O razstavi Urške Stropnik Šonc

0
76

Na prijeten petkov večer smo se ljubiteljice in ljubitelji likovne umetnosti zbrali na odprtju razstave Urške Stropnik Šonc.

Kje? V Mestni galeriji Šoštanj. Kdaj? 13. januarja 2023 ob 18.OO. Ravno ob osebnem prazniku ilustratorke Urške Stropnik Šonc. Umetnico osebno poznam in cenim  njeno ustvarjalnost. Njene knjižne ilustracije me vedno znova pritegnejo. Prav tako obiski njenih razstav. Umetničine ilustracije krasijo tudi stene našega doma.

Tudi pričujočo razstavo smo si ogledali v družinskem krogu.

O Urški Stropnik Šonc smo večkrat pisali tudi v Ventilatorju besed.

Urška se je rodila v Slovenj Gradcu. Zaključila je naravoslovno gimnazijo v Velenju. Na Pedagoški fakulteti Maribor je diplomirala na temo Knjižna ilustracija.

Je samostojna ustvarjalka in sodeluje s številnimi založbami. Do sedaj je izšlo približno osemdesetih knjižnih del, ki jih je ilustrirala. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah.

Živi z možem in tremi sinovi v Velenju, kjer tudi ustvarja.

Najnovejšo razstavo Urške Stropnik Šonc je otvorila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Za glasbeno vzdušje je poskrbel Kanta kvartet s prijatelji.

O Urškini ustvarjalnosti je Anamarija Štibilj Šajn zapisala:

” Urškina risba je aktivna in jasna. Črtni zarisi jo vodijo v avtorsko artikulacijo, ki je neposredna, kar se kaže v toku linije…

Čeprav avtorica z risbo vzpostavi podobo, pove z njo tako rekoč vse, so v njeni likovni poetike pomembne tudi barve. Je koloristka, ki ljudi ražive in pestre barvne nanose. ..

Ilustracije so pristne, na nek način enostavne, očiščene nepotrebnih podrobnosti. Junaki radoživo zrejo v nas, nam podarjajo nasmeh, nas nagovarjajo in nas celo vabijo, da se jim pridružimo…

Ilustracije tokratne razstave so čista petka na Urškini petdesetki, zato dvojne čestitke in vse najboljše!”

(Izsek iz spremne besede likovne kritičarke Ane Marije Stibilj Šajn).

 

Drage bralke, dragi bralci, veliko likovnih užitkov ob ilustracijah Urške Stropnik Šonc.