Odprtje razstave: Luka Širok v MGNG

0
213

Luka Širok: RRRRRRR

Slike in skulpture

4.– 28. 6. 2021

 

Odprtje razstave bo v petek, 4. junija 2021, ob 20. uri. Umetnika in njegovo delo bo predstavila likovna kritičarka Mojca Grmek.

 

Razstavno sezono 2020/2021 v Mestni galeriji Nova Gorica zaključujemo z razstavo enega vidnejših umetnikov mlajše generacije na Goriškem, Luke Široka. Po temeljni izobrazbi je slikar, vendar ustvarja v različnih medijih, kot so slika, risba, kolaž, print, fotografija, instalacija ali kombinacije naštetega. Njegova dela so večplastna in raznolika.

Najnovejša serija slik, ki jo predstavlja v novogoriški galeriji, je v celoti nastala v letu 2020, ko je naše življenje zaznamovala pandemija Covid 19. »Večina slik je v ležečem, razmeroma ozkem in dolgem formatu, ki že sam po sebi izraža stisko in tesnobnost. Na njih prevladujejo motivi človeških figur, živali, rastlin in predmetov, ki lebdijo v brezprostorju, katerega koordinate so tu in tam nakazane, nikakor pa ne obvezujoče,« je zapisala Mojca Grmek. Na večini slik se pojavlja takšna ali drugačna referenca na Afriko, »naj bo to motiv značilne afriške flore in favne, temnopolta oseba ali kolorit v prevladujočih peščenih odtenkih. Afrika namreč za povprečnega Zahodnjaka predstavlja nekaj primarnega, divjega in strašljivega, a hkrati tudi privlačnega, nekaj v prostoru in času oddaljenega, a kljub temu domačega, nekaj, kar nam je tuje, pa vseeno blizu srca – Afrika v tem kontekstu nastopa kot simbol naše skupne pradomovine, od koder smo prišli in kamor se bomo nekoč vrnili.«

Več na: http://www.kulturnidom-ng.si/mestnagalerija/rs/20-21/razstava-3/

 

O umetniku:

Luka Širok (1982) je maturiral na Umetniškem liceju Maxa Fabianija v Gorici (Liceo Artistico Max Fabiani di Gorizia) in diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah (Accademia di Belle Arti di Venezia), smer slikarstvo. Sodeloval je v umetniških društvih Attivarte in SPA+A v Benetkah, trenutno pa je član združenja Fondazione Malutta a Venezia ter DLUSP Ajdovšč ina. Svoja dela redno predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in ustvarja v Goriških brdih.

 

 

NAVODILA ZA OBISKOVALCE ZA ZMANJŠEVANJE MOŽNOSTI PRENOSA OKUŽBE S COVID-19

  • V Mestno galerijo Nova Gorica lahko vstopajo le zdrave osebe, ki ne kažejo znakov akutne bolezni dihal.
  • Ob vstopu v galerijo si je potrebno razkužiti roke, ter ves čas obiska skrbeti za ustrezno higieno rok in kašlja.
  • Uporaba lastne zaščitne maske v prostorih galerije je OBVEZNA.
  • Med obiskom je potrebno upoštevati predpisano medsebojno razdaljo.
  • Listanje publikacij in dotikanje drugih izdelkov ni dovoljeno.