Narodna galerija napovednik

0
218

NARODNA GALERIJA

Vhod: Prešernova 24, Ljubljana

Odprto: od torka do nedelje, od 10. do 18. ure, ob četrtkih do 20. ure.

Zaprto: ob ponedeljkih in 1. januar, 1. maj, 1. november, 25. december.

Odprto do 15. ure: 24. in 31. december.

Informacije: T: (01) 24 15 415/418, E: dejavnosti@ng-slo.si, I: www.ng-slo.si

ZA ODRASLE

STALNA ZBIRKA:

Na ogled stalna zbirka Umetnost na Slovenskem in stalna razstava Zoran Mušič (1909–2005): Iz umetniške zbirke Ljubana, Milade in Vande Mušič – Narodni galeriji podarjena in posojena dela. V stalni zbirki si lahko ogledate kronološki prerez vrhuncev likovne umetnosti na Slovenskem.

Javno vodstvo

nedelja, 1. september: Stalna zbirka

Vstopnina: 7€/3€, družinska vstopnica 10 €. Vsako prvo nedeljo v mesecu prost vstop v stalno zbirko.

ČETRTKOVANJA V GALERIJI

5. september, ob 18:00: Odstiranja – Kipa Jožefa Strauba z velikega oltarja cerkve sv. Danijela v Štanjelu

12. september, ob 17:00: Risanje pred umetninami – Umetnost za nove dni: zbirka Dravske banovine (1929–1941)

19. september, ob 18:00:Kustos za en dan – prof. Rafko Valenčič

26. september ob 18.00: Javno vodstvo – Stalna zbirka

ABONMA PRIJATELJI NARODNE GALERIJE

Postanite Prijatelj Narodne galerije in si zagotovite celoletni prost vstop na vse razstave, predvodstva ter druge ugodnosti. Vpis poteka pri blagajni NG.

17. september, ob 17:00: Predstavitveno srečanje

USTVARJALNI TEČAJI ZA ODRASLE

Tečaj slikanja akvarela: od 4. septembra, 16:00-18:00

Tečaj risanja za začetnike: od 4. septembra, 17:00-19:00

Tečaj kiparjenja v glini: od 13. septembra, 17:00-19:00

Tečaj grafičnih tehnik globokega tiska: od 9. septembra, 16:00-19:00

Tečaj risanja in slikanja Mojstrstvo portreta: od 5. septembra, 17:00-20:00

Prijave sprejemamo do zapolnitve prostih mest po elektronski pošti dejavnosti@ng-slo.si. Prijava je potrjena s plačilom kotizacije pri blagajni NG, do začetka tečaja. Tečaji bodo izvedeni ob zadostnem številu prijav. 

INTENZIVNI TEČAJ LONČARJENJA:

UMETNOST DELA NA LONČARSKEM VRETENU

Osnovni tečaj (nivo 1)

21. in 22. september, od 10.00 do 18.00
Osnovni tečaj je primeren za začetnike in pridobivanje osnovnih znanj za nadaljevalni tečaj.

V sodelovanju z Lončarsko šolo Bahor.

Prijave in informacije po telefonu 01 24 15 435 in po elektronski pošti dejavnosti@ng-slo.si

ZAČNI RISATI!       DAN ODPRTIH VRAT

26. september, od 18.00 do 22.00

Prost vstop v galerijo. Risarski material bo na voljo za izposojo.

SLIKARSKA DELAVNICA V ARBORETUMU VOLČJI POTOK

28. september ob 11.00

Gostujoča delavnica za odrasle, v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine.

OBČASNA RAZSTAVA:

Prostor v prostoru. Scenografija na Slovenskem do leta 1991

25. april–8. september 2019

Razstava »Prostor v prostoru« bo prva pregledna razstava, ki bo slovensko scenografijo prikazala zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. S pomočjo ohranjenih maket, scenski osnutkov v različnih likovnih tehnikah, skic, načrtov in fotografij predstav, med njimi tudi najmanjšega scenskega osnutka v velikosti pisemske znamke, bo predstavljena scenografija kot veda, delo sodobnih in starejših scenografov ter razvoj prostorov igre na slovenskih odrih.

Ker je večina scenografov starejše generacije tudi pomembnih slovenskih likovnih umetnikov, bo razstava poudarila tudi gledališki del njihovih opusov, ki je bil do sedaj slabše predstavljen (na primer dela Ivana Vavpotiča, Maksima Gasparija, Avgusta Černigoja, Gabrijela Stupice idr.). Razstava bo scenografijo umestila v slovensko in evropsko likovno umetnost ter gledališko zgodovino.

Razstavo pripravlja Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju z Narodno galerijo, na ogled bo v razstavnih prostorih Narodne galerije v Ljubljani.

Javno vodstvo po razstavi

nedelja, 8. september ob 11.00

Trajanje: 60 minut

OBČASNA RAZSTAVA:

Alan Ford. Abraham

23. maj–13. oktober

Alan Ford je zaznamoval pop-kulturo zadnje tretjine 20. stoletja, satirična stilizacija likov, domiselni dialogi in risarska kvaliteta ga uvrščajo danes med klasike, v žargonih urbanih subkultur pa se je ohranila vrsta sintagem, ki ob izrekanju evocirajo glavne junake stripa.

Alan Ford se je izjemno hitro razširil med bralstvom Apeninskega in Balkanskega polotoka. Označil je generacije 70. in 80. let, še vedno pa izhaja na vseh jezikovnih področjih. Satirično sarkastični nagovor je doživljal različno uspešne prevode, v primeru hrvaške različice pa prevladuje splošno mnenje, da je bila boljša od originala.

Na razstavi ob 50-letnici stripa Alan Ford, bo na ogled več kot 100 originalnih tabel iz obdobja Magnus & Bunker.

Javno vodstvo po razstavi

nedelja, 15. september, ob 11:00

nedelja, 29. september, ob 11:00

Trajanje: 60 minut

Dražba stripovskih originalov, stripov, grafik in ilustracij

12. september ob 18.00

Predstavitev novega slovenskega prevoda knjige Lazarja Džamića “Cvetličarna v Hiši cvetja: kako smo posvojili in živeli Alana Forda” in vodstvo, ob 18.00 po razstavi

18. september ob 17.00

V posamezno skupino za voden ogled sprejmemo do 30 obiskovalcev. Zagotovite si mesto: trgovina@ng-slo.si, (01) 24 15 418. Vstopnica za koncert (5 eur) velja tudi za voden ogled razstave.

OBČASNA RAZSTAVA, GOSTOVANJE NARODNE GALERIJE

Impresionizem od zore do mraka

Slovenska umetnost 1870–1930

17. maj–16. september

Praški grad, Češka

Po več desetletjih bo Praga ponovno gostila pregledno razstavo slovenskega impresionizma in drugih smeri, ki so oblikovale slovenski kulturni prostor med letoma 1870 in 1930. 

Predstavniki modernističnega stila, slikarji Rihard Jakopič, Matej Sternen, Matija Jama, Ivan Grohar in fotograf Avgust Berthold, so v ključnih letih na začetku 20. stoletja razvili lokalni izraz, ki je združeval secesijske in simbolistične prvine z evropskimi impresionizmi. Z novim slogom so umetniki ustvarili eno od orodij narodnega prebujenja, ki je meščansko sodobnost povezalo z ruralno preteklostjo in hkrati poskušalo izraziti najgloblje vzgibe človeške duše, kot se je poetično izrazil Jakopič. Umetnost so v teh desetletjih oplajale vedno krepkejše zveze s Češko: prenovo Ljubljane po potresu l. 1895, ki jo je župan in praški študent Ivan Hribar usmerjal po čeških zgledih, delovanje arhitekta Jožeta Plečnika na Praškem gradu in obojestransko prevajanje literarnih del so spremljale močne likovne povezave, od realizma bratov Šubic, sodobnikov Vojtěcha Hynaisa, do ekspresionizma bratov Kralj in drugih slovenskih kulturnih delavcev v Pragi.

Na razstavo je umeščenih več kot 450 eksponatov, ki skupaj predstavljajo eno ključnih obdobij v slovenski zgodovini, ko je umetnost naše dežele poskušala Evropo dohiteti ne le slogovno, temveč tudi institucionalno s postavitvijo prvega prodajnega razstavišča ter z ustanovitvijo Univerze in Narodne galerije, vseh treh v Ljubljani.

Razstavo organizirajo Urad predsednika Češke republike, Uprava Praškega gradu in Narodna galerija.

OBČASNA RAZSTAVA:

Umetnost za nove dni. Zbirka Dravske banovine (1929–1941)

5. september 2019–5. januar 2020

Razstava bo predstavila porajanje in razvoj zgodnje vladne umetnostne zbirke, ki so jo v 30. letih 20. stoletja kljub gospodarski in politični krizi oblikovale umetniške in strokovne osebnosti, zbrane okoli dr. Marka Natlačena, zadnjega bana Dravske banovine. V zbirko so se skozi desetletje uvrstile družbenokritične podobe Hinka Smrekarja, vživete impresionistične krajine Riharda Jakopiča in Matije Jame in lirične podobe mlajše generacije, med drugimi Maksima Sedeja, Rajka Slapernika in Franceta Goršeta. Pred usodnim letom 1941 je banovina tudi razpisala več likovnih natečajev, s katerimi je želela spodbuditi razvoj zgodovinskega slikarstva pri nas. Na razstavi bodo tako prvič po 80 letih ponovno predstavljeni glavni osnutki za slike v reprezentančnem hodniku banske palače, vključno z zmagovito monumentalno kompozicijo Gojmirja Antona Kosa, ki skupaj v dolžino meri okoli 20 metrov.

Javno vodstvo po razstavi

8. september, ob 12.00

Trajanje: 60 minut