Odprtje razstave – Lea Culetto: Petlje

0
80

GALERIJA KRESIJA IN ATRIJI LJUBLJANSKE MESTNE HIŠE

Lea Culetto

PETLJE / STITCHES 

 

V projektu Petlje, ki ga je navdihnila manj znana komunikacijska vloga oblačil v vojni zgodovini, se je umetnica Lea Culetto odločila v tradicionalni pletilni vzorec prevesti sodobni binarni številski sistem ter v dekorativne kose pletenin s pomočjo binarnega zapisa – 0 postane desna petlja, 1 postane leva petlja ali obratno – vpletla kodirana besedila. Ta obiskovalcu galerije niso neposredno vidna, odražajo jih le napisi binarnih kod na tleh razstavnega prostora ter pomenljivi naslovi del.

Moja prva, Menstruiram, Temne in dolge, PMS, Anksiozna …V zaporedju petelj se skrivajo avtoričine osebne izkušnje in intimne pripovedi o temah, ki jim v javnem diskurzu še danes ne namenjamo zadostnega prostora, pripovedi o vprašanjih, o katerih kljub domnevni odprtosti naše družbe ne znamo razpravljati odkrito. V na videz nema oblačila so vpletene metafore o discipliniranju naših teles in našem nekritičnem prilagajanju obnašanja normativom patriarhalne družbe, s stropa viseče pletenine skrivajo zgodbe o tabujih, stereotipih ter spolnim normativom podrejenih vedenjih, o stigmatiziranih in omalovaževanih občutjih, o tistem, kar smo bili naučeni prekriti, prikriti, preobleči.Umetnica s projektom Petlje ne namiguje le na molčanje o določenih temah v družbi, aludira tudi na zamolčane osebne zgodbe, ki jih s seboj in na sebi nosi vsak izmed nas. Opominja nas, da bi se morali pogosteje vprašati, kaj prekrivamo, kaj prikrivamo, v kaj se preoblačimo – in zakaj.

4. 10.–6. 11. 2022Galerija KresijaStritarjeva ulica 6,LjubljanaODPRTJE RAZSTAVE:4. oktober 2022 ob 18. uriJAVNO VODSTVO:25. oktober 2022 ob 17. uriVljudno vabljeni!