Napovednik Narodni muzej Slovenije

0
98
Dragi obiskovalci,
z veseljem sporočamo, da je Narodni muzej Slovenije spet odprl svoja vrata.
Na Muzejski si lahko ogledate občasno razstavo KO ZAPOJE KOVINA. Tisočletja metalurgije na Slovenskem ter RIMSKI LAPIDARIJ in EGIPČANSKO ZBIRKO.
Na Metelkovi sta odprti občasni razstavi KOPTSKE TKANINE iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije in IZGINJAJOČI SVET – ohranimo naše morje.
Stalno razstavo ZGODOVINSKE IN UMETNOSTNE ZBIRKE na Metelkovi odpiramo v soboto, 9. maja, ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV na Muzejski pa v soboto, 16. maja.
V času, ko sta stalni razstavi še zaprti, je vstop v muzej brezplačen.
Prosimo vas, da ob obisku upoštevate navodila in tako poskrbite za zdravje vas samih, vaših bližnjih in tudi nas.
OBČASNE RAZSTAVE
KOPTSKE TKANINE iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije
Na ogled do 21. junija 2020, Metelkova
KO ZAPOJE KOVINA. Tisočletja metalurgije na Slovenskem
Na ogled do 30. avgusta 2020, Muzejska
IZGINJAJOČI SVET. Ohranimo naše morje
Na ogled do 21. junija 2020, Metelkova
STALNE RAZSTAVE
ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV
Ponovno na ogled od sobote, 16. maja 2020, Muzejska
ZGODOVINSKE IN UMETNOSTNE ZBIRKE
Ponovno na ogled od sobote, 9. maja 2020, Metelkova
VIRTUALNE RAZSTAVE
Po izbranih aktualnih in preteklih občasnih ter stalnih razstavah se lahko virtualno sprehodite kar od doma.
GRAD SNEŽNIK
Muzej Grad Snežnik žal ostaja zaprt do nadaljnjega, saj samostojni ogled ni mogoč. Skladno z ukrepi za preprečevanje širjenja okužb in navodili pristojnih služb ogledov z muzejskim vodnikom do preklica ne izvajamo.
Medtem vas vabimo na virtualni ogled po gradu Snežnik in okolici.
MUZEJ V COPATIH
V družbo vas vabimo tudi iz domačega naslanjača! V času, ko ne moremo izvajati vodstev in delavnic za otroke in družine vas vabimo na našo spletno stran, kjer objavljamo gradivo, vezano na slovensko kulturno dediščino. Razdelili smo ga v štiri sklope:
Kliknite na povezave in se nam pridružite pri raziskovanju zgodovine, arheologije in umetnosti, kuharskih podvigih z recepti iz različnih časovnih obdobij, ustvarjanju okraskov in uporabnih izdelkov s prazgodovinskimi, antičnimi in srednjeveškimi motivi ter raziskovanju Živinega sveta.
Tokrat vas v okviru sklopa Muzej v copatih vabimo k raziskovanju in preizkušanju kuharskih receptov iz različnih časovnih obdobij. Za sladico predlagamo okusne keltske obročke.
ZBIRKE – ohranjeni zakladi preteklosti

Ena najpomembnejših nalog muzeja je zbiranje in ohranjanje premične kulturne dediščine vseh obdobij s celotnega slovenskega prostora. Rezultat sistematičnega dela številnih predanih delavcev muzeja v njegovi skoraj dvestoletni zgodovini so številne bogate zbirke.
Za širšo javnost so brez dvoma zanimivi predmeti, ki izstopajo že po svojem videzu ali izjemnem pomenu za posamezno obdobje. Izbor največjih dragocenosti iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije predstavljamo v rubriki Znameniti predmeti.
Na ogled pa je tudi celotna zbirka slik, ki obsega časovno obdobje od 16. do sredine 20. stoletja.

ZA UČITELJE IN PROFESORJE
Obiski šolskih skupin trenutno niso mogoči, zato vabimo učitelje in profesorje, da si skupaj z dijaki in učenci prek virtualnih razstav in zbirk, objavljenih na spletni strani, ogledate znamenite predmete, kot so situla z Vačkip emonskega meščananeandertalčeva piščal in drugi. V pomoč pri razlagi vam bo tudi didaktično in drugo gradivo z opisi arheoloških obdobij in posameznih predmetov.