Oshov vodnik, kako postati resnično svoboden in preprosto biti

0
71

Osho v svoji knjižni uspešnici Svoboda opisuje tri ravni svobode.

Prva raven je »svoboda od«, kar pomeni svobodo, ki je posledica osvobojenja od tega, čemur sam pravi »psihološko suženjstvo«. Psihološko nas zasužnjijo zunanji viri, kot so starši, družba ali religija.

Naslednja raven je »svoboda za«, ki predstavlja pozitivno svobodo, ki jo začutimo, ko nekaj izpolnimo ali ustvarimo – na primer izpolnjujoč odnos ali umetniško ali dobrodelno vizijo.

In navsezadnje obstaja »zgolj svoboda«, ki je najvišja in ultimativna svoboda.Ta tretja raven je več kot to, da smo za nekaj ali proti nečemu; je svoboda, da preprosto smo, kar smo, in se na vsak trenutek iskreno odzovemo.

Knjiga vam bo pomagala prepoznati ovire na poti do vaše svobode, tako posredne kot tiste, ki jih ustvarimo sami. Pomagala vam bo pametno izbirati svoje bitke ter najti pogum, da bi lahko bili to, kar ste.

Iz knjige:

»Človekovo življenje je neznatno. Bodite odločni: morate biti svobodni v svoji duši, kajti to je edina svoboda, ki obstaja.

Niste se rodili kot kristjan ali mohamedanec; rodili ste se zgolj kot čista, nedolžna zavest. Zame svoboda pomeni, da se človek spet znajde v tej čistosti, nedolžnosti, zavesti.

Svoboda je najmogočnejša izkušnja življenja. Nič ni višjega od nje. In v svobodi se v vas razcvetijo številne rože. Ljubezen je razcvet vaše svobode. Sočutje – še ena oblika razcveta te svobode. Vse, kar je dragocenega v življenju, se razcveta v nedolžnem, naravnem stanju vaše biti.

Zato ne povezujte svobode z neodvisnostjo. Neodvisnost že po opredelitvi pomeni, da niste odvisni od nečesa ali nekoga. Ne povezujte svobode s početjem stvari, ki bi jih radi počeli, kajti te so povezane v vašim umom, ne z vami. Če želite oziroma hočete nekaj početi, vas vežejo spone vaših želja in hotenj.

Svoboda, o kateri govorim v tej knjigi, pa vam omogoči, da preprosto ste – v popolni tišini, umirjenosti, lepoti, blaženosti.«

Knjiga Svoboda je ta teden naša knjiga tedna, kar pomeni, da jo lahko naročite 30 % ceneje!