Novosti Celjske Mohorjeve družbe

0
92

KNJIŽNE NOVOSTI IN OBVESTILA

 

Na Everest v 17 urah

Kilian Jornet je najrosnejša otroška leta preživel v gorski koči v Pirenejih, kjer so mu starši nevsiljivo privzgojili ljubezen do gibanja v gorah, ki jih še danes občuti kot dom. Kot izjemno uspešen gorski tekač in turni smučar je s številnimi zmagami v preteklih letih postal skorajda sinonim teh dveh športov. A prav lahkotnost, s katero je zmagoval, mu je sčasoma postala breme. Nekoliko naveličan neprestanih tekmovanj in medijskega pompa okoli njih in sebe se odloči za nov projekt, Summits of My Life (Vrhovi mojega življenja) – čim hitreje priti na nekaj kultnih vrhov sveta, večinoma najvišjih vrhov celin.

Nanizal je rekordne čase pri vzponih na nekatere markantne vrhove (Matterhorn, Mont Blanc, Denali) ter se v maju 2017 povsem sam in brez vsakršnih pripomočkov povzpel na Everest v zgolj 26 urah, le pet dni pozneje pa je svoj podvig ponovil in vrh dosegel še hitreje – v zgolj 17 urah.
248 strani, 22,50 EUR

Na knjigo …


Prešeren za sodobnega bralca

Pričujoča izdaja Prešernovih poezij stopa pred najširše sodobno bralstvo obogatena s številnimi razlagami manj znanih besed in pojmov tik ob pesmih, ki jih je pripravil znanstvenik nehumanistične stroke dr. Jure Zupan, in prijaznejša recitatorjem, za kar je poskrbel Jože Faganel.

Uredniško sledi upoštevanju načela, da se poezija uresniči z recitacijo, zato bralcu ponuja ustrezna naglasna znamenja. Dodani sta tudi spremni besedili dr. Jureta Zupana in Jožeta Faganela, stvarno, krajevno in imensko kazalo ter statistični pregled najpogostejših samostalnikov, glagolov in pridevnikov v Prešernovih pesmih.
288 strani, trda vezava, 29,50 EUR

Na knjigo …


Jaz hočem živeti!

Knjiga prinaša poetičen zapis o napornem popotovanju skozi zapleteni svet anoreksije. Šest let trajajočo zgodbo avtorica strne v štiri poglavja:
Ana, Da propadajo organi, Jaz bi šla nazaj, Jaz hočem živeti.
Brez olepševanja nam z blagimi besedami zaupa trpko zgodbo, ki jo od (pre)blizu pozna (pre)več posameznikov in družin. Bolečo zgodbo nesprejemanja in nerazumevanja, a tudi zgodbo poguma in upanja!
104 strani, trda vezava, 19,50 EUR

Na knjigo …


Človek – bitje, ki se sprašuje o smislu

Svetovno znani dunajski psihiater in psiholog ter utemeljitelj tretje dunajske psihoterapevtske smeri Viktor E. Frankl je svoja teoretična spoznanja na lastni koži preizkusil v peklu holokavsta. V knjigi Človekovo iskanje najvišjega smisla, ki jo je prvič objavil že leta 1948 ter potem večkrat dopolnil, razkriva svoja najgloblja spoznanja o tem, kaj mu je omogočilo, da je preživel nečloveške razmere koncentracijskega taborišča in kljub vsemu zmogel dojeti smiselnost življenja.

Iz zbirke Smisel. Spremni študiji: dr. Alexander Batthyány in dr. Jože Ramovš.
300strani, 25,00 EUR

Na knjigo …


Kako naj vemo, kaj je najboljše za druge, če sami ne znamo biti srečni?

Ko Hana dobi ponudbo za snemanje nadaljevanke, vidi to kot priložnost, kako rešiti svoje težave. Viktorja preseli k babici na deželo in se slepi, da bo zanj najboljše, če bo za­menjal okolje, za njeno mater pa bo odlično, da po moževi smrti ne bo sama.

Ena najbolj priljubljenih sodobnih čeških pisateljic Petra Soukupová v svoji vrhunski formi ponovno izpričuje, kako spretno se zna poglobiti v zaostrene družinske odnose: v doživljanje otroškega junaka v trenutku, ko ta začuti svojo nemoč v svetu odraslih, in tudi v nemoč odraslih glede njihovih lastnih predstav o sreči.

Na knjigo …