Napovednik Vodnikova domačija

0
512

Čitalnice. Brati teorijo, prebrati prakso.

UTELEŠENI UM. KOGNITIVNA ZNANOST IN ČLOVEŠKO IZKUSTVO

Sreda, 11. december (11h)

Knjiga Utelešeni um, ki je plod družnih prizadevanj biologa in nevroznanstvenika Francisca Varele, filozofa Evana Thompsona ter psihologinje Eleanor Rosch, je v zadnjih tridesetih letih korenito zaznamovala domala vse vede, ki se ukvarjajo z vprašanji o naravi duha, zavesti in življenja. Njen glavni doprinos je konstruktivna kritika klasične paradigme kognitivne znanosti, ki je prevladovala od 60. do 90. let prejšnjega stoletja in ki je zgradbo človekovega kognitivnega aparata primerjala z zgradbo digitalnega računalnika. Črpajoč navdih iz različnih virov – od fenomenološke tradicije (zlasti del Edmunda Husserla in Mauricea Merleau-Pontyja), prek teorije kompleksnih sistemov (zlasti biološke avtopoietične teorije), do kontemplativnih in meditativnih tradicij (zlasti budizma) – ponudijo avtorji knjige alternativno znanstveno pojmovanje duševnosti, ki namesto formalnih sistemov, algoritmov in simbolnih reprezentacij, v ospredje postavlja utelešenost, delovanje v svetu in živo izkustvo.

Več o ozadju in vsebini knjige nam bo na prihajajočem srečanju povedal dr. Sebastjan Vörös, urednik in soprevajalec ter docent na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete.

Knjiga je izšla leta 2017 pri Založbi Krtina, v zbirki Temeljna dela. Spremno besedo knjigi je prispeval Sebastjan Vörös, ki jo je skupaj s Kristijanom Armenijem tudi prevedel.

O Čitalnicah:

Teoretska knjižna produkcija in spontana refleksija aktualnosti pogosto živita ločeni življenji. S prvo se ukvarja krog specialistov, druga je postala vseprisotna in dostopna vsakomur. Serija pogovorov Čitalnice ob izbranih izdajah vzpostavlja skupni prostor obeh oblik in ustvarja stičišče praviloma ločenih sfer, za katero verjamemo, da lahko prispeva tudi k dvigu ravni javne razprave.

Serijo pripravljajo projekt Udesin in Kooperativa THD (založbe *cf., DTP Analecta, Krtina, Sophia in Studia humanitatis).

Večer s poezijo Wisłave Szymborske

RADOST PISANJA, RADOST BRANJA

Četrtek, 12. november

Rada bi, da bi vsako mojo pesem bralec sprejel kot svojo, napisano prav zanj. Kajti pesem naj pripada tistemu, ki jo bere, in njemu jo tudi posvečam. – Wisława Szymborska

Wisława Szymborska ni verjela, da lahko poezija spreminja svet. Resnični prasci namreč ne berejo poezije. Svoje bralce je videla kot običajne ljudi, ki potem, ko kupijo knjigo, pogledajo v denarnico, koliko denarja jim je še ostalo.

Ob prvem izidu knjige njenih zbranih pesmi Radost pisanja v prevodu Jane Unuk bodo pesmi Wisławe Szymborske brali: Jana Unuk, Anja Štefan, Alenka Sottler, Marjana Kobe, Helena Peršuh, Luna J. Šribar, Irena Matko Lukan, Peter Svetina, Sanja Jansa, Pavle Učakar, Uroš Zupan, Carlos Pascual in urednik zbirke Andrej Ilc.

Glasbo bo večeru z violončelom prinesel Kristijan Krajnčan.

Ko so Wisławo Szymborsko (1923–2012) v nekem intervjuju vprašali, zakaj je v življenju vsega skupaj objavila samo nekaj manj kot 350 pesmi, je odgovorila: »Ker imam doma koš.«

V dvanajstih zbirkah (trinajste z naslovom Zadosti ji ni uspelo dokončati) si poljska nobelovka (1996) zastavlja temeljna vprašanja o življenju in svetu, jih osvetljuje z nepričakovanih zornih kotov, pri tem pa si pomaga s humorjem, ironijo, parodijo in podobnimi modernimi izraznimi sredstvi. Njena poezija je razpeta med večni dvom in vzhičenost nad čudežnostjo resničnosti. Pesmi pogosto pripovedujejo zgodbo, anekdoto, nakažejo kak problem, izhajajo iz trditve, ki bi jo lahko prebrali tudi v časopisu, drobnega dogodka, znanstvene hipoteze, humorno spodkopljejo kakšno splošno resnico.

V slovenščini sta doslej izšla izbora Semenj čudežev (Založba Didakta, 1997) in Ključ (Mladinska knjiga, 2014) ter zbirka Trenutek (KUD Apokalipsa, 2005) zdaj pa bo končno preveden njen celotni pesniški opus.

Knjigo Radost pisanja boste na dogodku lahko kupili z deset odstotnim popustom.

Pripravljamo v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga. Izvedbo projekta je sofinancirala Evropska komisija.

V. decembrski sejem ilustracije

SEJEMSKI DAN Z AVTORJI

Sobota, 14. december (10h-19h)

Ker se zavedamo, kako dragocen je osebni stik avtorja z obiskovalci in tudi kako pomembno je druženje med avtorji, bodo ilustratorke in ilustratorji z nami na sejmu preživeli eno soboto.

Obiščite nas, nakupite ilustracijo ali prinesite s sabo knjigo z najljubšimi ilustracijami v podpis.

Ilustracija je prima darilo!

—-

Z letošnjim sejmom ilustracije peto leto zapored prinašamo na ogled in v nakup ilustracije najvidnejših domačih avtoric in avtorjev. Z umeščenostjo sejma v praznični mesec tudi opominjamo, da je ilustracija sijajno darilo, ki se v različnih barvah oblikah in formatih lepo poda različnim prostorom in priložnostim.

Na 84 kvadratnih metrih galerije smo razstavili dela 28 ilustratork in ilustratorjev tako starejše kot mlajše generacije.

Sodelujoče avtorice in avtorji:

Marta Bartolj, Nenad Cizl, Zvonko Čoh, Bojana Dimitrovski, Tina Dobrajc, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Zala Kalan, Anka Kočevar, Marjan Manček, Ana Maraž, Matija Medved, Teja Milavec, Eva Mlinar, Maša P. Žmitek, Andreja Peklar, Maja Poljanc, Liana Saje Wang, Luka Seme, Tanja Semion, Hana Stupica, Marlenka Stupica, Peter Škerl, Nina Štajner, Nina Urh, Meta Wraber, Ana Zavadlav.

Pridite pozdravit izjemno domačo ustvarjalnost!

Odprto do 29. decembra, in sicer:

Torek–sobota: 10.00–19.00 / nedelja: 10.00–14.00

Zaprto ob ponedeljkih ter 25. in 26. decembra.

24. 12. bo sejem odprt do 15. ure.

Vodja projekta: Maša P. Žmitek / Prostorska zasnova: Ivana Blaž

Produkcija razstave: Divja misel – Vodnikova domačija Šiška v sodelovanju z ilustratorji

Nedelce

SLOVAŠKE PRAVLJICE IN OBISK DEDKA MRAZA

Nedelja, 15. december (11h)

Pripovedovalka Katja Preša prinaša izbor zabavnih slovaških pravljic. Poslušali jih bomo ob  projekciji prelepih ilustracij Bojane Dimitrovski. Katja tako dobro pripoveduje, da jo pride poslušat tudi Dedek Mraz. Morda pa še on pove kakšno?

V sodelovanju z založbo Sodobnost International. Spremljevalni program Decembrskega sejma ilustracije.

Vstopnica: 5 EUR

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih. Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Nedelce delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.

Ispeci pa reci

MAIDA DŽINIĆ POLJAK IN BOŽIDAR JEZERNIK

Četrtek, 19. december (19h)

Nadaljujemo s ciklom dogodkov/druženj Ispeci pa reci, na katerih Maida Džinić Poljak ob džezvi kave gosti zanimive ljudi z območja nekdanje skupne države.

Decembrski gost bo dr. Božidar Jezernik, priznani slovenski etnolog in antropolog, profesor na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Dr. Jezernik preučuje tudi kulturo in način življenja na Balkanskem polotoku.

V prvem delu pogovora se bomo z dr. Jezernikom pogovarjali o njegovi zadnji knjigi, Jugoslavija, zemlja snova, ki je posvečena stoti obletnici ustanovitve Jugoslavije.

Drugi del pogovora bo o napitku »črnemu kot hudič in vročemu kot pekel«, o njegovi knjigi Kava, čarobni napoj, v kateri je v devetnajstih poglavjih opisal njen zmagoviti pohod na vse celine sveta. Zato bo logičen zaključek pogovora pitje kave, večer pa bomo, tako kot lanskega decembra, nadaljevali z druženjem, pogostitvijo in glasbo!

Naj bo vaša decembrska vstopnica kakšna doma narejena dobrota, če pa ste časovno ali kuharskih spretnosti prikrajšani, bo dobrodošel prispevek za kritje stroškov naših kuharjev in kuharic.

Striparna

STRIPARNA SE VRAČA V CENTER!

Četrtek, 19. december (18h), Poljanska cesta 11

Po dveh prekrasnih letih vedrenja bivše pritlične zaloge na podstrehi Vodnikove domačije se  striparna z vsem prednovoletnim pompom vrača v mestno jedro. Ekipa frilenserjev je za skupno delo najela obokano štacunco na Poljanski 11 (sosednja vrata od Lude, lučaj nazaj od Činkol in Črne luknje), kjer bomo 19. decembra od 18 ure dalje odprli vrata javnosti. Police se bodo spet šibile od dobrot svetovnega stripovja, Izar Lunaček bo vodil program priporočil ter vam prevajal francoske biserčke, dobilo pa se bo tudi kaj za pod in na zob.

Pripovedovalski večer za odrasle

ANA DUŠA

Petek, 20. december (20h)

Enkrat mesečno, en pripovedovalec, en mikrofon, pest zgodb, na pamet, za pamet!

Ana Duša, dramaturginja, pripovedo¬valka, besedilopiska in pedagoginja, v večeru z naslovom Pijana smrt pripoveduje tragične in komične zgodbe, v katerih je glavna junakinja smrt!

Na mesečnih pripovedovalskih dogodkih se predstavljajo pripovedovalci in pripovedovalke, ki vsak na svoj način interpretirajo zgodbe od daleč in blizu. Pripovedovalski skoki v petkove večere se včasih podobni komediji, drugič srhljivki ali popotniškemu dnevniku skozi svet ljudskih zgodb.

Vstopnina 6 eur.

Koncert mešanega pevskega zbora Grlenice

PESMI OB ZAČETKU ZIME

Sobota, 21. december (19h)

Vabimo na decembrski koncert mešanega pevskega zbora Grlenice! Zbor, ki domuje na domačiji od oktobra 2018, vodi umetnica, harfistka, komponistka, performerka in pevka Zvezdana Novaković. Sestavljajo ga posamezniki z vseh vetrov, ki jim je skupno veselje do ljudskega petja na star, avtentičen, grlen način. Praznični repertoar bo obsegal sakralne, obredne in ljudske napeve različnih kultur.

Skladbe prihajajo iz bogatega nabora pesmi različnih narodov, med njimi prevladujejo tiste, ki izhajajo iz slovanske in balkanske kulturne dediščine. Avtentične skladbe zazvenijo v preprostem dvoglasju, enoglasju in tudi v večglasnih sodobnih zborovskih priredbah ljudskih pesmi. Pevci se skozi grleno petje in različne vokalne tehnike posvečajo zvoku in lepoti rezonirajočih tonov, večkrat se petju pridruži tudi plesanje kola.

Nedelce

HIŠA ZGODB

Nedelja, 22. december (11h)

Pri vhodu vzemite zemljevid hiše in se odpravite na raziskovanje 300 let stare Vodnikove domačije. V skritih kotičkih vas bodo z zgodbami, podobami in igrami pričakale pripovedovalke in ilustratorke.

Vstopnica: 5 EUR / Spremljevalni program Decembrskega sejma ilustracije.

Nedelce so nedeljski dopoldnevi na Vodnikovi domačiji, ko lahko čas teče malo bolj počasi in ga preživljamo v družbi dobrih knjig. Najboljše vsebine na najrazličnejše načine postavljamo na oder, da bi ob njih razmišljali, se zabavali, se o njih pogovarjali in nekatere potem še dolgo nosili v mislih. Naše nedeljske otroške knjige lahko odnesete tudi s sabo domov. Na prodajni knjižni polici predstavljamo predloge za dopolnitev domače knjižnice.

Nedelce delno sofinancirata Mol – Oddelek za kulturo in Javna agencija za knjigo RS.