Naravna vera

0
44

Naravna vera

21.12. 2022–26. 2. 2023

 

  • Na razstavi Naravna vera smo pripravili bogat spremljevalni program.
  • Družinska delavnica Moja rešilna bilka, vodi jo Barbara Bulatović, sobote v januarju in februarju.
  • Vodstvo po razstavi in performans Irene Tomažin Korenine glasu # odmev, nedelja, 22. januar, ob 11. uri.
  • Kustosa razstave sta Yasmín Martín Vodopivec in Dušan Dovč.
  • Na ogled v MGLC Švicariji od 21. decembra 2022 do 26. februarja 2023, od torka do nedelje, od 10. do 18. u

 

Skupinska razstava Naravna vera predstavlja umetniška dela in prostorske postavitve, ki jim je skupno to, da naravo in človeka povezujejo v dinamično ravnovesje. Razstavljena dela izražajo intimen, spiritualen, mističen in kritičen odnos med človekom in naravo, ki je kljub domnevni vzajemnosti vendarle antagonističen. Mitologizacijo osebnih verovanj, katerih prisotnost občutimo v delih, pogosto zaznamujeta zaupanje v moč narave in idealizirano hrepenenje po vrnitvi k njej.

Sporočilo razstave prestopa okvir aktualnega naravovarstvenega imperativa in naravo prepoznava kot podstat za osebni aktivizem ter simbolno poziva h globalni  odgovornosti človeštva za ohranitev narave kot živega bitja in kraja ustvarjalnega sobivanja.

Kustosa razstave sta Yasmín Martín Vodopivec in Dušan Dovč.

 

—————————————————————————————————–

Umetniki na razstavi

 

Umetnice in umetniki na razstavi so Jaka Babnik, Ana Čavić, Tomaž Gorjup, Milan Ketiš, Zmago Lenárdič in Jasna Hribernik, Polonca Lovšin, Marko Pogačnik, Kristina Rutar, Andrej Savski, Urh Sobočan, Irena Tomažin, Iva Tratnik, Urša Vidic.

Predstavitev performansa
Irena Tomažin: Korenine glasu # odmev

Glas in petje sta bila v preteklosti del rituala. V delu gre za umetničino nadaljevanje prevpraševanja glasu – tokrat v odnosu do narave. Kot bitja narave in kulture smo vseskozi na presečišču, ko se dva načina prisotnosti glasu – spontan in nadzorovan – prepletata. Podobno umetnica v performansu ritualno povezuje prostor Švicarije in razstavljena dela ter pri tem ustvarja enkraten zvočni ambient.

 

Irena Tomažin (1979) je plesalka, koreografinja, performerka, vokalistka, pevka in improvizatorka. Njeno raziskovanje glasu in svobodne improvizirane glasbe jo vodi v polje zvočnosti in šuma, v polje vmesnosti glasu, telesa in zvočenja njegove mehanike.

 

 

————————————————————————————————————————-

Družinska delavnica

Naravna vera: Moja rešilna bilka

Kaj:
Ekološke, eksperimentalne in ustvarjano sprostitvene delavnice za otroke 8+ (vabljeni pa tudi starši, stari starši in skrbniki)

Raziskujemo naravo in rastline, izdelujemo kinetične figure, jih osmišljujemo kot »skupno rastje« in ustvarjamo ambientalne aplikacije.

Kje:
MGLC Švicarija, Pod turnom 4

Kdaj:
1. del: soboti, 21. in 28. 1. 2023, 11.00–14.00 (prijave), gost delavnice je biolog Matjaž Ocepek
2. del: soboti, 18. in 25. 2. 2023, 11.00–14.00 (prijave)

in

Družinska delavnica: sreda, 8. februar, 11.00–14.00 (odprto za javnost)

Izvaja: Barbara Bulatović, režiserka in lutkarica

 

Barbara Bulatović je diplomirala na francoski visoki lutkovni šoli ESNAM v Charleville-Mézièresu in podiplomski študij nadaljevala na AMU v Pragi. Od leta 1994 je samostojna lutkarica. Ustvarila je številne samostojne projekte kot igralka, animatorka, režiserka, izdelovalka lutk in je tudi soustanoviteljica Društva lutkovnih ustvarjalcev. Za svoje delo je bila že nekajkrat nagrajena. Udejstvuje se tudi na pedagoškem področju kot mentorica delavnic. Leta 2018 je v MGLC Švicariji razvila otroško ustvarjalno skupino Umetniki v gibanju.

Na vsaki delavnici sodelujejo tudi povabljeni umetniki in strokovnjaki s področja botanike, kiparstva in oblikovanja. Na prvi delavnici v soboto, 21. januarja, bo gost biolog Matjaž Ocepek.

*

Več o delavnicah:

Izdelovali bomo rastline v ekstremni povečavi, prave MEGA herbarije. Vsak izdela svojo MEGA rastlino. S pomočjo cvetnih formul sestavljamo 3D figure, ki jih ob koncu ustvarjalnega procesa tudi razstavimo. Najprej se seznanimo z rastlinami iz okolice. Na podlagi izbrane rastline vsak udeleženec ročno izdela skico in model. Izdelke osmislimo kot razstavni izdelek in skupno rastje. Ob zaključku delavnic sledi razstava v obliki dogodka.

 

Vabljeni so osnovnošolski otroci, starši, stari starši in skrbniki  iz različnih kulturnih okolij in vsi, ki se želite izraziti skozi razne dimenzije ustvarjanja.

Delavnice so brezplačne, obvezne prijave na trgovina@mglc-lj.si

Delavnice se izvajajo v Izobraževalnem programu razstave Naravna vera; več informacij: Lili Šturm, lili.sturm@mglc-lj.si

 

 

 

 

 

 

——————————————————————————————————————-

Informacije

 

Karla Železnik, kustodinja dokumentalistka, 01/241 38 09, karla.zeleznik@mglc-lj.si

 

Razstava je na ogled od 21. decembra 2022 do 26. februarja 2023, od torka do nedelje, od 10. do 18. ure.

 

 

Razstavo je podprla Mestna občina Ljubljana.