Novosti v Celjski Mohorjevi družbi

0
99

David Sipoš: TIHI VEČERI – DVD

Franc Ksaver Meško je danes spregledan biser pisane slovenske besede. Skozi tančico zaprašene zgodovine nam že nagrajen igrano-dokumentarni film produkcijske hiše Siposh Tihi večeri (2019) razkriva življenje in delo pisatelja, duhovnika ter velikega domoljuba, ki ga nista zlomila preganjanje tujih oblasti in vojna vihra. Tihi večeri je dokumentarec z obsežnejšim igranim delom, ki je izšel tudi kot kratki film Onkraj poljan. Meškova dediščina na filmskem platnu znova zaživi; preko podob njegovega literarnega sveta ter skozi pripoved ljudi, ki jih je Meško s svojim življenjem in zgledom zaznamoval.

Igrani del, film Onkraj poljan, je v prvi polovici prvega leta svojega festivalskega pohoda že prepotoval festivale vse od Amerike do Rusije, prejel je že številne nagrade za najboljši kratki film, za najboljšega otroškega igralca in igralko, za najboljšo glasbo, najboljšo fotografijo – čaka pa ga tudi še pestra evropska festivalska turneja.

DVD vključuje tudi kodo za spletni ogled. 12 €. Informacije in naročila na povezavi.

Priporočamo tudi knjižno izdajo IZBRANI SPISI FRANCA KSAVERJA MEŠKA.

PONATIS

Giovannino Guareschi: DON CAMILLO IN PEPPONE 1
Guareschi – upornik z razlogom

Leta 2013 je v Redni zbirki Celjske Mohorjeve družbe za leto 2014 izšlo prvih 50 satiričnih zgodb Giovannina Guareschija o don Camillu in Pepponeju. V njih se na prijeten in lahkoten način izraža njegov brezkompromisen spopad z vsem, kar je opazil gnilega v tedanji družbi. Pred izidom zadnjih zgodb opusa o dogodivščinah med italijanskim duhovnikom in komunističnim županom, ki jih bomo v jeseni 2020 prav tako izdali v Redni zbirki za leto 2020, prvo knjigo zgodb ponatiskujemo za celovito bralčevo zbirko.

344 str., 20 €. Prevedel Vasja Bratina. Informacije in naročila na povezavi.