Oshovi mistični uvidi v starodavna tantrična dela

0
102

Osho v svetovni uspešnici Tantra razpravlja o mističnih uvidih iz starodavnih tantričnih del ter številnih pomembnih tantričnih meditacijskih tehnikah, ki so za sodobnega iskalca enako pomembne, kot so bile za iskalce v davnini. V to kompleksno temo vnaša svojo edinstveno mešanico modrosti, humorja in izzivalnega navdiha.

»Vrhovna izkušnja ni kot katera koli druga izkušnja. Pravzaprav sploh ni izkušnja – zato, ker je ta, ki doživlja izkušnjo, izginil.

Ko tega, ki bi doživljal izkušnjo, ni več, kaj lahko sploh še povemo o tem? Kdo nam bo pripovedoval o tej izkušnji? Ko ni subjekta, izgine tudi objekt – izgine nabrežje in edino, kar ostane, je reka izkušenj. Spoznanje je tukaj, ne pa tudi ta, ki je spoznal.

Že od nekdaj je bila to težava vseh mistikov. Ko doživijo vrhovno izkušnjo, postanejo eno z njo, ne morejo je prenesti na svoje privržence. Nemogoče jo je predati tem, ki jo želijo razumeti z intelektom. Bitje je v odnosu z enostjo povezano celostno, kar pomeni, da samo intelektualno sporazumevanje ni več mogoče.

Mistik lahko prenese izkušnjo le, če si pripravljen, da jo sprejmeš; lahko dovoli, da se to zgodi tudi tebi, če si to dovoliš tudi sam; če si dovzeten in odprt zanjo.«

Iz knjige:

»Vse, kar je treba doseči, je že tu.

To je pomen imanentnosti, bistvenosti: vse, kar je treba doseči, je že znotraj tebe. Rojen si popoln; drugače niti ni mogoče, ker si rojen iz popolnosti.

To je pomen Jezusovih besed: »Jaz in moj Oče sva eno.« O čem govori? Pravi, da ti ne moreš biti nič drugega kot celota, ker izhajaš iz celote.

Zajemi iz oceana vodo z rokami in jo okusi: povsod je istega okusa. V eni sami kapljici morske vode lahko najdeš celotno kemijsko sestavo morja.

Če spoznaš eno kapljico morske vode, lahko spoznaš in razumeš vse o vseh morjih – preteklost, prihodnost, sedanjost –, ker je kapljica miniaturni ocean. Tudi ti si celota v miniaturni obliki.«

Tantro lahko samo ta teden naročite 30 % ceneje in prihranite kar 7,20 €!