Narodni muzej Slovenije – napovednik

0
248
NAPOVEDNIK DOGODKOV
Četrtek, 16. marec, 15.30–17.00, MetelkovaArheološki abonmadr. Tomaž NabergojČISTO PRAVI VITEZOd ljubezenskih pesmi do bojne opremePredavanje z vodstvom Kakšna je danes prevladujoča predstava o srednjeveškem vitezu? Junak v okornem oklepu, ki vihti težak meč in rešuje nemočno princesko, nato pa se gosti na razkošni grajski pojedini? Kako so na oblikovanje takšne podobe vplivali srednjeveški viteški epi, oživljanje srednjega veka v dobi romantike in popularna kultura 20. stoletja? VečNa voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €.Obvezne so predhodne prijave:M. 051 384 888    E. arheozabava@nms.si
Četrtek, 16. marec, 18.30, MuzejskaMateja Kregar GlihaNAJSTAREJŠI GLASBENI INŠTRUMENT NA SVETU IN DRUGI ZAKLADI NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJESpletno vodenje Na spletu bomo spremljali vodnico Matejo Kregar Gliha: predstavila bo največje dragocenosti, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije.Pridružite se ji pri odkrivanju izjemne preteklosti tega prostora! Vodenje bo v angleškem jeziku.Trajanje: 45 minut. Brezplačno, napitnina dobrodošla. Obvezne prijave na Heygo!Več na Heygo
ZA OTROKE IN DRUŽINE
Sobota, 25. marec, 11.00–12.30, MuzejskaODVIJ POVOJE IN ODKRIJ VEČNOSTDoživljajsko-gibalna delavnica za otroke ali družineŽivljenje starih Egipčanov že stoletja buri človeško domišljijo. Pridruži se nam na potovanju po reki Nil, kjer bomo sodelovali pri gradnji piramid ter napisali sporočilo v hieroglifih. Te zanima, katera božanstva te lahko ubranijo težav na poti, ali pa bi rad spoznal skrivnosti večnosti in nesmrtnosti? Vse to lahko doživiš na staroegipčanski delavnici. Mumija Akesuita te že nestrpno pričakuje! VečDelavnica je primerna za otroke od 6. do 11. leta. Trajanje 90 minut.Cena: 4 € za otroka, 8 € za odraslega oz. 15 € za družino.Obvezna prijava na 051 384 888 ali arheozabava@nms.si. Število mest omejeno.*NE SPREGLEJTE!Izšla je nova dokumentarna SLIKANICAVITEZ MED PIRAMIDAMIAnton Lavrin – naš prvi raziskovalec starega Egipta Avtorja: Vesna Kamin Kajfež, Tomislav Kajfež, ilustracije: Jure EngelsbergerNa voljo tudi v spletni muzejski trgovini.Ob tej priložnosti vas vabimo na ogled istoimenske RAZSTAVE ILUSTRACIJki jih je za dokumentarno slikanico ustvaril ilustrator Jure Engelsberger.Vitrina meseca je na ogled od 27. marca, ko praznujemo dan evropskih avtorjev, do 5. maja 2023.Več informacij o vsebini, avtorjih in ilustratorju najdete na tej povezavi.
NOVE PUBLIKACIJE
Četrtek, 30. marec, 17.00, MuzejskaPREDSTAVITEV REVIJE ARGONovo številko časopisa slovenskih muzejev Argo bo predstavila nova glavna in odgovorna urednica dr. Zora Žbontar, Narodni muzej Slovenije. O novi definiciji muzeja in o trenutnem stanju muzejev in galerij bosta spregovorili dr. Kaja Širok, državna sekretarka za kulturo v kabinetu predsednika vlade, in kustosinja mag. Adela Železnik, MG+MSUM. Poudarek pogovora bo na temah iz intervjuja, ki je objavljen v aktualni številki Arga: z dr. Kajo Širok sta se pogovarjala dr. Marko Jenko in mag. Adela Železnik. Osvetlili so različne vloge muzejev in galerij, ki se poleg raziskovanja, preučevanja in interpretiranja vse bolj usmerjajo navzven, k družbi.VečToplo vabljeni, da se nam pridružite!
NATIONAL MUSEUM OF SLOVENIA 200 YEARSGlavni in odgovorni uredniki:Tomaž Lazar, Jernej Kotar, Gašper OitzlVeč
VEČ NOVOSTI
RAZSTAVE
GRAD SNEŽNIK
Ogledi gradu potekajo od torka do nedelje vsako polno uro od 11. do 15. ure.Sprejel vas bo grajski vodnik, saj so ogledi mogoči samo v njegovem spremstvu.V času porok je ogled muzeja prirejen.Priporočamo predhodne najave (za skupine je najava obvezna):T. 01/705 78 14, E. grad.sneznik@nms.siNajave potrjujemo od ponedeljka do petka.Vljudno vabljeni!