Oktober v Narodnem domu Maribor

0
80

OKTOBER V NARODNEM DOMU MARIBOR

 

Corazón de Tango

  1. koncert Mladinskega cikla 2022/2023
    Dvorana Union

četrtek, 6. oktober, 15.00

za IZVEN in red FURIOSO
Oksana in La Banda: Oksana Pečeny, violina, avtorica; Andraž Frece, bandoneon/akordeon; Matic Dolenc, kitara; Marko Turšič, kontrabas; Aleksander Živko, klavir

Gorazd Žilavec, povezovalec
Cena vstopnic: 5 €

 

Komentirani koncert

Corazón de tango je projekt izjemne violinistke Oksane Pečeny, ki je strnila vrste z mlado ekipo glasbenikov La Banda. Svoj repertoar so napolnili s tangom in violinsko etno glasbo: madžarsko, romunsko, rusko in romsko. Tokratni projekt, kjer bo v središču predstavitev violine, bo povezoval in komentiral gledališki igralec Gorazd Žilavec.

Violina, starinsko tudi gosli in škant, spada med najmanjše godalne inštrumente, ki so danes v uporabi. Tako njena oblika kot poimenovanje v pomanjševalnici izhajata iz renesančnega glasbila, imenovanega viola oz. viola da braccio. Ima štiri strune, ki jih štejemo in označujemo po višini tonske uglasitve navzdol (e2, a1, d1, g). Na violino igramo z lokom ali v načinu pizzicato, kjer po strunah brenkamo s prsti.

Avtorica projekta in solistka violinistka Oksana Pečeny je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Primožu Novšaku in prejela diplomo summa cum laude za umetniške dosežke v času študija. Je večkratna zmagovalka državnih in mednarodnih tekmovanj (Ljubljana, Italija, Nizozemska). Kot solistka je nastopila z Mariborsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom HRT, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani, orkestrom Solisti Piranesi, Libanonskim komornim orkestrom, Romunskim simfoničnim orkestrom ter večkrat s Slovensko filharmonijo. Bila je članica komornega orkestra Solisti Piranesi, godalnega damskega orkestra Musidora, Komornega orkestra slovenskih solistov ter kvinteta Astorpia, ki pretežno izvaja glasbo Astorja Piazzolle. Leta 2003 je bila koncertna mojstrica Komornega in Simfoničnega orkestra Akademije za glasbo v Ljubljani. Leta 2004 je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Kot solistka in članica komornih zasedb je nastopala po Italiji, Švici, Hrvaški, Sloveniji in Avstriji. Sodeluje s priznanimi glasbeniki po svetu in je druga koncertna mojstrica mednarodnega orkestra No Borders Orchestra. Od sezone 2013/14 je koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra SNG Maribor.

 

 

Paradox Trio

Jazz v Narodnem domu

Mali oder Narodnega doma

sobota, 8. oktober, 20.30

za IZVEN

Matt Darriau, saksofoni, klarineti, kaval, dude; Brad Shepik, kitare, Rufus Cappadocia, 5-strunsko čelo; Seido Salifoski, tolkala

Cena vstopnic: 10 €; 8 € – študenti

 

Po več kot 25. letih dela lahko rečemo, da so Paradox trio morda prva »world beat« skupina. Inovativna mešanica balkanskih, romskih, bližnjevzhodnih in klezmer ritmov ter melodij nikogar ne pušča ravnodušnega.

»Paradoksalno« pri skupini je predvsem dvoje: prvič, da Paradox »tria« ne sestavljajo trije, temveč štirje glasbeniki, in drugič, da ima večina glasbe, ki jo igrajo, nomadske korenine na Balkanu in bližnjem vzhodu, svoj resnični dom pa je našla nikjer drugje kot na »downtown sceni« v New Yorku. Pihalca Matta Darriaua zaradi izvirnega vnašanja balkanskih ritmov v jazz uvrščajo med najbolj vplivne glasbenike. Je eden vodilnih v gibanju »Jewish Alternative Movement«, sicer pa vodi še vrsto zasedb, ki posegajo tako v keltsko glasbo kakor v bogato zgodovino swinga (skupina Ballin’ The Jack). Darriau je že vrsto let reden član skupine The Klezmatics, ki je popularizirala klezmer glasbo in občinstvo navdajala z intenzivnimi ter nasprotujočimi si občutji slavja in melanholije. Paradox trio so sodelovali z glasbeniki, kot so Theodosii Spassov, Bojan Z in drugi, kar dovolj zgovorno priča o njihovi glasbeni širini. Ko k temu dodamo še Darriauov prepričljiv nastop in za Balkan značilna pihala, kot so kaval ali gaida ter piščali z vsega sveta, dobimo edinstven splet vročih balkanskih melodij in ritmov sredi jazzovske sodobnosti velemesta.

 

 

Pomagajmo Tinki čez ovire

Dobrodelni koncert

Dvorana Generala Maistra

torek, 11. oktober, 19.30

za IZVEN

Ditka, vokal, kitara; Tadej Vesenjak, vokal, kitara; Rudi Bučar ​​​​​​​vokal, kitara; povezovalec: Aljoša Ternovšek
Cena vstopnic: 18 €

 

Tinka je srčna, radovedna, bistra deklica, ki ne more izkusiti radosti hoje in teka. Njene sanje so samostojno gibanje po domači kmetiji, tudi izven utrjenih poti in enakovredno sodelovanje z vrstniki in družino pri aktivnostih v šoli ter v naravi. Sanje ji lahko uresniči prav posebno vozilo, namenjeno za samostojno premikanje gibalno ovirane osebe po zahtevnejšem terenu, za katerega bomo na koncertu zbirali donacije.

Božo Vrećo & Edin Karamazov: Lachrimae

Koncert

Dvorana Union

sreda, 12. oktober, 20.00

za IZVEN

Božo Vrećo, vokal; Edin Karamazov, lutnja, kitara

Cena vstopnic: 15-20 € (parter); 10 € (balkon)

 

Dva vrhunska umetnika, Božo Vrećo in Edin Karamazov, bosta prvič stopila skupaj na oder pred mariborsko publiko in predstavila svoj novi studijski album Lachrimae.

Lachrimae je njuno prvo sodelovanje, ki prinaša enajst vrhunskih interpretacij. Album so napovedali s prvim singlom, priredbo sevde Emina.

Umetnika svoje sodelovanje opisujeta kot zelo nenavadno, intimno in polno pripovedi z željo po poveličevanju že znanih pesmi. Projekt je uspešen in zagotovo pušča neizbrisen pečat na glasbeni sceni bivše države, pa tudi širše. Čeprav to ni prva stvar, ki okupira poslušalca, je dejstvo, da sta se Božo in Edin s svojim prvim skupnim albumom sprehodila po različnih regijah in državah ter pustila dokaj jasno zvočno sporočilo in predstavo o edinstvenosti glasbe sveta.

 

 

Lana Trotovšek, Ensemble Dissonance

  1. koncert Komornega cikla 2022/2023

Dvorana Union

Izv

torek, 18. oktober, 19.30

za IZVEN in KOMORNI CIKEL

Lana Trotovšek, violina; Ensemble Dissonance: Janez Podlesek, violina; Matjaž Porovne, violina; Roberto Papi, viola; Alja Mandič Faganel, violončelo; Klemen Hvala, violončelo

Spored:

Hugo Wolf: Italijanska serenada za godalni kvartet
Hugo Wolf: Intermezzo za godalni kvartet
***
Hugo Wolf / prir. Klemen Hvala: Koncert za violino in godalni kvartet v d-molu, op. 6
Ludwig van Beethoven: Sonata za violino in klavir št. 9 v A-duru, op. 47, »Kreutzerjeva sonata«, za godalni kvintet

Cena vstopnic: 14 €; 13 € (upokojenci); 11 € (invalidi), 5 € (študenti, dijaki)

Ensemble Dissonance sestavljajo glasbeniki iz vodilnih slovenskih glasbenih ustanov. Pod vodstvom violončelista Klemna Hvale sledijo poslanstvu, v središču katerega sta promocija in razvoj poglobljenih izvedb komorne glasbe v domačem glasbenem prostoru. Ansambel sodeluje z vidnimi slovenskimi in svetovno priznanimi umetniki, kot so dirigent Marko Letonja, sopranistka Nika Gorič, pianist Fazil Say, kitarist Mak Grgić, violinista Dimitrij Sitkovecki in Antje Weithaas ter akordeonist Richard Galliano. Ansambel svoje delovanje razgrinja na številnih koncertih doma in v tujini, med začetne uspehe pa šteje nastop v zasedbi kvarteta na Festivalu Maribor 2016, ko so glasbeniki nastopili v večjem komornem sestavu pod vodstvom Nicolasa Altstaedta. Ansambel je medtem prerasel v fleksibilno zasedbo, ki sloni na izkušenih glasbenikih, ter se profiliral v eno vodilnih komornih zasedb v Sloveniji. Ensemble Dissonance se bo pridružila violinistka Lana Trotovšek, lanska nagrajenka Prešernovega sklada in glasbenica z razvejano mednarodno kariero, ki se je leta 2012 začela z debitantskim nastopom z uglednim orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod vodstvom Valerija Gergieva. V reviji Strad so o njeni igri zapisali, da daje »pravi občutek žive intuitivne izvedbe«, skupno izvedbo z Ensemble Dissonance na lanskem Festivalu Ljubljana pa je kritik Marijan Zlobec pohvalil, češ da se »taka briljantna skupna igra ali muziciranje morda posreči enkrat samkrat«, njihovo izvedbo Kreutzerjeve sonate pa razglasil za najboljši komorni koncert festivala.

 

 

Poetico Musicali

  1. koncert Komornega cikla 2021/2022

Dvorana Union

Izv

ponedeljek, 24. oktober, 19.30

za IZVEN in KOMORNI CIKEL

Maruša Brezavšček, kljunasta flavta; Martin Jantzen, viola da gamba; Elias Conrad, teorba; Melanie Flores, čembalo

 

Združeni okusi

Spored: Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Georg Philipp Telemann, Francois Couperin, Anne Danican Philidor, Jacques Morel

Cena vstopnic: 14 €; 13 € (upokojenci); 11 € (invalidi), 5 € (študenti, dijaki)
Nadomestni koncert za odpovedani koncert 22. 4. 2022

 

Stara glasba nikakor ni staromodna

Les gouts reunis, »združeni okusi«, je naslov zbirke suit francoskega baročnega skladatelja Françoisa Couperina. Zaznamuje jo mešanica značilnih nemških, italijanskih in francoskih slogov, s kakršnimi so skladatelji, kot je bil Couperin v Franciji, pa J. S. Bach in G. P. Telemann v Nemčiji, zaznamovali začetke glasbene internacionalizacije. Njen motor so prav gotovo mednarodna sodelovanja, kakršno je skupno ustvarjanje mladih glasbenikov z različnih koncev sveta, združenih v ansamblu Poetico Musicali. Zaslugo za nastanek te zasedbe gre pripisati ugledni baselski šoli za staro glasbo, kjer se srečujejo najbolj nadarjeni mladi glasbeniki s strastjo do stare glasbe. Schola Cantorum Basiliensis ponuja neizčrpen vir znanja in navdiha, s tem pa prispeva k nastanku novih idej in povezav.

Kvartet Poetico Musicali dokazuje, da je stara glasba vse prej kot staromodna. V rokah mladih glasbenikov je to živa glasba, ki utripa v ritmičnem poletu ali pa se spontano prepušča prosti fantaziji. Čista muzikalnost, osvobojena solističnega razkazovanja, a hkrati vedno neverjetno bleščeča – to je eden od možnih opisov tega, kar se nam obeta na koncertu mladih umetnikov.

 

 

 

Tadej Toš: V živo

Stand-up komedija

Dvorana generala Maistra

sreda, 26. oktober, 20.00

za IZVEN

Igra: Tadej Toš

Izv

Cena vstopnic: 17 €, 18 €

 

Nenehno razprodane vstopnice za gostovanja Tadeja Toša so podatek, ki zgovorno priča o tem, da se med Slovenci še vedno širi virus fukjenitisa.*

Zato je Toš terapija kot edino doslej odobreno in preverjeno učinkovito zdravilo nujno potrebna. Bolj kot kdaj koli! Ne zgolj zaradi smeha, ki preverjeno pozitivno učinkuje na zdravje, ampak tudi zaradi Tadejeve sposobnosti, ki je v teh čudnih časih prava redkost: v slogi in dobri volji združiti Slovence najrazličnejših plemenskih pripadnosti in prepričanj. Tako nastanejo TT celice, ki učinkovito opravijo s frustracijami, jezo, apatijo in ostalimi simptomi bolezni.

Pridružite se torej skupniski Toš terapiji, izkoristite priložnost, da vsaj kako uro preživite v vsesplošni slogi s sonarodnjaki in se ob tem še imenitno zabavate. Ni boljšega za zdravje, verjemite!

*fukjenitis: Diagnoza. Opis je predolg in prezapleten za opombo, zato zapišimo le, da je to zahrbtno in hudo nalezljivo bolezen odkril Tadej Toš, ki jo tudi najučinkoviteje in najuspešneje zdravi.

 

 

Samo Šalamon, Arild Andersen & Ra Kalam Bob Moses

Jazz v Narodnem domu

Mali oder Narodnega doma

četrtek, 27. oktober, 20.30

za IZVEN

Samo Šalamon, kitare; Arild Andersen, kontrabas; Ra Kalam Bob Moses, bobni, tolkala

Cena vstopnic: 10 €; 8 € – študenti

 

 

»Pure and Simple« je naziv novega albuma izpod peresa Sama Šalamona, ki bo zadnji koncert  štirinajstdnevne evropske turneje odigral prav v Mariboru.

Pred dobrim desetletjem smo koncerte mariborskega kitarista Sama Šalamona najavljali kot obetajočo zanimivost, ki bo presegla meje lokalnega. Danes njegova diskografija šteje skoraj 40 albumov, na katerih je slišati vodilna imena sodobnega jazza, katerih spisek je predolg, da bi ga tukaj navajali. Revije ga uvrščajo med deset najbolj prepoznavnih kitaristov našega časa in zdi se, kot da ne počiva niti sekunde. Samo letos je izdal že pet albumov in med njimi morda najbolj presenetil z albumom »Dolphyology,« na katerem je kot prvi na svetu predstavil vse skladbe Erica Dolphyja, odigrane na kitari. Najnovejši album »Pure and Simple« pa je še eno veliko presenečenje in nedvomno presega vsa pričakovanja: Šalamon tokrat druži moči z dvema resnično legendarnima glasbenikoma, ki imata v resnici več skupnega, kot se zdi na prvi pogled. Basist Arild Andersen je eno vodilnih imen založbe ECM: v 60. letih prejšnjega stoletja je bil član kvarteta Jana Garbareka in igral z imeni, kot so Sonny Rollins, Chick Corea, Don Cherry, Stan Getz in Sam Rivers. V 80. in 90. letih je posnel legendarne albume, na katerih so sodelovali Kenny Wheeler, Paul Motian, Bill Frisell, John Abercrombie, Ralph Towner in številni drugi. Tudi tolkalec in bobnar Bob Moses je že v 60. letih prejšnjega stoletja igral v bendih Rolanda Kirka, Garyja Burtona, Dava Liebmana in Larryja Coryella ter bil nasploh eden ključnih inovatorjev jazz fusion glasbe. Leta 1975 je posnel enega najbrž najbolj pomembnih kitarskih jazz albumov »Bright Size Life« s Patom Methenyjem in Jacom Pastoriusom, kasneje pa še kopico albumov z glasbeniki, kot so Steve Swallow, Bill Frisell, Sheila Jordan, Steve Kuhn, John Scofield in mnogi drugi.

 

 

Narodni dom Maribor – središče kulturnega dogajanja od 1899

Razstava izvirnih ilustracij

Galerija KiBela

Do 22. oktobra. Od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro, ob sobotah med 10. in 14. uro.

Avtorja razstave: Špela Valadžija, Gašper Krajnc

Vstop prost.

 

Na razstavi, s katero zaznamujemo 30-letnico Narodnega doma Maribor, bodo prvič predstavljene ilustracije priznanega slovenskega striparja Gašperja Krajnca. Nastale prav za to priložnost nam bodo izrisale zgodovino stavbe in osvetlile dogajanje v njej od leta 1899, ko je bil Narodni dom v Mariboru prvič združevalec slovenskega kulturnega življenja do danes, ko je sedež Kulturno-prireditvenega centra Narodni dom Maribor in središče kulturnega vrveža v mestu.

 

 

Kulturni dnevnik

 

Corazón de Tango

Kulturni dnevnik

Dvorana Union

torek, 4. oktober, 10.00

ZELENI IN RUMENI RED

sreda, 5. oktober, 11.00

ORANŽNI IN VIJOLIČNI RED

 

Labirint

Kulturni dnevnik

SNG Maribor

četrtek, 6. oktober, 10.00

MODRI IN RDEČI RED

četrtek, 6. oktober, 11.00

RDEČI RED

četrtek, 6. oktober, 12.00

RDEČI RED

petek, 7. oktober, 10.00

MODRI RED

petek, 7. oktober, 11.00

MODRI RED