Napovednik – Vodnikova domačija Šiška

0
58

VODNIKOVA DOMAČIJA ŠIŠKA

Hiša branja, pisanja in pripovedovanja

 

NAPOVEDNIK DOGODKOV 12.–21. JANUAR

 

 

Ljubljana, Unescovo mesto literature*

MLADO PERO: POGOVOR Z AVTORJI (DRUGIČ)

Torek, 12. januar (19h)

V rubriki Mlado pero, ki jo pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature pripravlja v sodelovanju z Delom, vsak mesec predstavljamo mlade avtorje in literarne kritike, dajemo prostor za razmislek o literaturi mlajših generacij in spodbujamo njeno prisotnost v slovenski publicistiki.

V rubriki so se v preteklih dveh mesecih predstavili pesnica, prozaistka in prevajalka Tanja Božić, pesnik in filmski ter literarni kritik Tomaž Rode, prozaistka in pesnica Selma Skenderović ter literarna kritičarka, pesnica in prozaistka Tinkara V. Kastelic.

 

Z mladimi avtorji se bomo v torek, 12. 1. 2021, ob 19.00 srečali na drugem (spletnem) pogovoru, ki ga bo usmerjal Andrej Hočevar, sodelavec pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature, sicer pa urednik pri Založbi Goga in nekdanji urednik zbirke Prišleki in spletnega medija www.ludliteratura.

 

Govorili bomo o njihovem delu in pisateljskih začetkih, slovenski mladi literaturi, sistemskih prednostih in preprekah, pa o delu z uredniki, sodelovanju s kritiki in še marsičem. Pridružite se nam, veseli vas bomo!

 

Pogovor bo potekal v živo prek Zooma. Pridruži se s klikom na spodnji link, vpiši podatke ali spremljaj prenos v živo kar tukaj, v živo prek Facebooka.
https://us02web.zoom.us/j/81211632617…

(srečanje: 812 1163 2617, geslo: 858461)

 

*Dogodek vključujemo v program, ker bi v normalnih razmerah potekal na vodnikovi domačiji.

 

 

Striparna na domačiji

POP UP Striparna

Četrtek, 14. januar (20h)

Kot v časih, ko je Striparna domovala na domačiji, se bo Izar Lunaček s stripovskimi novicami in poslasticami oglasil s podstrehe domačije. Predstavil bo jagodni izbor novega stripovja, ki ga lahko najdete tako v Stripolisovi striparni na Poljanski kot na policah Vodnikove domačije. Za zabavno točko večera nam bo v tolažbo ob razprodani Graščini (ki je sicer, brez skrbi, že v ponatisu) prebral še najnovejše poglavje iz sage, ki je v Franciji izšlo komaj pred nekaj meseci.

 

Pridruži se preko FB live na profilu Vodnikove domačije.

Vabimo, da pripravite vprašanja za Izarja.

KORAK DO STRIPOV:

Stripe lahko po predhodnem dogovoru prevzamete v Striparni na Poljanski (lunacekizar@gmail.com) ali na domačiji (pia.prezelj@divjamisel.org)!

Oglejte si še seznam preostalih knjig, ki so naprodaj in na voljo za prevzem na domačiji: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1PChZzCuk0hfpJTj8xigkAicoJQMCEM9Gn7uJUtFwLak/edit#gid=0

Pripravljamo v sodelovanju z Zavodom Stripolis.

 

 

Spletne Nedelce

13-NADSTROPNA HIŠICA NA DREVESU / 5+

Nedelja, 17. januar (11h)

13-nadstropna drevesna hišica, v kateri živita prijatelja Andy in Terry, je najbolj neverjetna drevesna hišica na svetu. V njej najdete stezo za kegljanje, prosojen plavalni bazen, akvarij, napolnjen z ljudožerskimi morskimi psi, skriven podzemni laboratorij in aparat za sladke penice, ki vam je ves čas za petami in vam, kadarkoli ste lačni, v usta strelja penice. Nekega dne prijateljema poštar v hišico dostavi paket. V njem se poleg morskih opic, ki sta jih naročila, skriva tudi slepi potnik – morska deklica. Morda bi se Terry vanjo celo zaljubil, če se ne bi izkazalo, da je ta ljubka morska deklica v resnici krvoločna pošast.

 

Avtor: Andy Griffiths

Ilustracije: Terry Denton

Prevod: Veronika Rot Gabrovec

Odlomek iz knjige interpretira: Blaž Šef

Video in montaža: Gaja Naja Rojec

 

Spletni dogodek pripravljamo v sodelovanju z založbo Miš.

 

Na predstavo vstopiš v nedeljo ob 11.00 na FB profilu Vodnikove domačije.

 

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih.
Otroški program Vodnikove domačije sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

 

O afriški literaturi

AFRIKA IN DEDIŠČINA GIBANJA NEUVRŠČENIH

Sreda, 20. januar (18h)

Z doktorskima študentoma Tino Palaić in Draganom Petrevskim bomo januarsko srečanje posvetili Gibanju neuvrščenih, ki je s svojo nevtralno politiko stkalo pomembne vezi med Slovenijo in nekdanjim koloniziranim svetom. Ob kritični oceni dekolonialnih teženj tedanje politike, se bomo osredotočili tudi na pomenljiv aspekt gibanja, in sicer na prenos in izmenjavo znanj med Afriko in Slovenijo, ki je med drugim vplivalo tudi na obdobje zelo plodnega prevajanja afriške literature pri nas.

Pogovoru lahko prisluhnete preko zooma https://us02web.zoom.us/j/88116026285?pwd=L2FpbUlGOWU2bjNsa1dNdmdFRTQrUT09 ali preko prenosa v živo na FB profilu Vodnikove domačije.

Vabimo tudi, da zastavite vprašanja.

 

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi odpira prostor literarni ustvarjalnosti afriških avtorjev, jo aktualizira in ji daje primeren kulturno-literarni okvir. Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

 

 

 

Za starejše

GLASNO BRANJE ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 21. januar (17h)

»Mi se ne damo, mimo korone se srečujemo na spletu!«, pravi Lada Zei. Glasna branja za starejše potekajo od sedaj vsak prvi in tretji četrtek v mesecu ob 17. uri. Srečujemo se vsak iz svojega naslanjača s pametnim telefonom, računalnikom ali tablico v roki … Za vabilo na spletni sestanek pišite irena.plesivcnik@divjamisel.org, in prejeli boste povezavo do spletne sobe, kjer bo potekalo branje.

 

V četrtek, 21. januarja, si pripravite knjigo ali revijo iz katere nam boste prebrali odstavek

ali dva, pri roki pa imejte očala in Prešernove poezije. Ne zamudite urice veselega

druženja z Lado Zei!

O seriji:
Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Pripravlja sekcija upokojenih pedagoških delavk Ljubljana, vodi Lada Zei.

 

 

Raziskujemo bralne navade
VABIMO NA BRALNE POGOVORE V ČASU KORONE

Termin spletnega srečanja bo določen glede na razpoložljivost intervjuvancev.

Branje v času koronakrize dobiva novo težo, zato vas v času, ko moramo biti več doma,

še posebej vabimo na individualne pogovore o vaših bralnih navadah in izkušnjah, o tem,

kako doživljate branje in kako so knjige zaznamovale vaše življenje – pred in med

pandemijo. Dobrodošli bralci vseh sort, tudi tisti, ki se imate za nebralce!

Z vami se bo za namene svojega raziskovanja pogovarjala dr. Ana Vogrinčič Čepič.

Za spletni termin pišite na ana.vogrincic@guest.arnes.si

Pogovori bodo zvočno snemani, vsi osebni podatki pa anonimizirani.

Vsak intervju traja približno eno uro.

Lepo prosimo še, da pripravite kupček knjig (ali vsaj seznam naslovov), ki so za vas

posebej pomembne.

Veselimo se vašega odziva!

 

Raziskovanje bralnih navad je raziskovalni projekt dr. Ane Vogrinčič Čepič, ki je zaposlena na Oddelku za sociologijo in na Oddelku za bibliotekarstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Njeno raziskovalno zanimanje se osredotoča na kulturno in družbeno zgodovino knjige in branja in na analizo s tem povezanih sodobnih fenomenov.

 

 

 

————————————————————————————————————

Več informacij in fotografije: Irena Plešivčnik, 040 162 739, irena.plesivcnik@divjamisel.org

 

Vodnikova domačija Šiška
Vodnikova cesta 65, 1000 Ljubljana

Domačija v času odprtja vabi k branju v čitalnico ter Knjižnico pod krošnjami, kjer so na voljo mnogi sveži izvodi knjig, dnevno časopisje in revije ter pisanju v sobo za pisanje. Ob tem so za različne publike v domačiji redno na sporedu dogodki in izobraževanja.

Delovanje Vodnikove domačije Šiška omogoča MOL- Oddelek za kulturo