Oshov vodnik do zenovskega razumevanja uma in zavedanja

0
322

»Če bi moral rešiti samo dve knjigi iz celotnega sveta mistike, bi bila ena Sosanova Hsin Hsin Ming,« pravi Osho. »Obsega srž zena, pot zavedanja in meditacije … samo dušo zena.«

Osho v Knjigi o niču korak za korakom razkriva pomen vsakega Sosanovega stiha.

Razumljivo razkriva uganke, kot so razlika med umom in zavestjo, med meditacijo kot prakso in stanjem duha, razkriva pa tudi, kaj dejansko pomeni »zavedanje brez potrebe po izbiranju oziroma odločanju«.

Vsak stih Sosanovega gradiva plemeniti s primeri iz vsakdanjega življenja in njegovih običajnih konfliktov, težav ter dram, ki si jih ustvarjamo sami.

Vse to začini z mešanico neomajne iskrenosti ter lahkotnega humorja, ki nas privede do točke, na kateri se težave preprosto razblinijo … običajno najprej v smeh, nato v tišino.

Hsin Hsin Ming, stihi o veri in umu Sosana (kitajsko Sengcan), tretjega kitajskega patriarha zena, velja za prvi kitajski zenovski dokument. Kot takšen je izjemno neposreden v svoji sporočilnosti. Brez okolišenja razkriva, kaj dejansko pomeni prakticiranje zena, pa tudi, kam želi popeljati tistega, ki prakticira zen:

»Če bi radi videli resnico,« se začnejo stihi, ki razkrivajo omenjeno, »se ne postavljajte na nobeno stran – ne bodite niti za niti proti … Ugotavljanje, kaj nam je všeč in kaj ne, je bolezen uma.«

»Mogočna pot ni težavna

za tiste, ki nimajo želja.

Ko ni ne ljubezni ne sovraštva,

vse postane jasno in neprikrito.

Že najneznatnejše ločevanje pa poskrbi,

da so nebesa in zemlja neskončno ločeni.«

Če ste pripravljeni postati prst, potem so te besede, te izjemno mogočne Sosanove besede še vedno žive. So semena – vstopile bodo v vaše srce, če boste dovolili, in vas popolnoma spremenile.

Knjiga o niču bo samo še nekaj dni znižana za 20 % in jo lahko naročite za le 19,20 €!