NAPOVEDNIK DOGODKOV V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE

0
97

Naravoslovna delavnica za družine

UJEMI ME!
Sobota, 7. marec 2020, 11.00, Narodni muzej Slovenije – Metelkova
Po ogledu razstave, na kateri bomo ob čudovitih fotografijah spoznavali različne morske prebivalce, bomo izdelali vsak svojo igrico Ujemi me!, s katero se bo doma lahko poigrala vsa družina.

Avtorica delavnice je dr. Staša Tome, Prirodoslovni muzej Slovenije. Delavnice vodi Renny Rovšnik, mag. etn. in kult. antr.

Družinska delavnica je zasnovana za družine in za otroke od 5 do 12 let (če so otroci mlajši, je obvezna prisotnost odrasle osebe). Trajanje: 60 minut, cena: 4 € za otroka. Informacije in obvezne prijave na: arheozabava@nms.si ali 051 384 888.

Vodeni ogled razstave
KOPTSKE TKANINE IZ ZBIRKE NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE

Nedelja, 8. marec 2020, 11.00, Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Med najstarejši tekstil v zbirkah Narodnega muzeja Slovenije sodijo slikovite tkanine, ki so jih med 3. in 10. stoletjem našega štetja stkali Kopti, krščansko prebivalstvo Egipta. Izdelane so iz lanu in volne, zanje pa so značilne žive barve. So eden najizrazitejših segmentov koptske umetnosti. Poleg fragmentov oblačil so se ohranili predvsem deli zastorov, pregrinjal in blazin. Koptske tkanine so dočakale današnje dni zahvaljujoč običaju, da so umrle pokopavali oblečene oziroma pokrite z blagom, ki v grobnicah in grobovih zaradi suhega podnebja ni propadlo.

Vodi Petra Bolha, prof. um. zgod. in univ. dipl. soc. kult.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

 

TEDEN ODPRTIH VRAT MUZEJEV IN GALERIJ ZA ŠTUDENTE

9.–15. marec 2020

Študenti, vabimo vas na brezplačni ogled razstav v Narodni muzej Slovenije na Muzejski in Metelkovi! Prireditev v okviru Meseca kulture organizirata ŠOU v Ljubljani in Skupnost muzejev Slovenije.

Potapljaški večer

POGOVOR Z IVETOM ŠOŠO IN CIRILOM MLINARJEM CICEM

Torek, 10. marec, 17.00, Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Avtor razstavljenih fotografij Ive Šoša in naš znani potapljač, jamar, fotograf in snemalec Ciril Mlinar Cic bosta spregovorila o potapljanju, podvodni fotografiji in pisanju. Pogovor bo vodil Matej Bogataj, eden slovenskih najvidnejših literarnih in gledaliških kritikov in urednik Cicove knjige Podvodje – potapljaške zgodbe.

Udeležba na pogovornem večeru je brezplačna.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Izginjajoči svet – ohranimo naše morje.

 

Predavanje

PRIMOŽ MRVAR IN JERNEJ KOTAR: JANEZ VAJKARD VALVASOR IN NJEGOVA IZNAJDBA TEHNIKE ULIVANJA TANKOSTENSKIH KIPOV

Sreda, 11. marec, 17.00, Narodni muzej Slovenije

Znameniti kranjski polihistor Janez Vajkard Valvasor sodi med najpomembnejše osebnosti v zgodovini slovenskega prostora. V zgodovino in slovensko narodno zavest se je zapisal zlasti po zaslugi svojega monumentalnega dela Slava vojvodine Kranjske (1689), ki velja za najpomembnejšo knjigo, napisano na ozemlju današnje Slovenije.

Po pomenu najbolj izstopata raziskava presihajočega Cerkniškega jezera in iznajdba tehnike ulivanja tankostenskih kipov. Obe sta pritegnili pozornost tujih znanstvenikov in mu decembra 1687 prinesli članstvo v angleški Kraljevi družbi (Royal Society). Članek z opisom postopka ulivanja tankostenskih kipov je bil leta 1687 najprej objavljen v glasilu Philosophical Transactions of Royal Society, pet let pozneje pa še v najstarejšem znanstvenem časopisu Acta Eruditorum. Valvasor je tako avtor prvega tehničnega prispevka s področja livarstva in metalurgije, ki je nastal na ozemlju današnje Slovenije.
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem. Udeležba je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice.

 

Preteklost na dotik

OBOROŽITEV IN OPREMA LEGIONARJA

Preizkus nošenja replik rimske vojaške opreme

Sobota, 14. marec 2020, 10:30–13:30, Narodni muzej Slovenije

Skupaj si bomo ogledali vojaško opremo rimskih vojakov in preizkusili replike legionarskega oklepa, čelade, ščita in meča.

Pridružite se kadar koli od 10.30. do 13.30 z nakupom muzejske vstopnice. Prijave niso potrebne. Vstopnina po ceniku, za demonstracije ni doplačila.

 

Vodeni ogled razstave

KO ZAPOJE KOVINA. Tisočletja metalurgije na Slovenskem

Nedelja, 15. marec 2020, 11.00, Narodni muzej Slovenije

Razstava predstavlja bogato zapuščino metalurgije na ozemlju današnje Slovenije, zgodovinski pregled pa povezuje s tehnološkim razvojem v sodobnem času in hkrati opozarja na izjemne potenciale, ki obetajo nadaljnji vzpon tega področja.

Vodi Matic Predalič, študent materialov in metalurgije.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Vodeni ogled razstave

IZGINJAJOČI SVET – OHRANIMO NAŠE MORJE

Nedelja, 15. marec 2020, 16.00, Narodni muzej Slovenije – Metelkova

S fotografijami in besedili nas avtor Ive Šoša želi opozoriti na vse manj življenja in lepote pod gladino. Spodbuja nas, da vsak naredi kar največ, da bi naše skupno Jadransko morje vendarle preživelo, da ga ohranimo.

Vodi Renny Rovšnik, mag. etn. in kult. antr.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.


Petra Gromodnosi z javnostmi

Narodni muzej Slovenije,  Prešernova 20, 1000 Ljubljana

t: +386 (0)1 241 44 04 , m: +386 (0)51 253 781, e: petra.grom@nms.si

www.nms.si