Niti življenja, življenjepisi Šmarčanov, Litijanov in okoličanov (Šmartno pri Litiji, 2014)

0
343

Drage bralke, dragi bralci, v Ventilatorju besed smo že večkrat pisali o ustvarjalki Idi Dolšek. Nazadnje smo tudi predstavili njeno aktualno knjigo: Niti življenja(Šmartno pri Litiji, 2014) življenjepisi Šmarčanov, Litijanov in okoličanov.

Drage bralke, dragi bralci, poznate tudi vi kakšne zanimive ljudi, s katerimi ste naredili intervjuje, portrete? Svoja razmišljanja nam lahko pošljete na vladka@ventilatorbesed.com – kvalitetne zapise bomo objavili v Ventilatorju besed www.ventilatorbesed.com.

Veliko ustvarjalnosti, drage bralke, dragi bralci… in veliko srečanj z zanimivimi ljudmi.

 

Družina Ane Vodišek, rojene Pograjc, Kansas, okoli leta 1955

"Teta Ana, ki je ostala v Ameriki, nas je o vsem obveščala in pošiljala pakete. Vsega smo bili veseli."

Na mestu, kjer stoji javorska šola, so terice trle lan.

Ko je bil poleti zrel, so ga populili in ga sušili na travi, lahko so ga tudi zdevali v kozolec. Posušenega so spravili do jeseni. Ponovno so ga sušili, da se je lažje trlo.. Zakurili so v okroglo sezidani jami, čez položili late, po njih pa razprostrli lan. Za to delo ni bil vsakdo dober, ponavadi so sušili moški…

Gospodinja je poskrbela za dobro hrano, nobena se ni hotela dati v zobe zaradi slabe postrežbe. Teritev je težka, da so ženske zdržale, so morale dobro jesti. Pravio, da so terice vedno lačne…

Lan so pridelali pri vsaki hiši. Veliko dela je bilo z njim.Predle so potem pozimi vsaka zase, ni bila navada, da bi si med seboj odvračale. Prejo so navile na vreteno, jo previdno snele in dobljene štrene zvile v klobčiče. Ti so bili pripravljeni za tkalca.

Na večjih kmetijah so sejali tudi proso…

 

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v knjigi Ide Dolšek: Niti življenja, življenjepisi Šmarčanov, Litijanov in okoličanov (Šmartno pri Litiji, 2014).