Napovednik Vodnikova domačija Šiška

0
110

Za starejše

GLASNO BRANJA ZA STAREJŠE Z LADO ZEI

Četrtek, 9. januar (10h)

Novo leto v januarju začenjamo s prvo-nagrajeno knjigo Vinjete straholjubca, knjigo, ki je v vseh kategorijah pobrala prvo nagrado, to je knjiga grotesk, sodobni riso-roman, avtoric Eve Mahkovic in Eve Mlinar. Čudovite besedne zveze osebnega besednjaka črpa Eva Mahkovic iz osebnega neskončnega besednjaka, ilustratorka Eva Mlinar pa virtuozno dopolnjuje ta nenavadni kolaž.

Pozabljen čar glasnega branja – in poslušanja – odkriva vse več odraslih in starejših. Glasno lahko bereš sam, a je bolj zabavno v skupini, kajti glasno branje nas bogati in zdravi, ohranja jezik, zbuja domišljijo, krepi samozaupanje, prevetri možgane in nas spravi v dobro voljo.

Glasna branja za starejše potekajo vsak prvi četrtek v mesecu. Tokrat izjemoma zaradi praznika, pričenjamo drugi četrtek. Pridružite se nam, potrebujete le očala!

Pripravlja skupina društva upokojenih pedagoških delavk – DUPDS. Vodi Lada Zei.

 

Nedelce

PIKA, SLIKA, PRAVLJICA: ROKAVIČKA

Nedelja, 12. januar (11h)

Dedek je sredi hude zime v gozdu izgubil rokavičko. Vanjo so se pred mrazom skrili miška, žabica, zajček, lisica, volk, merjasec in medved. In kaj se je zgodilo potem? Ta prijazna ukrajinska zimska pravljica je primerna tudi za najmlajše, ki se šele spoznavajo s svetom zgodb.

Ilustracije: Hana Stupica, pripoved: Katja Preša, glasba in vokal: Ana Kravanja, animacija ilustracij: Andreja Goetz.

Vstopnica: 5 EUR

V sodelovanju z založbo Mladinska knjiga.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih. Program Nedelce ZIMA 2020 najdete tukaj: www.facebook.com/events/2354690878176670/

Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Dogodke začenjamo točno ob 11h, po začetku pa ne spuščamo več v dvorano.

Otroški program Nedelce delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

 

Izbrano

INTELEKTUALCI PRI MAŠI 20. STOLETJA: DVA NOVINARJA, EN UREDNIK, URO IN POL O ŠPORTU

Torek, 14. januar (19h)

Ilija Trojanow je med spremljanjem olimpijskih iger v Londonu leta 2012 nenadoma ugotovil, da o športih, ki jih gleda, ne ve ničesar. Kaj v resnici pomenijo doseženi rezultati, kaj pomenijo vse tiste številke; sekunde, centimetri, točke …? Kako težavni so pravzaprav ti športi in koliko napora je treba, da telo zmore vse te gibe s takšno spretnostjo, močjo, hitrostjo in ne nazadnje eleganco? Odločil se je, da bo prenehal pasivno spremljati prenose in da se bo do naslednjih olimpijskih iger pri skoraj petdesetih letih preizkusil v čim več disciplinah in našel odgovore. Med štiriletnim projektom, ki ga je vodil od Teherana do Tokia, iz bazena na trampolin, je nastala zbirka avtobiografskih esejev z naslovom Moja olimpijada: en amater, štiri leta, 80 disciplin, v katerih nam z veliko mero samorefleksije in humorja oriše posamezne športne discipline, njihovo zgodovino in filozofijo, hkrati pa nam s svojo izkušnjo premikanja telesnih in duševnih meja ter neprizanesljivim spoznanjem lastnih omejitev približa profesionalni šport, kot zmore le vrhunski pisatelj in erudit.

Toda komu je knjiga pri nas prišla v roke – športnikom, ki berejo, ali intelektualcem, ki spremljajo šport? Včasih se namreč kljub nedeljskemu hribolazenju in obvezni udeležbi na ljubljanskem maratonu še zmeraj zdi, da gre pri nas za dve ločeni skupini, med katerima ni presečišč? Kako lahko mislimo telo? Kaj je pri športu sploh misliti? In ali obstaja še drugačen gledalec športa, ki ni huligan?

O vsem tem se bo z gostoma, novinarjem in spremljevalcem športa Boštjanom Videmškom in športnim novinarjem Slavkom Jeričem, pogovarjal urednik knjige Aljoša Harlamov, samooklicani kavč selektor.

Pripravljamo v sodelovanju s Cankarjevo založbo.

 

Znanstveno kazalo

HOMO DEUS

Sreda, 15. januar (19h)

Knjiga Sapiens je bila prvič objavljena leta 2011 v izraelščini, leta 2014 se je z angleškim prevodom začel njen pohod po poti ene izmed najbolj prodajanih knjig iz žanra poljudne znanosti. Avtor Yuval Noah Harari v njen na 423 straneh opiše po njegovo kratko zgodovino človeštva.

Knjiga se osredotoča na čas, ko so naš planet poselili predstavniki rodu homo. Predvsem pa se podrobneje posveti mislečemu človeku. Knjiga je bila v javnosti dobro sprejeta, a je strokovna javnost izrazila kar nekaj kritik na račun poenostavljanje, senzacionalizma in iskanja vzročnosti, kjer je ni.

Na pogovoru bomo odprli teme, ki izhajajo iz prve tretjine knjige in se dotikajo evolucijskih tem razvoja človeka, uspeha naše vrste, poselitve planeta, nekaj besed pa bomo namenili tudi posledicam naše uspešne razširitve in škodi, ki smo jo povzročili. Predvsem pa bomo pogledali tudi, ali je knjiga vseeno morda prekratka in preveč preprosta zgodovina človeštva, ter ali se Harari preveč opira na biologijo in zanemarja družbo?

V seriji dogodkov Znanstveno kazalo se ob izbranih znanstvenih izdajah redno potapljamo v naravoslovno znanstvene vsebine in odkrivamo, kaj vse se skriva okoli nas. V pogovorih raziskovalke in raziskovalci premeljejo vse, od mikroorganizmov do črnih lukenj.

Serijo pripravljamo v sodelovanju z Znanstveno redakcijo Radia Študent.

 

Raziskujemo bralne navade

VABIMO NA INDIVIDUALNE INTERVJUJE

Termin srečanja bo določen glede na razpoložljivost interesentov

Nadaljujemo z raziskovalnim projektom dr. Ane Vogrinčič Čepič in vabimo na individualne pogovore o načinih branja, ki skušajo nasloviti in ubesediti materialnost bralnih praks. Branje je namreč veliko več kot samo miselno dejanje: vezano je na telo in vpisano v čas in prostor, kar ga tudi bistveno sodoloča. Zakaj bi si sicer dobre knjige tolikokrat zapomnili skupaj s tem, kje in kdaj smo jih brali?

Kako beremo? Imamo svoje bralne rituale? Beremo ene knjige leže in druge sede? Raje beremo v pižami ali na plaži? V banji ali v kavarni? Ob čaju ali ob glasbi? Na samem ali v družbi? Ko sneži, ali ko poletje diši? Imamo svoj najljubši bralni položaj? Kdaj ob dobri knjigi najbolj uživamo?

  1. Ana Vogrinčič Čepič na pogovor vabi vse, ki imate veselje do razčlenjevanja in raziskovanja lastnega bralnega stila.

Prosimo vas, da prinesete s sabo tudi nekaj knjig, ki ste si jih iz kakršnegakoli razloga zapomnili bolj kot ostale in/ali tiste, za katere se spomnite, kako (kje/kdaj/zakaj itd.) ste jih brali. Če ne morete prinesti knjig, prinesite vsaj seznam naslovov!

Posebej na pogovor o branju vabim tiste, ki pogosto ali celo večinoma berete z zaslona in/ali poslušate zvočne knjige!

Dobrodošli pa ste tudi taki, ki ne berete tako zelo veliko. Tudi vaše bralne izkušnje so dragoceno študijsko gradivo.

Obvezne prijave na: ana.vogrincic@guest.arnes.si. Pogovori bodo zvočno snemani, vsi osebni podatki anonimizirani. Vsak intervju traja približno eno uro in je individualne narave.

 

Pridi pisat v Sobo za pisanje v novi sezoni!

BREZPLAČEN PROSTOR ZA TVOJE PISANJE

Na domačiji deluje skupni prostor, namenjen pisanju. Z novim šolskim letom odpiramo nove prijave! Če pišeš in potrebuješ spodbudno okolje, stol, mizo in računalnik, se javi. Napiši nam, kdo si, kaj pišeš in zakaj bi pisal v Sobi za pisanje ter za koliko časa.

Na voljo sta še 2 mesti v skupni sobi za pisanje.

Rezervacije: m: nabiralnik@divjamisel.org / t: 059 037 510

Odpiralni čas: TOR- PET (9.00-16.00) / SOB in NED (10.00-14.00).

Sobo za pisanje in izobraževalni program smo vzpostavili v sodelovanju z RRA LUR v okviru projekta Forget Heritage (program Interreg Srednja Evropa).

 

Hvala za branje in širjenje novic.

 

Lepo pozdravljam iz Šiške,

Irena

Irena Plešivčnik
DIVJA MISEL, Inštitut za neprofitno komunikacijo
Vodnikova cesta 65, Ljubljana
040 162 739

Vodnikova domačija Šiška
Knjižnica pod krošnjami

 

Območje s prilogami