O fantu, ki je vse spravljal v smeh

0
107

Helen Rutter: Fant, ki je vse spravljal v smeh, Hiša knjig, 2022

Nad knjižno noviteto izpod peresa Helen Rutter: Fant, ki je vse spravljal v smeh, me je navdušila moja hčerka, strastna bralka in raziskovalka. Z veseljem sem se poglobila v branje. Izredno zanimivo pisanje, ki vzpodbudi bralke in bralce k razmišljanju. Tudi tema za pogovor v družini.

Fant, ki je vse spravljal v smeh, je pisateljičin prvi roman. Živi in ustvarja v bližini Sheffielda.

Vrsto let je bila aktivna kot igralka. Zdaj se posveča pisanju. Njen navdih, da ustvari knjigo z naslovom: Fant, ki je vse spravljal v smeh, je njen sin Lenny, ki je imel (ima) težave z jecljanjem, tako kot glavni literarni junak Billy.

Knjigo je napisala z namenom, da bi navdušila svojega sina in ga vzpodbudila k razmišljanju glavnega junaka.

Pisateljica si želi, da bi navdušila otroke in odrasle, da bi razumeli in se poglobili v drugačnost; se povezali z občutki, ko nisi slišan; ko se razlikuješ od drugih; ne najdeš svojega glasu.

“Vse, kar rečem, je pomembno. Oziroma tako mi vsaj pravi mama. Včasih hoče, da to ponovim na glas. To je neprijetno. Karkoli reči na glas je lahko neprijetno, če si jaz.

In ravno to počnem v tem trenutku. Vadim. Znova in znova,

pred ogledalom. Tukaj me boste našli dokaj pogosto; največkrat se pogovarjam tukaj. Opazujem, kako se moje ustnice stisnejo in moja čeljust postane napeta…

Če ne zajecljam, ko to izrečem, postanem ves rdeč v obraz.

Zdi se, kot da bi lagal lastnemu odsevu. Če pa se mi zatakne, kljub temu zardim, kajti jecljanje samemu sebi se zdi neumno. Toda moja logopedinja mi je nekoč rekla, da moram vaditi. Zato vadim. VELIKO.”

Billy Plimton ima visoke cilje in sanje, ki jih želi uresničiti. Vsekakor, ko bo odrasel, si želi postati slavni komik. To bo njegov poklic.

Skrbi ga le še jeclanje. Prepričan je, da bo vse to premagal.

V šoli pa ima veliko skrbi. Tudi uspehov. Neuspehov. Naposled vse premaga.

Srečen je. Tudi kot bobnar…