Največji medgeneracijski dogodek

0
151

 

Največji medgeneracijski dogodek v Evropi trka na vrata in prav zato bomo skupaj odštevali dneve z e-novicami, ki vas bodo do začetka festivala razveseljevale vsak teden. Preberite, zakaj Festivala za tretje življenjsko obdobje preprosto ne smete zamuditi.

Vabljeni na številne kulturne prireditve!

Poleg dveh odprtih odrov in bogatega kulturnega programa v dvorani Lili Novy smo tudi letos pripravili številne samostojne kulturne dogodke.

V torek, 27. septembra, se nam ob 11. uri pridružite v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma na svečanem odprtju Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Prav tako 27. septembra smo za vse ljubitelje ljudske pesmi in plesa pripravili 3. Večer pesmi in plesa. Vabljeni ob 16. uri v Linhartovo dvorano Cankarjevega doma.

V sredo, 28. septembra, se bodo predstavili pevci iz zamejstva. Ob 12. uri jim prisluhnite v Linhartovi dvorani na 3. Reviji zamejskih pevskih zborov.

V sredo, 28. septembra, vabljeni vsi ljubitelji zborovske pesmi. 36. srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije se bo odvilo ob 16. uri v Linhartovi dvorani.

Festival se bo zaključil v četrtek, 29. septembra, s svečano zaključno slovesnostjo, ki se bo odvila ob 17. uri v Linhartovi dvorani.

Vabljeni na vse naštete prireditve!

Štajerska in slovenska prestolnica z roko v roki

V sredo, 28. septembra, vas ob 10. uri vabimo v Linhartovo dvorano na dogodek Maribor-Ljubljani in Sloveniji.

Na koncertu bodo nastopile kulturne sekcije društva upokojencev Maribor-Center z gosti, saj je koncert medgeneracijski.
Predvajala se bo glasba vseh zvrsti: umetniške pesmi, ljudske pesmi, operne arije, mjuzikli, songi in popevke. Na Festivalu za tretje življenjsko obdobje poklanjajo svoj nastop in dobro voljo Ljubljani in Sloveniji.
Organizator kulturne prireditve: Društvo upokojencev Maribor-Center

Program Mestne knjižnice Ljubljana

Mestna knjižnica Ljubljana se bo letos predstavila z bogatim programom za vse generacije. Poiščite jih v drugem preddverju Cankarjevega doma.
 
TOREK, 27. 9. 2011

14.00–14.30: Uporaba domoznanskega spletnega portala Kamra

Anja Frković

Seznanili se boste z namenom nastanka spletnega portala Kamra, njegovo zgodovino in delovanjem ter spoznali njegove funkcije in prednosti uporabe. Spoznali boste tudi, kaj pomeni domoznanstvo.

14.00–18.00: Izdelovanje knjižnih kazalk in miniaturnih knjig

Jolanda Jerebe

Članica ljubljanske Borze znanja nam bo predstavila izdelovanje miniaturnih knjig. Izdelali boste lahko tudi knjižne kazalke z svojimi imeni.

SREDA, 28. 9. 2011

11.00–11.30: Elektronski bralniki

Aleš Klemen
Predstavili vam bomo uporabo elektronskih bralnikov za prebiranje elektronskih knjig in drugih elektronskih vsebin. Predstavitev zajema praktičen prikaz uporabe bralnikov, posebnosti elektronskih knjig ter prednosti njihove uporabe. Predstavili bomo tudi elektronske lupe Pebble, prenosni pripomoček za slabovidne, ki omogoča lažje branje z razponom povečav od 4,7x do 9,3x in možnostjo nastavitve umetne slike.

14.00–18.00: Moji ovitki za knjige

Anita Šefer
Vsak ima doma kakšno knjigo, ki jo rad večkrat vzame v roke, pa naj bo to besednjak, kuharska knjiga, leksikon ali kaj drugega. A sčasoma se knjižne platnice obrabijo, zapacajo, strgajo. Samo malo kreativnosti je potrebno, da tako knjižno platnico zaščitimo z lastnim unikatnim izdelkom. Knjigo zavijemo, poslikamo ali okrasimo po lastnem okusu in jo naredimo čisto zares unikatno.

ČETRTEK, 29. 9. 2011

10.00–14.00: Ilustracija pravljice na platno

Anita Šefer
Vsak otrok ima svojo najljubšo pravljico. Radi rišejo njene motive ali barvajo barvanko na isto temo. Če pa imajo doma še babico ali dedka ali pa starše, ki imajo nekaj smisla za enostavne risbe in barve, lahko otroško sobo okrasi tudi prava slika pravljice na platnu. Članica Borze znanja Anita Šefer, pisateljica in slikarka, bo pripravila presenečenje za vaše najmlajše, ki ga boste lahko odnesli s seboj domov in jim ga podarili.

14.30–15.00: Tečaj nemščine

Simon Modic
Predstavili vam bomo program in dejavnosti na Točkah vseživljenjskega učenja, obenem pa bomo za vas predstavili kratko jezikovno delavnico iz nemškega jezika na temo osnovnega sporazumevanja.

 

Medgeneracijsko srečanje "Partizansko"

 

Festival vas vabi k sodelovanju z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, na dogodek za razmislek in dušo.

27. septembra 2011 ob 16.00 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma

Prireditev bo sestavljena iz dveh delov:
Ob uvodni okrogli mizi, ki jo bo vodil predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik, bodo sodelovali dr. Zora Konjajev, Peter Kovačič Peršin, Jure Aleksejev in Matjaž Frangež.
Beseda med predstavniki različnih generacij bo tekla o tem, kakšno sporočilo nosi partizanstvo izpred sedemdesetih let današnjim generacijam.

Sledil bo kulturno-umetniški program, ki ga bo povezovala Svetlana Makarovič, sodelovala pa bosta Iztok Mlakar in ženski zbor Generacija 57 pod vodstvom Tanje Benedik.