrat znajdemo v stiskah, dvomih, težavah. Otroci, najstniki, odrasli, ljudje v tretjem življenjskem obdobju vse bolj. Premalo se poudarja medgeneracijsko sodelovanje, brezpogojna, nesebična pomoč.

Prisluhni in pomagaj je tako rekoč večna, vselej dobrodošla in aktualna tema, o kateri radi spregovorimo. Poglobimo. Zapletemo v pogovor. Kako je pomoč pomembna in potrebna vsakomur, lahko prebiramo v časopisnem in revijalnem tisku. Iščemo odgovore v knjigah. Prisluhnemo sočloveku. Svoja razmišljanja zapišemo. Premišljujemo o pomoči. Lahko se razveselimo, ko nam nekdo pomaga. Ali mi osrečimo osebo, ki nam zaupa in ji lahko prisluhnemo, pomagamo. Lahko tudi jočemo. Trpimo. Nato smo zopet presrečni ali razočarani. Vsi ljudje (kdaj) potrebujemo pomoč. Vselej pa pogovor. Zaupanje. Sočutje.

Že otroke učimo, kako si lahko med seboj pomagajo. Priskočijo na pomoč mlajši sestrici, bratcu. Sodelujejo s preprostimi opravili, pri katerih jih spodbujajo starši, stari starši, vzgojitelji, učitelji.

Založba Zala, s katero Ventilator besed že več let uspešno sodeluje, je v sklopu tega natečaja namenila pozornost knjigi Mala knjiga o ljubezni, švedskih ustvarjalk, Ulf Stark in Ide Bjors, ki kar vabi k razmišljanju o pomoči, sočutju, prijateljstvu, ganljivosti, hrepenenju. Mala zgodba o ljubezni z ganljivim besedilom, z izvirnimi ilustracijami, pritegne svet otrok, mladostnikov in odraslih.

ČAS JE, DA PRIČNEMO POMAGATI DRUG DRUGEMU.

Naj vam bodo zgornja vprašanja ali pač Mala knjiga o ljubezni v pomoč pri ustvarjanju vašega razmišljanja v obliki proze.

 

Posameznik lahko pošlje en prispevek do 800 besed, ki še ni bila objavljena v drugem mediju. Posameznik oziroma njegov starš soglaša, da bo njegov prispevek objavljena na spletni strani www.ventilatorbesed.com in na straneh naših partnerjev in v kolikor bo izdelek izbran, bo objavljen tudi v knjigi, ki je v namenu, da bo izšla po končanih natečajih na temo Prisluhni in pomagaj.

Ob poslanem prispevku navedite tudi ime in priimek oziroma vzdevek avtorja, starost avtorja in morebitnega mentorja. Napišite tudi naslov vašega prispevka.

Prispevek, s katero želite sodelovati na nagradnem literarnem natečaju, pošljite na elektronski naslov: vladka@ventilatorbesed.com in na dunja@ventilatorbesed.com s pripisom Za literarni natečaj na temo Prisluhni in pomagaj.

Kvalitetne prispevke, ki bodo prispeli do 15.8.2023,  bomo sproti objavljali na naši spletni strani www.ventilatorbesed.com.

NAGRADE

Najbolj zanimive tri izdelke bomo nagradili z naslednjimi knjižnimi nagradami.

 

1.nagrada: Mala knjiga o ljubezni založbe Zala in Železna volja založbe Ventilator besed

2.nagrada: Spomin na drevo založbe Zala in Železna volja založbe Ventilator besed

3.nagrada: Nevidni založbe Zala

 

Nagrajenci, ki bodo po končanem natečaju razglašeni na www.ventilatorbesed.com, morajo svoje podatke poslati po elektronski pošti na vladka@ventilatorbesed.com  in dunja@ventilatorbesed.com , da se dogovorimo za prevzem nagrade.